Přejít k hlavnímu obsahu

Život (na)houby v USA: Váží třikrát víc než plejtvák obrovský a zabíjí les

Kam stále ještě cestujeme nejčastěji? Do lesa, do parku, do okolí na procházku. Česko je světovou velmocí ve sbírání lesních plodů. Co si nosíme z lesa nejčastěji? Takřka v sedmdesáti procentech jsou to houby.

 

Nepohrneme ale ani borůvkami, malinami či ostružinami. Podle posledních odhadů si každou sezonu odneseme z lesů houby za téměř sedm miliard korun. Les během sezony navštívíme zhruba dvacetkrát. Pokud bychom v něm ale narazili na houbu z rodu Armillaria gallica (václavka hliznatá), na její odnesení by nám nestačily ani všechny košíky světa. Obzvlášť v americkém Oregonu.

Největší houba široko daleko

Houba byla poprvé objevena týmem výzkumníků už v roce 1980. Její váhu tehdy odhadli na nějakých 110 tun a staří tipovali na 1500 let. Mnohem později se ukázalo, že se mýlili. Z houby bylo odebráno celkem 245 vzorků a výsledek všechny překvapil. Všechny vzorky z oblasti o rozloze 90 akrů měly totožný kořen! Podle nejnovějších průzkumů je houba asi čtyřikrát těžší a mnohem starší.

Neviditelný škůdce

Houba začíná svůj život jako maličkatá spora, kterou okem prakticky nezahlédnete. Postupně se z této spory šíří dále a na povrch vyrážejí jednotlivé houby. Tento koloběh se u zmíněného unikátu opakuje už 2 500 let. Houba ale roste pod povrchem země. Jen párkrát do roka vyraší nad zem v podobě velkých trsů.

Václavka - Cestovinky.cz
Václavky patří do kategorie jedovatých hub. Po dostatečné tepelné úpravě jsou ale pro náš organismus neškodné.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zabiják lesů

Bohužel hmotnost a velikost houby je tím jediným, co můžeme na václavce hliznaté obdivovat. Houba je parazitická a hovoří se o ní doslova jako o zabijáku stromů. Cizopasí na jejich kořenech a kmenech, tím z nich vysává život, až je nakonec zahubí. Likviduje tak původní les a vědci z ní pochopitelně příliš radost nemají.

Nejde o největší exponát

Možná jste si mysleli, že Armillaria gallica je vůbec ta největší houba světa. Rádi vás vyvedeme z omylu. Tohle prvenství drží její "kolegyně" - Armillaria ostoyae (václavka smrková), které se též přezdívá "medová houba". Objevili ji v Oregonu, kde pokrývá na 2 200 akrů plochy lesa. Také ona je ovšem pro stromy smrtelná. Vědci ji ale pro svou váhu a velikost považují za největší organismus světa.

1 houba = 200 velryb

Houbu objevil v roce 1988 zaměstnanec lesní správy Greg Whipple. Původně si myslel, že parazit okupuje "pouze" 400 akrů, později – ke svému zděšení, zjistil, že plocha je mnohem větší. Kdyby posbíral všechny houby rostoucí z jednoho kořene a naskládal by je na váhu pěkně na sebe, vážila by tahle hromada si 7500 tun. To je váha asi 200 velryb.

Pochutnat si na nich můžete, ale…

Na václavky každoročně vyráží tisíce houbařů. A to i přesto, že jsou jedovaté. Ano, václavky opravdu patří do kategorie jedovatých hub, pokud se ale správně upraví, nejsou pro naše tělo nebezpečné. Oblíbené jsou zejména na nakládání do octa, na což jsou ideální hlavně mladé plodnice, výborný je také guláš z václavek nebo houbový aspik. Před samotnou konzumací by ale měla václavka projít alespoň na 20 minut varem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

45° 31' 50.232", -118° 7' 43.6404"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Život (na)houby v USA: Váží třikrát víc než plejtvák obrovský a zabíjí les