Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější národní parky Austrálie a Nového Zélandu: výkladní skříň, od které jen tak neodtrhnete oči

Tajemné Uluru, o kterém se traduje, že výstup na vrchol nosí smůlu, nebo národní park Kakadu, jež nabízí australskou faunu a floru ve vší kráse. Podívejte se na nejkrásnější místa Austrálie a Nového Zélandu!

Austrálie je nejen nejmenší, ale i nejizolovanější kontinent. A právě výsledkem izolovanosti australského kontinentu je živočišná a rostlinná skladba naprosto odlišná od zbytku světa. Unikátní druhy fauny a flory jsou také jedním z důvodů, proč na území Austrálie existuje více než 3 200 míst, která jsou pro svou vzácnost chráněna.

Samotné národní parky zaujímají zhruba 6 % celého území a každý rok je navštíví více než 4 miliony turistů. Není divu – většina parků má výborné turistické zázemí, včetně značených stezek a míst pro kempování a odpočinek.

Nový Zéland může také přispět svou troškou do seznamu nejkrásnějších národních parků. Na souostroví se jich nachází celkem 14 – z toho 4 jsou na severním ostrově a zbylých deset naleznete na jižním ostrově. Ty nejznámější jsou pravděpodobně NP Tongariro, NP Mt. Cook a NP Mt. Aspiring.

Australský symbol – tajemné Uluru

Slavná skála Uluru (nebo chcete-li Ayers rock) není jen symbolem národního parku Uluru-Kata Tjuta, ale celé Austrálie. Jen málokdo ale ví, že tento mohutný monolit není v tomto NP jediný. Zhruba 30 kilometrů od něj totiž leží skupina 36 dalším monolitických útvarů Kata Tjuta, z nichž některé převyšují svou výškou slavnější Uluru o více než 200 metrů.

Uluru a turisti
O turisty tohle místo nemá nouzi.
Zdroj:
Benny Marty / Shutterstock

Ale i parametry samotného Uluru jsou úctyhodné. Svou výškou 348 metrů a délkou 3,6 km je osamělou dominantou centrální Austrálie. Proces vzniku tohoto skalního bloku byl velmi náročný. Laicky řečeno jde o sedimentované materiály, které původně ležely na mořském dně a následně byly po ústupu moře vyvrásněny na povrch.

Vědci předpokládají, že to, co mohou se zatajeným dechem pozorovat turisté, je jen pomyslná špička ledovce a celý skalní blok sahá do hloubky 5 km.

Z trestanecké osady mezi světové metropole: Co nevíte o Sydney

Aboriginci, původní obyvatelé Austrálie, přisuzují monolitu mystický a náboženský význam. Na Uluru kvůli posvátnosti nešplhají a důrazně to nedoporučují ani turistům. Navíc chrání některé části skaliska, ke kterým se vztahují tajemná kmenová tabu, před blesky fotoaparátů.

Vstup do tohoto národního parku vyjde turistu na 38 dolarů. Nutno ale podotknout, že tyto prostředky jdou na další ochranu australské přírody. Turisté nejčastěji vyrážejí do parku brzy ráno, nebo těsně před západem slunce. Právě v tyto časy jsou pak svědky fascinující hry barev, kdy celý skalní blok mění barvu od růžové přes fialovou až k ohnivě červené.

Klokani v NP Kakadu
V NP Kakadu jsou k vidění i různé druhy klokanů.
Zdroj:
Shutterstock

NP Kakadu – výkladní skříň australské přírody

V severní Austrálii na ploše rovnající se zhruba čtvrtině Česka leží další z australských parků, který je navíc zapsaný i na listině světového dědictví UNESCO.

NP Kakadu proslavila nejen ohromná pestrost živočišných a rostlinných druhů, ale i několik tisíc skalních maleb, které jsou staré až 40 000 let. Na zdejších skaliskách je vykresleno zhruba 5 000 motivů, nejslavnější lokality jsou pak skály Ubirr, Nourlangie a Nanguluwur. Na nich jsou i tzv. rentgenové obrázky, kde jsou osoby i zvířata často nakreslené „zevnitř“, včetně koster a hlavních orgánů.

Nejkrásnější africké národní parky – horské gorily v Bwindi a Noemova archa

Spoustu návštěvníků parku ale přiláká možnost spatřit na jednom místě ty nejznámější živočichy Austrálie, ať už jsou to klokani, koaly nebo další druhy vačnatců. Park se může pochlubit téměř 200 druhy plazů a 300 druhů ptactva.

Hlavně v okolí Alligator River žije početná kolonie krokodýlů. Ačkoli před jejich nebezpečností varuje velké množství výstražných tabulí, ne každý turista na toto varování dbá. Následky pak bývají tragické.

Park si můžete projít samostatně, nebo využijte služeb profesionálního průvodce. Dost možná to bude Aboriginec, protože právě oni se dodnes na správě parku podílejí.

NP Tongariro
Zdejší příroda vám prostě sebere dech.
Zdroj:
Shutterstock

Vítejte v zemi vulkánů – NP Tongariro na Novém Zélandu

NP Tongariro je nejstarším parkem na území Nového Zélandu a zároveň i jedním z nejstarších NP na celém světě. Oblast okolo trojice vulkánů Ruapehu, Ngauruhoe a Tongariro byla na seznam chráněných území zapsaná už roku 1887. Dnes díky své snadné dostupnosti patří mezi nejnavštěvovanější lokality na Novém Zélandu.

Celý park leží ve vulkanicky činné oblasti, a tak zde na povrch vyvěrají horké prameny, gejzíry, uniká pára a návštěvníci si musí zvyknout i na všudypřítomný zápach síry.

Nej národní parky Severní Ameriky – to jsou stromoví velikáni i domov Médi Bédi!

Vulkán Tongariro si „zahrál“ i ve filmové trilogii Pán prstenů. Toho využívají místní cestovní agentury, které návštěvníky lákají právě na prohlídku exteriérů, ve kterých se natáčelo.

Nejvyšším a nejaktivnějším vulkánem je ale Ruapehu. Ani jeho občasná aktivita ale není překážkou tomu, aby na jeho svazích fungovalo jedno z největších lyžařských středisek na jižní polokouli. V zimě je tedy NP Tongariro hlavním lyžařským centrem Nového Zélandu, ale i v létě nabízí velké množství aktivit. Nejrozšířenější je pravděpodobně lezení a treking.

NP Mount Aspiring
NP Mount Aspiring je ideálním místem pro treking.
Zdroj:
Shutterstock

Ledové království v NP Mount Aspiring

NP Mount Aspiring leží na jihozápadě Jižního ostrova v samotném závěru Jižních Alp. Srdcem parku je stejnojmenná 3 027 metrů vysoká hora, která patří k těm nejvyšším na Novém Zélandu. Park je častým cílem vyznavačů trekingu, některé místní trasy jsou zařazeny na seznam nejkrásnějších turistických tras na světě.

Je možné vystoupat i na samotný vrchol Mt. Aspiring. Samotný výstup není příliš náročný, i přesto je ale nutné si uvědomit, že už jde o vysokohorskou túru. Přecení sil, a to hlavně v zimním období, může mít fatální následky.

Pro návštěvu tohoto parku je nejlepším výchozím místem město Queenstown, z něhož se můžete pohodlně vydat zdolávat horská údolí a průsmyky.

Použité zdroje:

  • newzealand.com/us/feature/national-parks-mount-aspiring/
  • radynacestu.cz/magazin/narodni-park-tongariro/
  • parksaustralia.gov.au/kakadu/
  • radiozurnal.rozhlas.cz/turisticky-magnet-i-symbol-kultury-aboridzincu-australska-hora-uluru-je-misto-s-9112072
 
 

Místo

-35° 28' 42.834", 149° 35.5896"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější národní parky Austrálie a Nového Zélandu: výkladní skříň, od které jen tak neodtrhnete oči