Přejít k hlavnímu obsahu

Dominikánská republika: Za krásami jižního pobřeží

V dnešním díle cestovatelského seriálu o Dominikánské republice se podíváme na jižní pobřeží této tropické země do letoviska La Romana / Bayahibe. Oblast vyhlášená nádhernými plážemi a korálovými útesy skýtá také národní parky a špičková golfová hřiště.

La Romaně se nachází mezinárodní letiště a přístav, ve kterém kotví zaoceánské lodě na okružních plavbách po Karibiku. Město obklopují rozsáhlé plantáže cukrové třtiny, ze které se následně vyrábí výtečný rum.

Pláže s Modrou vlajkou

Na východ od La Romany leží rybářská vesnice a pláž Bayahibe oceněná Modrou vlajkou. Pobřeží lemuje korálový útes s bohatým podmořským životem, a tak si zde na své přijdou zejména milovníci šnorchlování a potápění. Oblíbená je také pláž Dominicus, nebo La Caleta, kde byste určitě měli ochutnat vyhlášenou místní specialitu – smažené zelené banány a placky yaniqueque.

Pláž, korálové kolonie, zelené lesy... nevypadá Bayahibe úchvatně?
Zdroj: ACCKA.cz

Z Bayahibe vyjíždějí každý den ráno čluny a katamarány na výlet do Východního národního parku (Del Este), jehož součástí jsou rajské ostrovy Saona a Catalina. V této oblasti roste 572 rostlinných druhů, z nichž je 53 endemických a trvale zde hnízdí na 60 ptačích druhů.
Z vodních živočichů je možné pozorovat kapustňáky, mořské želvy, nebo delfíny. V parku Del Este stojí za vidění také jeskyně s dochovanými indiánskými malbami kmene Taíno.

Tradiční chýše na pláži na Isla Saona v Dominikánské republice.
Zdroj: ACCKA.cz

Městečko umělců

Pokud vás omrzí lenošení na pláži, vydejte se na výlet do Altos de Chavón, kterému se jinak přezdívá „městečko umělců“. Projekt vznikl na začátku 80. let 20. století jako filmová kulisa a i dnes se zde občas natáčejí hollywoodské filmy. Jedná se o repliku středověké evropské vesničky s úzkými dlážděnými uličkami a malebným náměstím s kostelem San Estanislao, kde se konají svatební obřady. Na okraji města leží amfiteátr, ve kterém často vystupují domácí i zahraniční umělci v rámci svých koncertních turné.

Altos de Chavón - jako ve středověku.
Zdroj: ACCKA.cz

V těsné blízkosti Altos de Chavón se nachází také luxusní pětihvězdičkový resort Casa de Campo se známými golfovými hřišti „Psí zub“ a „The Links“.

Jak se vyrábí doutníky

Dominikánská republika je po celém světě vyhlášená produkcí kvalitního rumu a ručně vyráběných doutníků. V továrně Tabacalera de García u La Romana se za rok ručně vyrobí několik desítek milionů doutníků světově uznávaných značek jako např. Montecristo, Romeo & Julieta, nebo H. Upmann.

Takhle se vyrábí světoznámé doutníky.
Zdroj: ACCKA.cz

Za klidem i zábavou

Vydáte-li se z La Romany podél pobřeží směrem na západ, po necelé hodině jízdy se ocitnete v klidném rodinném letovisku Juan Dolio. O kousek dále v blízkosti hlavního města pak leží pulsující Boca Chica se spoustou diskoték a možností nočního vyžití. Restaurace a plážové bary v Boca Chice jsou proslulé přípravou pokrmů z ryb a mořských plodů.

Zajímá vás historie a kultura? Pak se můžete těšit na příští pokračování, ve kterém se společně vydáme do dominikánské metropole Santo Domingo. Tamější koloniální zóna je od roku 1990 zapsaná na Seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.

 
 

Místo

18° 20' 14.7552", -68° 48' 56.124"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Mgr. Simona Juránková - ACCKA.cz

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dominikánská republika: Za krásami jižního pobřeží