Přejít k hlavnímu obsahu

Autem na evropské hory: platí české povinné ručení?

Zimní měsíce přímo vybízí k návštěvě hor a tisíce nadšených milovníků bílé stopy každoročně vydává. V posledních letech už to také nejsou jen české vrcholy, ale stoupá obliba i těch evropských. Protože cena na hory autem není úplně bez rizika, myslete na dostatečné pojištění. Máte ho?

Do zahraničí s českou zelenou kartou?

V České republice musí mít každý majitel vozidla sjednané povinné ručení. Jako doklad mu pak slouží tzv. zelená karta (dnes už čistě bílá). To je vlastně dobrá zpráva, protože platí i ve státech Evropské unie, a ještě v několika dalších. Další země si už raději zkontrolujte předem, než vyrazíte. Myslete na to, že ji musíte vozit neustále s sebou. Stačit by měla elektronická verze. V příštím roce už by i tato povinnost měla odpadnout, ovšem pouze v tuzemsku. Pokud se vydáte lyžovat za hranice, zelenou kartu v autě mějte a raději originál i duplikát. Při nehodě ji bude policie pravděpodobně vyžadovat, tak ať vám originál zůstane.

Zelená karta sice má mezinárodní platnost, ale ne celosvětovou. Země, kde platí, jsou na ní přímo vyznačené a uvedené rozeznávací značky států, které patří mezi členy Rady kanceláří. Když není daná značka přeškrtnuta, pojištění v dané zemi máte.

Na seznamu Ministerstva financí jsou následně uvedené další státy, kde vaše povinné ručení také platí. Pak jsou tu ještě země, se kterými ČKP uzavřela dohodu k Interním Pravidlům. Každá pojišťovna se tedy může sama rozhodnout, zda na území takového státu její povinné ručení platit bude či nikoliv.

Chystáte se někam, kde vaše povinné ručení neplatí? Počítejte s placením hraničního pojištění, které je krátkodobé.

Autem na evropské hory PR 2
Zdroj:
Freepik

Uzavřete povinné ručení s dostatečným limitem

Povinné ručení musí mít všichni. To nařizuje zákon. Zároveň určuje minimální limit pojištění 35 mil. Kč. Abyste mohli klidně spát a zejména při častých cestách do zahraničí, je lepší mít limity větší. Zejména při cestě na hory se může snadno stát, že dojde ke kolizi, a když už má člověk zničené auto (v tom lepším případě), nemusí si ještě dělat starosti s tím, jak škodu zaplatí a v cizině se taková škoda dokáže vyšplhat nesmírně vysoko. Pokud jezdíte lyžovat často, neváhejte s různými připojištěními a kvalitní asistenční službou. Ta vám pomůže, když někde uvíznete, nezvládnete vyjet apod. Vybírejte pečlivě výhodné pojištění pro vás, ideálně za pomoci kalkulačky povinného ručení, kde zjistíte rovnou i přibližné ceny. Zvolte takové, které odpovídá vašim požadavkům.

Pro rizikové cesty, například cesta na hory, je vhodné i havarijní pojištění. U starších aut můžete zvážit krátkodobé jen například na vás pobyt nebo přes zimní měsíce. Můžete si opět zvolit různá připojištění a před cestou svůj vůz kvalitně ochránit, nebudete na platbu opravy sami a pojišťovna vám pomůže s řešením situace.

Autem na evropské hory PR 3
Zdroj:
Freepik

Na hory s vozem v dobrém technickém stavu

Ač je důležité mít vozidlo pojištěné, jsou tu i jiné věcí, na které byste měli myslet, než vyrazíte lyžovat. Silnice bývají často zledovatělé, do kopce, plné zatáček, a ne vždy dobře udržované. Než vyrazíte, postarejte se o následující:

  • nechte prohlédnout autobaterii,
  • mějte s sebou rukavice, lopatu, škrabku na okna, koště, sněhové řetězy a startovací kabely,
  • nezapomeňte teplou deku, nějaké jídlo a dostatek pití, kdybyste někde uvízli,
  • dobrý je rozmrazovací sprej na zámky,
  • překontrolujte veškeré doklady k autu, lékárničku,
  • proveďte kontrolu všech kapalin, ať už jde o tekutinu do ostřikovačů nebo olej,
  • zkontrolujte a případně nechte vyměnit stěrače, kdyby byly poškozené.

Nezbytné jsou kvalitní zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky jsou v chladném počasí nezbytností a při cestě na hory zvlášť. Jezdit po zledovatělé a zasněžené silnici na letních gumách by byl obrovský risk. Pamatujte, že minimální hloubka dezénů zimních pneumatik v ČR je 4 mm, ale větší je lepší. V některých místech, obvykle právě na horách, musíte mít na kolech řetězy. Přihoďte je do kufru, až budete balit a ideálně si je ještě před vyjetím zkuste nasadit ještě v klidu domova.

Na hory bezpečně a s dobrou přípravou

Když máte dobré povinné ručení, nepodceníte výpravu a zabalíte vše potřebné, včetně případné zábavy pro děti, můžete vyrazit. Nezapomeňte lyže a další vybavení bezpečně uložit do auta. S řádnou přípravou se vám pojedete mnohem klidněji a s čistou hlavou. 

 
 

Místo

46° 37' 24.2796", 11° 23' 5.694"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Autem na evropské hory: platí české povinné ručení?