Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Po žabím smoothie budete prý zase skákat přes kaluže. A nejenom to!

Na světě můžete ochutnat řadu více či méně šokujících pochoutek. Kromě klasických jídel jde taky o nejrůznější nápoje. Jedním takovým je i Jugo de Rana.

Žába v mixéru jako hloupý vtip? Ne tak docela…

Pokud máte rádi černý humor, pak vás pravděpodobně neminul vtip o žábě v mixéru. Bohužel v Peru se tenhle vtip nevypráví, ale aplikuje v praxi. Jugo de Rana je totiž názvem místní speciality, jejímž základem je žabka Telmatobius culeus.

Její české jméno vodnice posvátná a jejím domovem jsou vysokohorská jezera v Andách. Zdroje se zmiňují především o jezeru Titicaca, které hraje v mytologii domorodých obyvatel mimořádně důležitou roli.

I přes své vznešené jméno se bohužel téhle žabce žádného speciálního zacházení nedostává. Místní sice věří, že je zázračná, z tohoto přesvědčení se ale snaží profitovat zejména sami, a to prostřednictvím netradičního smoothie.

Žába Telmatobius culeus
Podle odvážlivců, kteří tohle netradiční smoothie již ochutnali, prý v chuti dominuje řeřicha. Asi jim budeme věřit.
Zdroj:
Shutterstock

Extrémní kuchyně: Želví želé chutná a vypadá jako ropa. Prý ale léčí, tak ho dostávají pacienti v nemocnicích

Street food stánek s akvárkem

Pokud posbíráte odvahu, žabí smoothie můžete ochutnat třeba v druhém největším peruánském městě Arequipu přímo na ulici. To, že nápoj Jugo de Rana obsluha stánku připravuje, poznáte celkem snadno. V bezprostřední blízkosti totiž spatříte akvárko plné skákajících chudáků čekajících na smrt. 

Na netradiční smoothie si připravte asi dva dolary a silný žaludek. Obsluha stánku nejprve připraví hutnou rostlinnou směs, ve které nechybí třeba syrové listy aloe pravé, léčivý kořen řeřichy peruánské, vařené bílé fazole, nakvašený ječmenný slad nebo bobule vína.

Někde se setkáte i s přídavkem koky nebo různými druhy ovoce (například s banány, pomeranči, mangem, avokádem a dalšími), které mají výsledné smoothie udělat alespoň trochu poživatelnější. Ta hlavní ingredience ale stále s hrůzou v očích zůstává v akvárku, kde odpočítává poslední minuty vlastního života.

Telmatobius culeus
Žába Telmatobius culeus (vodnice posvátná) je hlavní surovinou nápoje Jugo de Rana.
Zdroj:
Shutterstock

Extrémní kuchyně: Ohrnujete nos nad kaprem? Aljašskou rybí specialitu zaručeně nepozřete

Skákající afrodisiakum

Jakmile barman nešťastníka z akvárka vyloví, usmrtí ho ranou o pult, stáhne z kůže, která by byla v nápoji příliš hořká, a očistí. Takto upravená žába se za několik sekund promění na blíže neidentifikovatelnou hmotu lehce nahnědlé barvy, která z nádržky mixéru zamíří přes sítko přímo do vaší sklenice.

Turisté, kteří už Jugo de Rana ochutnali, se shodují, že v chuti dominuje právě peruánská řeřicha. Na přítomnost žabky ukazuje snad jen barva výsledného produktu. A proč je žabí smoothie v Peru tolik oblíbené?

Důvodem jsou údajně jeho afrodisiakální a další účinky, které působí blahodárně při anémii, bronchitidě, astmatu, osteoporóze nebo impotenci. Ačkoliv peruánští lékaři výše zmíněné účinky zpochybňují, lidová tradice si v Peru i přesto žije vlastním životem.

Extrémní kuchyně: Živé krevety se v puse ještě mrskají. Je proto potřeba je pořádně opít

Použité zdroje:

  • fr.wikipedia.org/wiki/Jus_de_grenouille
  • i60.cz/clanek/detail/16818/zaba-had-ci-skorpion-aneb-co-vsechno-se-vari-ve-svete
  • prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-nejodpornejsi-napoje-sveta-jen-pro-otrle-fermentovane-vykaly-vino-z-mrtvolek-a-moc-90768
  • idnes.cz/xman/styl/extremni-gastronomie-dzus-z-zaby-peru.A180328_204027_xman-styl_fro
 
 

Místo

-9° 40' 41.0618", -76° 51' 45.4881"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Po žabím smoothie budete prý zase skákat přes kaluže. A nejenom to!