Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

EURO 2024 – Lipsko: zajímavosti, které musíte vidět, když nebudete sledovat fotbal

Chystáte se obrazit pár zápasů fotbalového svátku EURO 2024 a láká vás Lipsko, do kterého to máme docela blízko?

Z Prahy do saského Lipska jsou to asi 3 hodiny cesty. Za kvalitním fotb alem a krásami města se tuhle cestu vyplatí absolvovat. A pokud to máte blíž, pak už „vůbec není o čem“. 

Lipsko (německy Leipzig) není žádná vesnička. Žije tu asi 600 tisíc lidí – to z něj dělá největší město Saska a 10. největší město v celém Německu. Doklady o jeho historii sahají až do roku 1015, ale zároveň je to město moderní ve všech směrech, takže tu rozhodně bude co prozkoumávat a obdivovat. 

#1 Thomaskirche

Kostel sv. Tomáše v Lipsku nesmíte minout, i kdybyste jinak kostely nevyhledávali. Tenhle je totiž absolutně skvostný. Je jedním z nejvýznamnějších v Německu a známý je díky tomu, že tu jako varhaník působil Johann Sebastian Bach. S tím je kostel spjat natolik, že se tu pravidelně hraje jeho hudba.

Svou podobu získala stavba v 90. letech 15. století, ale původní kostel tu stával už ve 12. století. V 19. století prošel rozsáhlou rekonstrukcí, tedy zejména interiér, který je tak zahalen do novogotického hávu. V téhle době tu taky došlo k instalaci Mendelssohnova portálu v západní části kostela. 

EURO 2024: Düsseldorf – co vidět a zažít v úžasném klenotu západního Německa

Thomaskirche Lipsko
V tomhle kostele působil jako varhaník sám J. S. Bach.
Zdroj:
Shutterstock

Rekonstrukce se konala taky v 90. letech 20. století, jakmile se Německo sjednotilo. V roce 2000 byly dokončeny poslední úpravy, a to k 250. výročí Bachova úmrtí. Tehdy tu taky byly instalovány nové Bachovy varhany. 

Do kostela se můžete podívat každý den od 9.00 do 18.00 hod. Od dubna do listopadu (včetně) se dostanete i na 68 metrů vysokou věž, a to vždy v sobotu od 13.00, 14.00 a 16.30 hod., a v neděli od 14.00 a 15.00 hod. Vstupné je 2 eura, děti do 12 let neplatí.

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

#2 Nikolaikirche

Když už budete naladěni na kostely, nevynechte ani kostel sv. Mikuláše, jehož stavba začala už ve 12. století, ale třeba interiér je neoklasicistní a pochází z konce 18. století. Kostel je významný tím, že se tu odehrálo několik premiér Bachových děl.

Nejstarší a největší kostel v Lipsku (a zároveň jeden z největších kostelů v Sasku) se do historie zapsal i jinak – byl totiž centrem událostí, které v roce 1989 vedly k revoluci a nakonec i k pádu Berlínské zdi. 

Nikolaikirche
V tomhle nepřehlédnutelném kostele se odehrálo několik premiér Bachových děl.
Zdroj:
Shutterstock

Neodmyslitelně k němu patří taky světelná instalace na náměstí Nikolaikirchhof, které je tvořeno 144 barevnými skleněnými kostkami zasazenými do dlažby. Tohle osvětlení reflektuje odhodlání a aktivní vůli tehdejších obyvatel Lipska bojovat za svobodu a chovat se politicky uvědoměle.

Do kostel sv. Mikuláše se můžete podívat ve všední dny od 11.00 do 18.00 hod., v sobotu od 11.00 do 16.00 hod. a v neděli od 10.00 do 14.30 hod. Vstup je zdarma.

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

#3 Památník Bitvy národů

Na místě, kde se v roce 1813 odehrála zásadní bitva napoleonských válek, dneska stojí Památník Bitvy národů (Völkerschlachtdenkmal), který je korunovaným symbolem města. Památník vysoký 91 metrů byl na Pragerstrasse postaven v roce 1913, aby připomněl vítězství Pruska a jeho spojenců nad Napoleonovými vojsky.

Zajímavé je, že památník vznikl za peníze, které vzešly ze sbírek a z pořádání loterie (jednalo se o 6 miliónů tehdejších zlatých marek).

Památník Bitvy národů v Lipsku
Nejsymboličtějším symbolem města je bezpochyby tenhle památník z roku 1913.
Zdroj:
Shutterstock

Základem památníku je beton, ten je obložen žulovými deskami. U vchodu do budovy stojí 12 metrů vysoká socha archanděla Michaela. Když vystoupáte 500 schodů na horní plošinu, naskytne se vám krásný výhled široko daleko. Uvnitř samotného památníku je pak sál se sochami padlých hrdinů, v němž se konávají nejrůznější kulturní akce.

Přímo dovnitř se můžete podívat denně od 10.00 do 18.00 hod. Dospělí za vstup platí 10 eur, zlevněné vstupné je 8 eur a rodinné vstupné 20 eur.

EURO 2024 – Dortmund: kapesní tipy pro objevování města

#4 Spinnerei

Proč ničit to staré, co může krásně posloužit novému? Spinnerei bývala největší přádelna bavlny na území Evropy a svému účelu prostor sloužil až do roku 1992. Dneska se sem můžete přijít podívat do celé řady uměleckých ateliérů, galerií a na další výstavní plochy. Kultura v industriálním prostředí působí naprosto neuvěřitelně a na své si tu přijde snad každý. 

Königstein: Pevnost na stolové hoře s nejhlubší studnou v Sasku

#5 Clara-Zetkin-Park

Když si potřebujete odpočinout od ruchu města, v Lipsku je nanejvýš vhodné zamířit do Clara-Zetkin-Park. Ten spojuje hned 5 historických parků a představuje dokonalou oázu jen pár minut chůze od centra, které snad nikdy nespí. 

Najdete tu nejen místo k odpočinku, ale taky hospůdku, kavárnu, velké dětské hřiště… A v letních dnech tu stojí za to dorazit k hudebnímu pavilonu a venkovní scéně, kde už se odehrál nejeden epický koncert.

Do parku Clary Zetkinové můžete jít kdykoli a vstupné se neplatí.

Vítejte v Budyšíně, tam, kde začíná království Lužických Srbů

#6 Zoo Leipzig

Jednu z nejzajímavějších evropských zoo najdete právě v saském Lipsku. Vznikla tu už v roce 1878, dneska se rozkládá na 26 hektarech a v 6 tematických oblastech se tady můžete potkat s více než 800 druhů zvířat

Poměrně zajímavé je to, že tahle zoo bývala i lidská. Ano, přesně tak. Součástí zdejších výstav byly dřív i lidi – do roku 1897 tu například „pobíhala“ nahá původní obyvatelka Samoy. 

Během 1. světové války tu spousta zvířat zahynula hladem a během 2. světové války byla nějaký čas uzavřená. Její popularity se snad ale nic nedotkne, naopak je lipské zoo přičítáno k dobru zahájení projektu Zoo budoucnosti, v jehož rámci se snaží zvířatům připravit co nejpřirozenější podmínky. 

zoo Lipsko
Co takhle proplout zoo na loďce?
Zdroj:
MooNam StockPhoto / Shutterstock

Zavítat tu tedy můžete do Gründer Garten (Zahrady zakladatelů), což je historická a vstupní část zoo, do Godwanalandu (podle bývalého superkontinentu Godwana) s obřím tropickým skleníkem, do Asie, Afriky, Jižní Ameriky a Pongolandu, kde spatříte několik druhů primátů v jejich přirozeném prostředí.

Od ledna do 20. 3. je otevřeno od 9.00 do 17.00 hod., od 21. 3. do 30. 4. od 9.00 do 18.00 hod., od května do konce září vždy od 9.00 do 19.00 hod., v říjnu od 9.00 do 18.00 hod. (o Halloweenu až do 20.00 hod.), v listopadu a prosinci od 9.00 do 17.00 hod. s výjimkou 24. a 31. 12., kdy se zavírá v 15.00 hod.

Vstupné se liší v zimě (od listopadu do 20. 3.) a v létě (21. 3.–31. 10.), v zimě jsou ceny nižší. Dospělí platí 19 nebo 23 eur, děti od 6 do 16 let 12 nebo 15 eur, děti do 6 let mají vstup zdarma. Rodinné vstupné (pro 2 dospělé a max. 4 děti) stojí 48 nebo 58 eur. Žáci, studenti a hendikepovaní platí 16 nebo 19 eur. Poměrně hezké slevy se dočkáte, pokud budete mít Leipzig-Pass nebo Leipzig Card (u dospělého jde o rozdíl až 8 eur!).

Nejstarší zoo na světě mají ve Vídni. Vznikla za Marie Terezie

#7 Panometer

Tímto vás slavnostně zveme do… plynojemu?! Ano, ale do bývalého! Lipský Panometer, který tu byl vystavěn v roce 1910, v současnosti představuje jedinečný prostor, v němž se můžete seznámit s díly Yadegara Asisiho

Panometr (slovní hříčka panorama + gazometr) je kruhová budova s výškou 32 metrů a obvodem 110 metrů, jež nabízí unikátní 360° panorama, ve které se naprosto ztratíte. A bude se vám to líbit!

Čekají vás tu velkolepé kruhové snímky, přičemž ty nejpopulárnější se dotýkaly témat Everest, Velký bariérový útes nebo Lipsko 1813. Kruhovou projekci si z věže prohlédnete v měřítku 1:1, během 15 minut zažijete simulaci denního i nočního světla a k tomu tu samozřejmě budou i zvuky a hudba. Součástí programu je tu i interaktivní expozice.

Panometr Lipsko
V Panometru můžete zažít naprosto nezapomenutelné okamžiky!
Zdroj:
Shutterstock

Od roku 2022 se tu můžete podívat na New York těsně před 11. zářím 2001. Nebudete moct uvěřit tomu, že stojíte v německém městě, o víc než dvě dekády později.

Otevřeno je denně od 10.00 do 17.00 hod. (poslední návštěva musí začít v 16.00 hod.). Děti do 6 let mají vstup zdarma, děti od 6 do 16 let platí 7 eur. Žáci, studenti, hendikepovaní a držitelé Leipzig Card, Leipzig Regio-Card nebo Leipzig-Passu platí 12 eur a základní vstupné činí 14 eur.

Zřícenina hradu a kláštera Oybin: zbytky středověku v Lužických horách

#8 Marktplatz

Co by to bylo za průvodce městem, kdybychom nezmínili nějaké to náměstí? Rozhodně tu musí padnout pár slov o Marktplatz, na němž vás nezaujme jen prostor, ale taky Stará radnice z 50. let 16. století.

Ta je učebnicovým příkladem německé renesanční architektury. Dneska v ní najdeme historické muzeum, do počátku 20. století tu sídlila i městská správa. Průchodem se v ní dostanete do zadní části budovy, kde můžete navštívit trh Naschmarkt a starou obchodní burzu.

Otevřeno je denně od 10.00 do 18.00 hod., dospělí zaplatí za vstup 6 eur, zlevněné vstupné činí 3 eura.

Stará radnice Lipsko
Stará radnice sloužila městské správě do roku 1905. Pak už její prostory nestačily.
Zdroj:
Takashi Images / Shutterstock

#9 Nová radnice

Tahle budova zaujme hned na první dobrou. Spíš než jako radnice totiž vypadá jako velkolepé sídlo nějakého toho vyvoleného. Její věž je tou nejvyšší radniční věží v Německu (114,8 metrů), a pokud se na ni chcete podívat, musíte vystoupat 250 schodů. 

Lipská městská správa tu sídlí od roku 1905, kdy se „zjistilo“, že stávající radnice (Stará radnice) je pro své účely už moc malá. Do projektování se v roce 1897 pustil německý architekt Hugo Licht a motto jeho návrhu znělo „vzniká nový hrad“. Sochařský návrh budovy měl na starosti sochař a grafik Georg Wrba, který za svůj život stvořil něco mezi 3 a 4 000 děl. 

Nová radnice Lipsko
Nová radnice je naprosto fascinující!
Zdroj:
Shutterstock

Komplex budov byl navržen v duchu historismu a vystavěn mimo jiné z lasturového vápence. Rozkládá se na víc než 10 000 metrů čtverečních a zdejší věž stojí na základech dřívější věže Pleissenburg. K vidění je tu celá řada obdivuhodných soch nebo hodiny, které bývají v noci modře nasvíceny.

Během konce Třetí říše se ve zdejší hale údajně odehrála masová sebevražda nacistických přisluhovačů.

Poklady Saského Švýcarska: skalní most i vězení pro nezletilé

#10 Augustusplatz

A na konec ještě jedno náměstí. Augustusplatz je totiž místem, kam jako turisti nejspíš zamíříte ze všeho nejdřív. Jde o pravé a nefalšované centrum města pojmenované po prvním saském králi Fridrichu Augustovi

Na asi 40 000 metrů čtverečních najdete celou řadu budov z různých desetiletí 20. století. Mezi nimi třeba úchvatnou Lipskou operu. 

Augustusplatz Lipsko
Pokud se v Lipsku nepodíváte sem, jako byste ve městě ani nebyli!
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • english.leipzig.de/leisure-culture-and-tourism/tourism/leipzigs-tourist-attractions
  • leipzig.travel/cs/
  • cs.wikipedia.org/wiki/Pam%C3%A1tn%C3%ADk_Bitvy_n%C3%A1rod%C5%AF
  • cs.wikipedia.org/wiki/Zoo_Lipsko
  • zoo-leipzig.de 
  • en.wikipedia.org/wiki/New_Town_Hall_(Leipzig)
 
 

Místo

51° 20' 22.902", 12° 22' 23.07"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024 – Lipsko: zajímavosti, které musíte vidět, když nebudete sledovat fotbal