Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

Chystáte se omrknout nějaký ten zápas v rámci sportovní akce EURO 2024? Když se ocitnete v Hamburku, projděte si i město!

Byla by škoda zůstat jen na stadionu, v hospůdce nebo na ubytování. Tohle město na Labi na samém severu Německa je plné pokladů, které jen čekají, až je objevíte. Proto bylo těžké vybrat desítku. Můžete se jí nechat aspoň inspirovat. Ale od začátku…

EURO 2024 – Dortmund: kapesní tipy pro objevování města

Hamburk je druhé největší město v Německu a největší přístav v zemi. Od 12. do 17. století bývalo významným hanzovním městem, což má dodneška v plném názvu (Svobodné a hanzovní město Hamburk). O jeho důležitosti svědčí i jeho přízvisko Tor Zur Welt, tedy Brána do světa. Kam se podívat?

#1 Speicherstadt

Jestli je pro tohle město něco typické, pak je to čtvrť osázená budovami z červených cihel, jejichž historie sahá na počátek 20. století. Tehdy sloužily jako skladiště na obilí, čaj, kávu a další suroviny. Dohromady tyhle budovy tvořily největší skladištní čtvrť na světě a tak taky byly v roce 2015 zapsány na seznam světové dědictví UNESCO.

Dneska v okouzlujících budovách najdete kavárny, volnočasová centra a muzea. Těch je mimochodem v celém Hamburku víc než 50! 

Speicherstadt
Tahle část Hamburku si vysloužila zápis na seznam světového dědictví UNESCO.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Radnice 

K nejzajímavějším a nejhezčím stavbám v Hamburku patří staroměstská radnice, neorenesanční budova, kterou tu postavili na konci 19. století. Disponuje neuvěřitelnými 647 místnostmi

Její hlavní sály můžete prozkoumat v rámci prohlídkových okruhů, do některých prostor se ale nedostanete – sídlí tu městská správa a senát. Do prvního patra se můžete projít volně, prohlídka dalších prostor stojí 5 eur na osobu. Dominantou radnice je bezesporu 100 metrů vysoká věž. Zaujme vás tu ale i bohatě zdobená fasáda a 20 soch císařů.

Vydat se sem můžete ve všední dny od 7.00 do 19.00 hod., v sobotu od 10.00 do 18.00 hod. a v neděli od 10.00 do 17.00 hod.

radnice Hamburk
Připomíná vám libereckou radnici, jen ve větším provedení? Nejste sami!
Zdroj:
Sun_Shine / Shutterstock

Bavorský Bamberg: starobylé město se 40 pivy a radnicí v polovině mostu

#3 Arkády Alster

I v Hamburku si na pár okamžiků můžete připadat jako v Benátkách. Stačí zamířit na promenádu Jungfernstieg, kde stojí lesklé bílé arkády Alster. Právě domy v Benátkách byly při jejich navrhování vzorem.

Arkády byly otevřeny v roce 1843 a sloužily jako nákupní třída pro zámožné a privilegované obyvatele. I dneska sem můžete vyrazit na nákupy – jsou tu luxusní obchody se šperky, módou a starožitnostmi. 

Hamburk arkády Alster
A tady jsme pro změnu v italských Benátkách...
Zdroj:
PICTOR PICTURES / Shutterstock

#4 Kostel sv. Michaela

K dominantám města patří kostel svatého Michaela. Ten je považován za nejvýznamnější barokní kostel v severní části Německa. Jeho původ se datuje do 17. století, přičemž se říká, že postaven byl celkem třikrát. Jednou ho totiž zničil blesk a podruhé požár. Dnešní podoba je z roku 1912.

Věž kostela je vysoká 132 metrů. Na ní je panoramatická plošina, kam se můžete za poplatek vydat – je odsud nádherný rozhled na město. Opomenout nesmíme přítomnost sochy archanděla Michaela na vršku kostela, kde je ztvárněn ve svém boji proti ďáblu. 

kostel svatého Michaela v Hamburku
Michel, jak mu místní říkají, patří k dominantám města.
Zdroj:
Shutterstock

Zmínit taky musíme zdejší varhany, které se skládají z fascinujících 6 000 píšťal! Patří tak k největším v Evropě a slyšet je? To je nadpozemský zážitek.

Do kostela svatého Michaela můžete zavítat od 9.00 do 19.30 hod. (květen až září), od 9.00 do 18.30 hod. (duben a říjen) a od 10.00 do 17.30 hod. (od listopadu do března). Do prostor kostela můžete jít zdarma, platí se za vstup do krypty a na věž – za obojí dáte 10 eur za dospělého, 8 eur za studenta a 6 eur za dítě do 15 let.

Pět tváří... Mnichova, nejpříznivějšího města pro život a pivního ráje

#5 Kostel sv. Mikuláše

Když zatoužíte ještě po troše autentické historie, zamiřte k torzu kostela svatého Mikuláše. Ten byl zničen během bombardování v roce 1943. Najdete tu památník obětem nacistického režimu a výtahem se můžete vyvézt nahoru na věž nebo sjet do podzemního muzea. 

K památníku se podíváte zdarma, na věž a do muzea se platí vstupné 6 eur/dospělý, 5 eur/student, 4 eura/dítě. Otevřeno je denně od 10.00 do 18.00 hod.

kostel svatého Mikuláše v Hamburku
Z kostela svatého Mikuláše zbylo torzo, i tak je ale zajímavé ho vidět.
Zdroj:
NoyanYalcin / Shutterstock

#6 Beatles-Platz

Pro fanoušky legendárních Brouků není v Hamburku jiné místo, které by skutečně museli navštívit. Beatles-Platz je náměstí poblíž klubu Kaiserkeller, kde Beatles v roce 1960 vystupovali. Náměstí jako takové připomíná gramofonovou desku a jsou na něm siluety členů skupiny.

Slavnostně otevřeno bylo v roce 2008, má průměr téměř 30 metrů a vyfotit se s kulisou některého z Brouků je pro obdivovatele téhle liverpoolské kapely prakticky povinnost. 

Beatles-Platz Hamburk
Tohle náměstí je naprosto nevšední, tak se k němu určitě vypravte!
Zdroj:
NoyanYalcin / Shutterstock

#7 Planten un Blomen

Když si budete chtít od ruchu města na chvíli odpočinout, zamiřte do městského parku Planten un Blomen, jehož součástí je i stará botanická zahrada a místní sem rádi chodí taky na velké dětské hřiště. Často se tu konávají nejrůznější kulturní akce, jako jsou divadelní představení nebo koncerty, a to i za doprovodu vizuálních prvků na vodě – barevných fontán.

Park je pořádně velkorysý, rozkládá se na 47 hektarech. Jeho součástí jsou nejen krásné zatravněné plochy, ale i bylinkové zahrady a květinové záhony. 

Planten un Blomen
Tenhle park vás překvapí, ať už očekáváte cokoli!
Zdroj:
Shutterstock

Vypíchnout můžeme třeba Apothekegarten s pestrou paletou léčivek, růžovou zahradu, Bürgergarten s nádherně barevnými květinovými aranžmá nebo úchvatnou japonskou zahradu, v níž najdete nejen exotické rostliny a stromy, jezírka a skalky, ale i parádně autentickou čajovnu.

Vstup do parku je zdarma. Dostanete se sem od května do září od 7.00 do 23.00 hod., od října do března od 7.00 do 20.00 hod. a v dubnu od 7.00 do 22.00 hod. 

Řezno bylo módní vzor českých měst. Dnes láká na pivo, historii a klobásy s hořčicí

#8 Hafen City

Tahle čtvrť je tou nejmodernější ve městě. Turisti sem míří hlavně kvůli budově Labské filharmonie, která byla dostavěna v roce 2016 a stoprocentně rozděluje místní na dva tábory (líbí x nelíbí), podobně jako třeba londýnská Okurka. Prosklená koncertní budova vyrostla na cihlových základech skladiště, jež tady vzniklo v 60. letech 20. století, takže obě části tvoří vizuálně zajímavý kontrast. Nerovný vršek budovy má symbolizovat vlny řeky.

Pokud si nechcete něco skvostného poslechnout v jednom ze dvou zdejších sálů, můžete se vydat aspoň na vyhlídkovou plošinu vedenou kolem budovy – svezou vás dva eskalátory skrze průhlednou kapsuli. Dostanete se sem zdarma, denně od 10.00 do 00.00 hod.  

Labská filharmonie Hamburk
Budovu Labské filharmonie jedni obdivují, druzí ji nemají úplně v lásce.
Zdroj:
saiko3p / Shutterstock

#9 Mönckerbergstrasse

Jestli se rádi procházíte po hlavních ulicích, pěších zónách a promenádách, nevynechte při návštěvě Hamburku Mönckerbergstrasse. Stojí tu velké obchodní domy se zbožím světoznámých značek, ať už jde o módu, šperky, parfémy, sportovní vybavení, nebo třeba elektroniku. A nechybí ani možnost nejrůznějšího občerstvení od kávy až po pořádnou hostinu.

Mönckerbergstrasse spojuje dva důležité body: hlavní vlakové nádraží a náměstí, na němž stojí zmiňovaná staroměstská radnice. 

5 nejvíc cool pěších zón na světě. Tudy je radost se projít

#10 Dungeon

Na závěr jsme si nechali perličku. Pokud se rádi bojíte a chcete zažít něco nevšedního, rozhodně se vydejte na místo zvané Dungeon. Jde o velkolepý dům hrůzy. Jednodušší to budete mít, pokud aspoň trochu ovládáte němčinu. V opačném případě si včas zabookujte účast v anglicky hovořící skupině – tam musíte nakonec být aspoň čtyři, jinak se „akce“ ruší.

A o co na tomhle dechberoucím místě vlastně jde? Čekají tu na vás herci, kteří vám povypráví nejednu strašidelnou historku z historie.
Nemine vás nějaké to leknutí, speciální efekty vytvořené moderní technikou, audio doprovod a další. Dozvíte se něco o morové nemocnici, o zdejší inkvizici a seznámí vás tu třeba s příběhem Marie Kathariny Wächtler žijící v 18. století, která rafinovaně zabila svého manžela, byla mučena a nakonec popravena, ale její duše? Ta na světě stále straší a chce se pomstít…

Dungeon Hamburg
Návštěva tohohle místa je fakt nezapomenutelná!
Zdroj:
foto-select / Shutterstock

Použité zdroje:

  • thedungeons.com/hamburg/
  • lazytrip.eu/13-tipu-co-videt-v-hamburku-zdarma-mapa/
  • ttg.cz/hamburk-nemecka-brana-do-sveta/2021/12/ 
  • animod.cz/a/kostel-sv-michaela-v-hamburgu-fascinujici-historie-a-vyjimecna-krasa
  • hamburg.de/ 
 
 

Místo

53° 33' 3.9096", 9° 59' 37.2552"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?