Přejít k hlavnímu obsahu

Aktuální situace v Brazílii: Zika je na ústupu

Virus zika je momentálně brazilským strašákem číslo jedna. Přestože to nyní vypadá, že je na ústupu, stále není cesta do největší země Jižní Ameriky zcela bez rizika. Jak aktuálně vypadá situace v zemi, kde za pár týdnů začnou letní olympijské hry?

Aktuálně počet nově nakažených klesá, ovšem vzhledem k největšímu sportovnímu svátku planety, (jenž začíná 5. srpna) by virus mohl ustupovat rychleji. V minulém týdnu se ve Slovinsku a v USA vyskytla podezření na dva potenciální nakažené, oba strávili nějakou dobu v Brazílii. Světová zdravotnická organizace podle zprávy z 12. května zemi i nadále ponechává v první kategorii nejrizikovějších zemí, kde hrozí přímý přenos viru po bodnutí nakaženého komára.

Přesto lze konstatovat, že hysterie, kterou vyvolávají média, je větší než reálné nebezpečí. Do oblastí s opravdu velkým rizikem většinou české ministerstvo zahraničí oficiálně nedoporučuje českým turistům cestovat, k Brazílii žádné varování nevydalo.

Jak to začalo?

Na konci roku (15. prosince) vydala brazilská vláda prohlášení o velkém výskytu viru zika v zemi a vyhlásila mimořádný stav. Virus podle posledních zjištění vědců mimo jiné způsobuje problémy s plně nevyvinutým mozkem u novorozenců (tzv. mikrocefalii), a tak se nedoporučuje především těhotným ženám dbát všech doporučení lékařů ohledně prevence proti bodnutí infikovaným komárem.

I ostatní obyvatelé a návštěvníci Brazílie by se měli proti bodnutí hmyzu, který ziku přenáší, chránit repelenty a oblečením s dlouhými rukávy a nohavicemi.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Aktuální situace v Brazílii: Zika je na ústupu