Přejít k hlavnímu obsahu

Fenkata: Maltskému jídelníčku vévodí králík se špagetami, který má i své slavnosti

Malta je ostrov, jehož prozkoumávání určitě za nějakou tu dovolenou stojí. Pokud na svých cestách rádi ochutnáváte tradiční pokrmy, pak se tu překvapivě nejspíš setkáte s králíkem.

Pokud jste ale vegetariáni, máte doma králíčka nebo jste jich v minulosti vlivem králíkárny za domem snědli tolik, že už je úst nevezmete, vsaďte radši na nějakou jinou dobrotu. Tady totiž hraje hlavní roli právě králičí maso.

Na ostrově byste nejspíš jako typické jídlo očekávali spíš ryby nebo mořské plody (jasně, taky tu jsou). Na Maltě ale prostě frčí králík. Ten se na ostrov dostal už ve středověku, a to pravděpodobně díky rytířskému řádu sv. Jana. Pro tehdejší obyvatele se stalo králičí maso snadno dostupnou surovinou, která je dokázala řádně zasytit.

Dneska bychom je ale ve volné přírodě hledali dost těžko – je jich tu málo, protože turisté jednoduše rádi ochutnávají. Aby zbylo na každého, dovážejí se sem králíci ze Sicílie.

Divoký králík (fenek), tedy spíš jídlo z něj připravované, tu má i vlastní slavnosti (zvané fenkata; stejně tak se často označuje i samotný pokrm). Jak vypadá a z čeho se skládá?

Fenkata úvodní
Jestli vám chutná králičí maso, vydejte se na Maltě právě na něj!
Zdroj:
Shutterstock

Králík na 100+1 způsob

Malťané králíky připravují různě – smaží je na olivovém oleji, pečou, dusí, zapékají je v těstě jako masový koláč, připravují je na víně a česneku, ale vůbec nejzajímavější je jejich podávání s těstovinami, nejčastěji se špagetami. 

Když budete mít zálusk na právě na tuhle laskominu, dostanete králičí maso marinované ve víně a podušené s aromatickými bylinkami a zeleninou – s mrkví, rajčaty, cibulí a česnekem. Na konci procesu je maso krásně měkké až křehké. K němu si můžete poručit brambory, mnohem častější je ale (pro nás zvláštní) kombinace se špagetami v husté omáčce s poměrně výraznou chutí. 

Na Maltě je dokonce několik restaurací, které jsou přípravou tohohle jídla vyhlášené mezi místními i turisty. Najdete je třeba v městečku Bahrija nebo Mgarr

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

35° 53' 41.2476", 14° 20' 56.148"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Fenkata: Maltskému jídelníčku vévodí králík se špagetami, který má i své slavnosti