Přejít k hlavnímu obsahu

Povolení ESTA - vaše vízum do USA

Vypravit se za krásami USA je dnes poměrně snadné. Žádné zdlouhavé žádosti o vízum, žádné několikastránkové formuláře. Stačí jen vyplit formulář v automatické databázi žádostí. ESTA formulář budete mít vyplněný během pár minut a vaše vysněná cesta do Spojených států amerických může začít. Třeba už za několik dní.

Bezvízový styk s USA usnadňuje cestování

Stovky tisíc českých turistů, kteří se vypravili do USA před rokem 2009 muselo žádat o udělení amerického víza. Získat barevnou stránku v pase ozdobenou fotografií a nápisy v angličtině nebylo nic snadného.

Znamenalo to připravit si nezbytné dokumenty a fotografie a odcestovat ve velmi brzkých ranních hodinách do Prahy, abyste na chodníku stáli včas, ještě před otevřením amerického velvyslanectví a před začátkem úředních hodin. Kdo podcenil tuto přípravu, vystavil se riziku, že na něj v daný den nevyjde řada a bude se muset na velvyslanectví vypravit znovu. Získání víza se neslo v duchu hodin a hodin čekání a nervozity. Rozhovor s imigračním úředníkem nebyl nic snadného, zvláště proto, že díky sklům a hluku v místnosti bylo vše velmi špatně slyšet.

S žádostí o vízum uspěla jen část žadatelů, velmi mnoho žádostí bylo zamítnuto. Dnes je vše jinak. Do spojených států amerických cestujeme snadno díky bezvízovému styku.

ESTA formulář nahrazuje víza

S USA má Česká republika uzavřenou dohodu o bezvízovém styku, což usnadňuje pracovní a turistické cesty těm, kteří plánují v zemi zůstat kratší dobu. Pro cestu do Spojených států amerických, co bude trvat méně než 90 dní, potřebujete pas s biometrickými údaji. Také musíte vyplnit formulář v databázi žádostí. ESTA formulář je vyplněný během pár minut a cesta do USA může začít.

Obchodní a turistická víza

Kdo zamýšlí zůstat v zemi déle než 90 dní musí žádat o obchodní nebo turistická víza (B1 a B2). Ty uděluje velvyslanectví USA.

Visa Waiver program zakazuje návštěvu určitým občanům

Občané České republiky jsou omezeni stejně, jako jiní občané ze zemí s bezvízovým stykem. Na území USA nebudou vpuštěni lidé, kteří v minulosti cestovali do zemí: Irán, Irák, Súdán a Sýrie. Toto mimořádné opatření v rámci Visa Waiver programu bylo přijato po roce 2016.

Zároveň vás čekají komplikace s vyřízením povolení v případě, že jste osobou, které byl v dřívějších letech pobyt v USA zamítnut.

Jak na ESTA?
Zdroj:
estavisa.cz

Jak vyplnit ESTA formulář

Pro vyplnění ESTA formuláře potřebujete jen přístup k internetu. K ruce si připravte pas a letenku. Formulář je dostupný online. Budete vyplňovat osobní údaje, telefon, emailovou adresu a zemi. Rovněž údaje uvedené v cestovním pase a číslo letu. Odkud a s jakou společností letíte a také adresu, kde v USA budete pobývat.

ESTA je automatický systém evidence a zpravidla je žádost vyřízena a schválena během několika krátkých minut. Tuto zkušenost má drtivá většina žadatelů. Jen velmi malé části žadatelů se stává to, že je jejich žádost odložena a čeká na dodatečné prověření. To trvá maximálně 3 dny a opět se můžete těšit na souhlasné stanovisko. Zatím bylo zaznamenáno jen mizivé procento těch, kterým byla žádost o vízum zamítnuta a museli se vypravit na velvyslanectví USA požádat o vízum B1 nebo B2.

I ESTA formulář vás může potrápit

Jednoduché vyplnění a rychlé schválení během několika minut láká k tomu, abychom povinnost nechali na poslední chvíle před odletem. Pozor. Může se vám stát, že vaše žádost bude pozdržena a do letadla se nebudete moci vydat. Za povolení zaplatíte 14 dolarů a je možné, že se vyskytnou problémy při zúčtování platby.

Z důvodů obou rizik nenechávejte vyplnění ESTA formuláře na poslední dny před odletem.

Vyplnění formuláře neznamená okamžitý vstup

Abyste mohli vstoupit na půdu USA musíte na letišti absolvovat krátký rozhovor s imigračním úředníkem. Děje se tak chvíli po přistání a obvyklou otázkou je účel vaší cesty a jak dlouho se v USA plánujete zdržet. Teprve poté je vám umožněn odchod z letištní haly a poznávání Ameriky může začít.

Chystáte se do USA? Můžeme vám s vyřízením povolení pomoci? Klikněte na ESTA vízum. Bude nám potěšením.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Povolení ESTA - vaše vízum do USA