Přejít k hlavnímu obsahu

Digitální nomádství: Jak začít, abyste hned neskončili?

S klesajícími venkovními teplotami začíná sezóna digitálních nomádů. Pokud taky zvažujete přemístit svoji home office někam do tepla, přinášíme návod, jak na to. 

Digitální nomádství už dávno není záležitostí jen několika málo dobrodružných programátorů. S nástupem koronavirových opatření se z možnosti práce odkudkoliv stala norma. Mezi nomády tak nově najdeme lidi rozmanitých profesí, a dokonce i celé rodiny. 

Trend digitálního nomádství jsme letos mohli zpozorovat například v oblíbené turistické lokalitě, městě Puerto de la Cruz na Tenerife. Koronavirus zde v zimní sezoně zamíchal kartami natolik, že zatímco turistů přijelo zoufale málo, digitální nomádství trhalo rekordy. Ve městě o 30 000 obyvatelích jich bylo několik stovek! 

Oblíbené destinace pro digitální nomády 

Koronavirová situace pozměnila i výběr destinací pro práci na dálku. Oblíbené východoasijské lokality jako Thajsko, Bali nebo Filipíny nahrazují evropská letoviska. Ty lákají na jenodušší vstupní podmínky, odpovídající zdravotnickou péči a méně turistů než za dob před pandemií. 

Mezi nomády roste obliba jihoevropských destinací, jako jsou Kanárské ostrovy pro příjemné klima po celý rok a srovnatelné životní náklady. Z dalších španělských oblastí vede Andalusie, Mallorca nebo okolí Valencie.

digitální nomád
K tomu, aby se člověk mohl stát digitálním nomádem, potřebuje trošku znalostí do začátku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Mezi populární lokality řadíme i Sicílii nebo Madeiru, kde existuje dokonce celá vesnice pro digitální nomády. Povědomí roste také o balkánském poloostrově – boom zažívá například Gruzie, Rumunsko nebo Chorvatsko. Tyto destinace mají jedno společné – příjemné klima a přijatelné ceny. 

Začínáme s digitálním nomádstvím: Jak si najít ubytování? 

Pokud zvažujete zůstat v zahraničí alespoň měsíc, vyplatí se ubytování s měsíčním nájmem. Tuto možnost volí většina nomádů, protože vyjde mnohem levněji než platit po týdnech, a navíc je to pohodlnější. 

Co se týče výběru bytu, rozhodně nedoporučujeme zamluvit si dlouhodobé ubytování na dálku. Ne vždy ubytování odpovídá fotografiím, takže stojí za to podívat se na byt osobně. Ideálním způsobem je zamluvit si na první dva týdny krátkodobé ubytování a následně hledat na místě.  Velký výběr pronájmů najdete třeba na facebookovém Marketplace, místních webových portálech nebo inzerátech u domů. Možností je taky kontaktovat napřímo hostitele přes Airbnb a usmlouvat s nimi výhodnější cenu za měsíční nájem. 

Pozor na podvodníky! 

Další možností, jak si najít ubytování v zahraničí, je obrátit se na realitní kanceláře. Ovšem pozor – v některých zemích platí provizi pouze majitel bytu, ale nájemce ne. Mnohé realitky využívají nevědomosti cizinců a provize nelegálně požadují. Vždy si tedy zjistěte, jak to v dané zemi chodí. 

Opatrnost se vyplatí i při zjišťování cen za nájem. Na nevědomost nomádů spoléhají mnohé colivingy neboli spolubydlení s dalšími nomády. Někteří majitelé nasadí i trojnásobné ceny! 

Jak je to s internetem? 

Přestože hodně bytů nabízí kvalitní Wi-Fi připojení, není to automatické. Pokud váš vysněný byt internet nemá, nenechte se tím odradit – ceny za tarif bývají v zahraničí mnohem dostupnější než u nás (např. u španělského operátora Lebara seženete 80 GB za 30€ měsíčně, u DIGI Phone 40 GB za 20€ měsíčně). Často se tedy vyplatí vybrat si levnější ubytování bez internetu a data si dokoupit. 

Sociální život v zahraničí 

Najít si nové přátele jako digitální nomád není nic složitého. Základem je ale dobře zvolená destinace. Ve větším městě jsou šance najít nomádskou komunitu daleko vyšší než v malé vesnici.

Před výběrem lokality je dobré zapátrat ve facebookových skupinách, jestli na místě existuje skupina pro digitální nomády nebo mezinárodní komunitu. Většina komunikace mezi nomády se odehrává sice na WhatsAppu nebo Slacku, nicméně Facebook je dobrým způsobem, jak tyto skupiny najít. Případně je možné získat nové kontakty i na místních akcích nebo přes aplikace jako Couchsurfing nebo Tinder

Tak hodně štěstí!

Zdroje infromací: Veronika Marčíková, zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

39° 28' 4.818", -0° 22' 32.2104"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Digitální nomádství: Jak začít, abyste hned neskončili?