Přejít k hlavnímu obsahu

Nejstarší zoo na světě mají ve Vídni. Vznikla za Marie Terezie

Švadlena Betsy Rossová ušila historicky první americkou vlajku a v českých zemích vládla císařovna Marie Terezie. Psal se rok 1753. Tehdy byla založena nejstarší dosud existující zoologická zahrada, rakouská Tiergarten Schönbrunn.

Nádherné je na ní především prostředí – nachází se na vídeňském zámku Schönbrunn. Jako součást zámeckého areálu patří na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Zpočátku nešlo o zoologickou zahradu v podobě, v jaké ji známe dnes. Jednalo se vlastně o zvěřinec císařského dvora. Někteří příslušníci vyšší šlechty, kteří chtěli okázale demonstrovat své bohatství, si pořizovali menažerie plné cizokrajných zvířat. A tak v polovině 18. století vznikl takový zookoutek i ve Vídni na habsburském dvoře. Zřídit ho nechal Štěpán Lotrinský, manžel panovnice Marie Terezie.

Na hlavní atrakce zahrady upozorňuje už vstupní brána.
Zdroj: Bigstockphoto

Jak je na tom nejstarší zoo světa dnes? V Evropě patří k těm nejznámějším. V jejím areálu žije na 700 živočichů různých druhů. A ne jen tak ledajakých. V roce 2007 se tu odehrál malý zázrak. Zplození pandy v zajetí přirozenou cestou, to se normálně nestává. V Schönbrunnu se to ovšem jako v první zoo na světě podařilo!

V letech 2010 a 2013 přišly na svět další pandy, roku 2016 dokonce dvojčata! Zoo má vedle hodně rozlehlých výběhů mnoho dalších zajímavostí – třeba galerii, z níž se návštěvníci dívají žirafám do očí nebo skleněné stěny bazénu ledních medvědů. Víte, jakému plaveckému stylu dávají přednost? Tady to zjistíte pěkně zblízka.

Šmírujete rádi medvědy v bazénu? Ve Vídni k tomu máte příležitost. Nádrž v schönbrunnské zoologické zahradě má prosklené stěny.
Zdroj: Bigstockphoto

A když už budete v zoo, nesmíte si nechat ujít prohlídku celého zámku s pracovnou Františka Josefa nebo „Milionový pokoj“ obložený vzácným dřevem zdobeným originálními indickými a perskými miniaturami.

Mimochodem, na zámku najdeme i salonek, v němž roku 1918 abdikoval Karel I., poslední rakouský císař. V tomto pokoji (Modrý čínský salonek) tedy skončila monarchie.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

48° 10' 55.4196", 16° 18' 9.8712"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejstarší zoo na světě mají ve Vídni. Vznikla za Marie Terezie