Přejít k hlavnímu obsahu

Lemuři mají v „Horké vodě“ své království

Horká voda je český překlad malgašského slova Ranomafana, které pojmenovává tuto oblast a zdejší národní park. Nikde jinde na světě nespatříte tolik lemurů žijících ve volné přírodě na jednom místě. Tohle musíte vidět!

Mezi národními parky je Ranomafana zelenáč – jeho založení se datuje do roku 1991. Madagaskarská vláda měla návrh na vytvoření delší dobu, ovšem v polovině osmdesátých let nastal zlom. Hluboko v tamních lesích se totiž objevil lemur zlatý (v anglicky mluvících zemích známý jako golden bamboo lemur) – velmi vzácný vymírající druh. To byl hlavní impuls k přidělení statutu nejvyšší ochrany.

Další z jedinečných obyvatel parku.
Zdroj: bigstockphoto.com

Do Thajska s ESO travel. Vyberte si vysněnou cestu na jihovýchod Asie na vyhlášenou pláž.

Inzertní sdělení:

Vydejte se mezi lemury do parku Ranomafana v rámci cesty po tajemném Madagaskaru. Projdete dílnou na zpracování drahých kamenů, vinařskou farmou, poznáte tradiční výrobu papyru a hlavně noční i denní druhy lemurů. Vzhůru na Madagaskar s ESO travel.

Kriticky ohrožený druh pochopitelně nežije v Ranomafaně sám, vedle něj se po stromech prohání dalších 10 příslušníků rodu lemurů, včetně nejznámějšího a nejrozšířenějšího lemura kata.

Lemuři žijící na území Národního parku Ranomafana:
  • lemur kata
  • lemur vari
  • lemur rudobřichý
  • lemur šedý
  • lemur širokonosý
  • lemur zlatý
  • lemur rudočelý
  • lemur drobnozubý
  • maki hnědý
  • maki velký
  • sifaka Milne-Edwardsův

 

Pohled na zelené kopce v Ranomafana.
Zdroj: bigstockphoto.com

Co ještě čeká návštěvníky unikátního lesa? Především unikátní druhy živočichů a rostlin, které nenajdete jinde na světě. Například fanaloku, drobnou madagaskarskou šelmu se specificky pruhovanou srstí.

Na koho ukáže, ten zemře

A znáte ksukola ocasatého? To je jedna z nejpodivnějších bytostí živočišné říše. Vyvinul se u něj velmi dlouhý prst, kterým získává hmyz z vnitřku stromů a větví.

Základ je dívat se pod nohy, ale občas se na Madagaskaru podívejte i nad sebe. Občas ze stromu vykukuje ksukol.
Zdroj: bigstockphoto.com
Název „madagaskarské šelmy“ napovídá, že se na ostrově východně od Afriky setkáte s opravdu unikátními živočichy.
Zdroj: bigstockphoto.com

Domorodci věří, že na koho ksukol ukáže svým dlouhým prstem, ten brzy zemře. Vláda dělá tolik osvětových kampaní, kolik jen může, ovšem zcela vymýtit tento mýtus se bohužel zatím nepodařilo.

Orchidejím se tu ale na rozdíl od ksukolů daří dobře, a tak v Ranomafaně obdivují návštěvníci i méně tradiční druhy. A potkávají i vzácné druhy promyk, chameleonů, ptáků… Madagaskar zkrátka nabízí zcela odlišný pohled do přírody než jakákoli jiná část světa. Tohle je exotika se vším všudy.

 
 

Místo

-21° 15' 20.5236", 47° 27' 6.3"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Lemuři mají v „Horké vodě“ své království