Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější jezera v ČR: fascinující místa ke koupání i ke kochání

Milujete pohled na vodní hladinu nebo se rádi koupete v přírodě? Pro obě skupiny tu máme TOP 10 českých jezer, která stojí za návštěvu.

Koneckonců kdo by neměl vodu rád? Když je navíc zasazena do okouzlujícího prostředí, dokáže vytvářet úchvatné scenérie. Pojďte se podívat na 10 nejkrásnějších jezer v Česku!

Pískovna Adršpach

Tohle jezírko zrovna vůbec není na koupání, zato na kochání je jako stvořené. Najdete ho v NPR Adršpašsko-teplické skály a bude vás fascinovat od prvního pohledu na průzračně čistou vodu i malé, ale krásné plážičky se světlým pískem. Jezírko vzniklo zatopením bývalého pískovcového lomu a pro každého je báječným uvítáním před vstupem do skal. 

jezero v Adršpachu
Jezero v Adršpachu je krásné ze všech stran. Obejděte si ho!
Zdroj:
Bigstockphoto

Koupání je tu přísně zakázáno kvůli spodním proudům, opravdu není radno to riskovat. Vodní plocha se ale dá obejít po 1,5 kilometru dlouhé stezce s několika pěknými vyhlídkami. 

Kde to je: Adršpach, Královéhradecký kraj

Černé jezero

Až se zase dostanete na Šumavu, Černé jezero si určitě zařaďte do itineráře. Jde totiž o největší přírodní jezero u nás a nezapře svůj ledovcový původ. Zároveň patří k nejhezčím místům na Šumavě a jeho návštěvy nebudete litovat. Svou krásou učarovalo i nejednomu umělci – například Elišce Krásnohorské, Janu Nerudovi nebo Jaroslavu Vrchlickému.

Černé jezero
Černé jezero je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů na Šumavě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezero opravdu působí dojmem, že voda v něm je černočerná. Může za to ale asi několikametrová vrstva kalu a taky lesní porost, který na hladinu propouští jen minimum slunečních paprsků. Maximální hloubka jezera je 39,8 metrů.

Kde to je: Železná Ruda, Plzeňský kraj

Čertovo jezero

Když už zmiňujeme Černé jezero, nesmíme vynechat to Čertovo. I to leží na Šumavě, na jihovýchodním svahu Jezerní hory, a jsou s ním spojováni skřeti a další postavy, které můžou jednoho vyděsit, i legenda o tom, že všechna šumavská jezera spojuje jedno velké podzemní. Hloubka Čertova jezera dosahuje 36 metrů. 

Kde to je: Železná Ruda, Plzeňský kraj

Máchovo jezero

Máchovo jezero je sice notoricky známé a taky se ví, že je to vlastně rybník. I tak jsme si ho dovolili zařadit na náš seznam, protože vodní plocha je to skutečně skvostná. Už na první pohled vás zaujmou dva ostrůvky – Myší a Kachní. Svézt se tu můžete na parníku. Trvá to asi 30 minut a je to báječný balzám na duši. Maximální hloubka „Mácháče“ je 5 metrů. Krásnou krajinu v okolí asi nemusíme dlouze zmiňovat.

Kde to je: Doksy, Liberecký kraj

Máchovo jezero
Máchovo jezero je sice rybník, jeho zařazení na tenhle seznam ale nešlo odolat.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezero Milada

Z tohohle poměrně mladého jezera mají radost především obyvatelé Ústecka a Teplicka, ovšem není vůbec od věci sem dojet i z větší dálky. Rekultivace zdejší těžební oblasti maximálně prospěla.

Zatopení bývalého uhelného velkodolu tu probíhalo 9 let (2001-2010), hloubka dosahuje 24,7 metru, voda je tu pěkně čistá a okolí udržované. Nezřídka se tu konávají sportovní akce a kromě koupání tu můžete zkusit třeba i jachting nebo paddleboarding a místo se tu najde i pro rybáře.

Kde to je: Chabařovice, Ústecký kraj

Jezero Michal

Jezero Michal byla první zbytková jáma po těžbě, která u nás začala sloužit jako rekreační areál. Tři břehy jsou travnaté, na čtvrtém je 500 metrů dlouhá písečná pláž, atrakce pro děti i dospělé (třeba obří tobogán). Maximální hloubka vody je 5,6 metrů.

Areál je k dispozici od roku 2004 a ne nadarmo se mu říká Sokolovské moře. Nedaleko se nachází i kemp a golfové hřiště. Jedinou nevýhodou je, že to areálu nesmí psi (ani jiná zvířata).

Kde to je: Sokolov, Karlovarský kraj

Jezero Hracholusky

Vodní nádrž Hracholusky vznikla už v 60. letech 20. století zaplavením údolí řeky Mže. Kromě koupání se tu dá nedaleko i pobýt v kempu a na samotném jezeře se sportovci hojně věnují vodnímu lyžování. Maximální hloubka je 31 metrů.

Jen kousek od přehrady je taky zřícenina hradu Buben, na kterou si můžete udělat výlet. Stejně jako na Máchově jezeře, i tady jezdí parník. Nese název Plzeň a brázdí zdejší vodu už přes 40 let. Vejde se na něj 150 lidí a neuděláte chybu, když budete mezi nimi. 

Kde to je: Pňovany, Plzeňský kraj 

Jezero Konětopy

Zatopená pískovna v Konětopech láká především obyvatele trojúhelníku Mělník – Mladá Boleslav – Brandýs nad Labem, ale stejně tak je to příjemný kousek naší země i pro všechny, kdo žijí dál. Bývalý lom vás ohromí krásně čistou vodou, v níž je radost se koupat, ale i potápět. Maximální hloubka vody je 13 metrů. Pláž je tu travnatá i písčitá a atmosféru místa tu dotváří borovicový les.

Stejně jako k jezeru Michal, ani sem nesmí psi a jiná zvířata. Je tu možnost občerstvení a najdete tu i sociální zařízení. 

Kde to je: Konětopy, Středočeský kraj 

Kristýna

Kristýnu zbožňují všichni od Šluknovska po Liberec. Není velká, ale okouzlí snad každého. Zajímavá je i svou polohou nedaleko trojmezí, na němž se stýkají hranice Česka, Německa a Polska. Nezřídka se tu konávají sportovní akce, jako třeba turnaj v plážovém volejbale.

U Kristýny najdete i kemp s tradicí, možnosti občerstvení, vodní atrakce pro děti, půjčovnu paddleboardů a kánoí (dá se tu sjíždět i Nisa, nástup je možný hned u jezera). Maximální hloubka vody v jezeře je 28 metrů. 

Kde to je: Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Velká Amerika

A na závěr si dáme klasiku v podobě Velké Ameriky. Dalšímu vodnímu skvostu v našem seznamu, který ovšem není ke koupání, se přezdívá Český Grand Canyon a náhoda to opravdu není. Lokalita má hodně pestrou historii – například se tu točil film Limonádový Joe, ale taky si tady prožívali krušné chvilky svého života političtí vězni. 

Velká Amerika
Vstup k vodě je velmi nebezpečný a nejhezčí pohled je stejně shora!
Zdroj:
Bigstockphoto

Velká Amerika je zatopený vápencový lom s maximální hloubkou 100 metrů, na jeho dně se ještě nacházejí dvě propojená jezírka. Dolů k vodě je vstup zakázán a je to i nebezpečné. Navíc si krásu lomu vychutnáte spíš z výšky. 

Kde to je: Karlštejn, Středočeský kraj

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11

 
 

Místo

50° 33' 48.888", 14° 39' 1.116"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější jezera v ČR: fascinující místa ke koupání i ke kochání