Přejít k hlavnímu obsahu

Česko, Polsko a Německo na jednom místě. Vítejte na trojmezí!

Na severu Čech najdete zvláštní místo. Říká se mu trojmezí a schází se na něm hranice tří států – Česka, Polska a Německa. V této lokalitě jsou doma všechny tři národy a do jiného státu je to jen pár kroků. Jak takové trojmezí vypadá?

To trojmezí, o kterém budeme mluvit, se nachází v severních Čechách, jen 2,5 kilometru od Hrádku nad Nisou, 3 kilometry německé Žitavy (v originále Zittau) a co by kamenem dohodil od polského Porajówa. Orientovat se můžeme i soutokem Nisy a Oldřichovského potoka.

Hranici otevřeli až v 70. letech. Jen pro vlaky

Žitavsko dřív patřilo k českému království, takže k vytyčení hranic došlo až v roce 1635, kdy se země tohoto území vzdala ve prospěch Saska. Trojmezí jako takové ale vzniklo až po 2. světové válce, po urovnání všech potřebných územních náležitostí. Ani po válce se tu ale samozřejmě nesmělo jen tak procházet nebo projíždět. Výjimku měly vlaky na trati Liberec – Varnsdorf, oficiální státní hranice ale vznikla až koncem 70. let, a to jen na nádraží. Relativně volný průjezd si místní i přespolní užívají od počátku 90. let a naprosto bez omezení se tudy jezdí od zavedení Schengenského prostoru.

Mimochodem – vlak na zmíněné trase ještě pořád jezdí a patří k pravidelným linkám spojující Šluknovský výběžek s Libercem. Z Varnsdorfu se do něj dostanete za pouhou hodinu. Právě do tohoto krajského města je tak lepší spojení než do krajského města Ústeckého kraje, kam Šluknovsko spadá.

 
Marienthal - Cestovinky.cz
Po Nise se můžete doplavit i do německého Marienthalu.
Zdroj:
bit.ly/2HnP3T5

Česko má hned čtyři trojmezí

Hraniční trojmezí najdeme v Česku čtyři. Kromě toho hrádeckého je také u Hrčavy (ČR, Polsko, Slovensko), na soutoku Moravy a Dyje (ČR, Rakousko, Slovensko) a na Šumavě (ČR, Německo, Rakousko).

Tři kameny se státními znaky i připomínka vstupu do EU

A jak to vůbec na takovém místě, kde se cítí doma tři národy, vypadá? Stojí zde tři sloupy, na každém z nich je státní znak jedné země. Na české straně spatříte taky trojboký pylon a dřevěný sloup se zvonkem, u Němců najdete kříž pokání darovaný od Švédů a Poláci zde mají vysoký kříž s Ježíšem – ten je mimochodem docela nový, stojí tu od května 2017.

Kromě tří kamenů symbolizujících tři země je na Trojmezí taky památník připomínající vstup Česka a Polska do Evropské unie v květnu 2004.

Co tady? Projeďte se na kole nebo plujte po Nise

Trojmezí není jenom o zamyšlení se nad historií a současností. Vedou přes něj cyklostezky hojně využívané i milovníky inline bruslení a nedaleko od něj je taky Kristýna, přírodní koupaliště oblíbené jak hrádeckými, tak i varnsdorfskými a libereckými. Spousta Čechů cizinců sem jezdí kempovat a rozhodně nedělají chybu. Přímo na Kristýně, ale i jinde na toku Nisy si můžete půjčit kánoi a po mírné řece svézt. Nuda tady opravdu není!

 
 

Místo

50° 52' 14.0592", 14° 49' 26.2092"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Česko, Polsko a Německo na jednom místě. Vítejte na trojmezí!