Přejít k hlavnímu obsahu

Adrenalin, nebo nezodpovědnost? Japonci si postavili vesničku v kráteru aktivní sopky

Činná sopka a stejnojmenný ostrůvek Aogashima by nebyly ničím příliš zajímavým. Pokud bychom vám neřekli, že v samotném kráteru sopky vyrostla vůbec nejmenší japonská vesnice.  A to i přesto, že život v sopce provází jedna tragická událost za druhou.

Japonsko je zemí zázraků. Během poměrně krátké doby tady vyrůstají monumentální stavby, obrovské mrakodrapy, nekonečné mosty, ale i první lesní města na světě, která bojují proti znečištěnému klimatu. A občas tu vyroste i vesnice v kráteru sopky...

Vrtulník pro 9 osob

Ostrůvek Aogashima, který má v průměru asi 1 500 metrů, leží v Pacifiku asi 358 km jižně od Tokia a je vzdálen 71 km od nejbližšího ostrova Hačijódžima. Je tak maličký, že tady nepřistane letadlo.

Místní a turisté se na ostrov od roku 1993 přepravují pomocí vrtulníku, který ale unese pouze 9 osob. Navíc jeho lety poměrně často hatí špatné počasí.

Další možností, jak se na ostrov dostat, je loď. I to je ale zážitek pro opravdové milovníky adrenalinu. Z rozbouřeného moře se může dělat slabším povahám (nebo spíš žaludkům) pěkně nevolno.

Nejkrásnější japonská města, která musíte navštívit: Tokiem to nekončí!

Tragický rok 1785

Sopka, která se z většiny ukrývá pod hladinou moře (nad hladinu ční jen kráter vysoký 200–420 m), o sobě dala vědět už v roce 1785. K životu se probudila 18. května a ničila vše, co jí přišlo do cesty.

Nutno podotknout, že v kráteru tehdy žilo více než 300 osob. Ty neměly jinou volbu než ostrov opustit. Bohužel se to podařilo zhruba polovině, 140 lidí zahynulo. Lidé si ale nedali říct a vrátili se sem po půlce století. Znovu vybudovali vesničku, která čítá na 200 stálých obyvatel. Podle tohoto počtu jde o nejmenší vesnici v Japonsku.

Aogashima ostrov
Inu, malebný ostrůvek...
Zdroj:
Warunyu Meenuch / Shutterstock

Horké prameny a přírodní parní sauny

Ti, co ve chřtánu sopky žijí, si tenhle život nemůžou vynachválit. Každý den se sice strachují o to, zda se sopka opět neprobudí k životu, od roku 2007, kdy Japonská meteorologická agentura začala pravidelně vydávat varování, ale mají přece jen o něco klidnější spánek.

Když si odmyslíme skutečnost, že mohou během několika chvilek přijít o svůj život i domov, pak jde o zcela izolovanou vesnici, ve které plyne čas tak nějak jinak a pomaleji. Místní se živí převážně rybolovem a těžbou soli. Volný čas pak tráví v horkých pramenech a přírodních parních saunách, které jsou pro toto místo typické.

10 zajímavostí o Japonsku, které jste (nejspíš) nevěděli

Použité zdroje: 

  • gotokyo.org/en/destinations/izu-and-ogasawara-islands/aogashima-island/index.html
  • tokyoislands.jp/aogashima 

 
 

Místo

32° 27' 26.8128", 139° 45' 55.5804"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Adrenalin, nebo nezodpovědnost? Japonci si postavili vesničku v kráteru aktivní sopky