Přejít k hlavnímu obsahu

Cairns, poznejte Daintree National park

Cesta za mořskými krokodýly a návštěva nejstaršího tropického deštného pralesa na světě v severovýchodní části Austrálie – státu Queensland.

Cairns - tak trošku jiné australské město

Oproti jiným městům v Austrálii, působí Cairns trochu atypicky. Nenajdeme tu CBD (Central Business District) tvořené výškovými budovami ani přeplněné ulice turisty. Pobřežní promenádu lemují krámky se suvenýry, restaurace s mezinárodní kuchyní, šperky z australského opálu či zlata, a tolik Australany oblíbené kavárny s dortíky na každém rohu. Pokud máte rádi pohyb, jistě Vás nadchnou venkovní posilovny v parcích u pláže.

Počasí v Austrálii se liší dle oblasti. Cairns ve svém tropickém podnebném pásmu si udržuje teplotu okolo 20 – 30°C po celý rok.

Ačkoliv je to přímořské město, jeho obyvatelé i návštěvníci se koupou v umělé laguně nebo na přilehlých ostrovech, které navštěvují v rámci lodních výletů. Důvodem jsou všudypřítomné výstražné cedule upozorňující nejen na mořské krokodýly, ale i na medúzy v období od listopadu do dubna.

Pobřeží  Austrálie - Cestovinky.cz
Australské pobřeží.
Zdroj:
CK Go2

 

Vlakem tam a lanovkou zase zpět

Ranní, a také jediná jízda, která začíná na vlakovém nádraží v Cairns a končí ve vesnici jménem Kuranda. Scénická železniční trať, vybudována pro transport zboží z vnitrozemí k pobřeží, vede skrz deštný prales (patřící do světového dědictví UNESCO), a tak většinu cesty pozorujeme pro nás neznámé exotické stromy, které hrají všemi odstíny zelené, a nádhernou přírodní scenérií.

Pro cestu zpět můžete opět zvolit vlak odjíždějící v odpoledních hodinách, nebo využít možnosti krásných výhledů na lanovce Skyrail Rainforest Cableway. Nad hustým lesem tvořeným hlavně stromy Baldachýnu, Vás lanovka vysadí na dvou zastávkách - Red Peak, Barron Falls.

Vlakem po Austrálii - Cestovinky.cz
Vlakem po Austrálii? Proč ne?
Zdroj:
CK Go2

 

Zmoklí, ale plní zážitků

Do Daintree National park - deštného pralesa nás i s naším campervanem převezla loď (27,5 dolarů, zpáteční jízdenka). Při přejezdu si člověk připadal, že vjíždí do jiného světa. Ze slunečného počasí jsme se postupným přibližováním dostávali do oblasti velkého tmavého mraku, sedícího nad pralesem, ze kterého jsme během 3 hodin stihli 3x zmoknout na kost.

Mezi blátivými úzkými cestami, liánami, mangrovy a hustou zelení jsme si občas připadali jako v zatím neprobádané oblasti.
Jindalba Track (650 m) a Marrdja Boardwalk  jsou převážně vedené po dřevěných chodnících, protože protínají bažinaté oblasti a potoky. Pokud budete mít štěstí, můžete spatřit kasuáry.

Na Marrdja Boardwalk obsahuje příklady každé vývojové etapy půdních rostlin přes 400 milionů let od kapradin, cykasů, borovic až po primitivní kvetoucí rostliny.

Den doporučuji zakončit v Daintree Ice cream company. Za ovocným sadem se ukrývá zmrzlinárna, kde majitelka vyrábí famózní zmrzliny, kterým člověk neodolá ani v chladnu a dešti.

Zmrzlina v Austrálii - Cestovinky.cz
Za ovocným sadem mají báječnou zmrzlinu.
Zdroj:
CK Go2

TIP: Vydejte se na dovolenou do Austrálie a poznejte Cairns na vlastní oči. Zájezd do Austrálie můžete kombinovat i s Novým Zélandem a Fiji. Zažijte tři neuvěřitelné týdny plné autentických zážitků s českými místními průvodci.

Poznání s krokodýly, blíže než jsme čekali

S námi vybranou lodní společností jsme vypluli na řeku Daintree River, v jejímž širokém korytě polehává pár byť pojmenovaných, ale přesto divokých krokodýlů. K našemu štěstí jsme zastihli velikána zálivu – 3,5 metrů dlouhý, 60 let starý Freddie. K údivu byla též 2,5 metrová Lissie a 2 letý krokodýlek, kterého jsme si na kmenu stromu zprvu ani nevšimli. Naší pozornosti neunikli ani stromoví hadi a ledňáčci.

Krokodýli v Austrálii - Cestovinky.cz
Že se jen tak líně povaluje nic neznamená. Krokodýl umí být pěkně rychlý.
Zdroj:
CK Go2

 

Pokud ještě stále nemáte krokodýlů dostatek, vydejte se za nimi do Hartley´s Crocodile Adventure, kde ho mimo jiné můžete i ochutnat.

Během dne v centru probíhá program s jednotlivými přednáškami o australských zvířatech, včetně projížďky lodí po krokodýlí řece. Nejzajímavější částí je jednoznačně show s krokodýlem, kdy během informací o jejich životě, chovatel provokuje většího samce, aby ukázal způsob jeho lovu.

Krokodýl v Austrálii při krmení - Cestovinky.cz
Když jde o jídlo, tak se krokodýl postaví třeba i na zadní.
Zdroj:
CK Go2

 

Nezapomeňte se zastavit v terasové restauraci s výhledem na krokodýlí lagunu, která nabízí exotická jídla od mořských plodů až po krokodýlí maso. Mimo jiné se v Hartley´s Crocodile Adventure můžete setkat s hady, kasuáry, klokany a hlavně koalami, které si je zde možné pohladit.

Koala v Austrálii - Cestovinky.cz
Jet do Austrálie a nevyfotit si koalu? To je skoro společenské faux pas.
Zdroj:
CK Go2
 
 

Místo

-16° 39' 50.6088", 145° 33' 49.7484"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Mrázková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cairns, poznejte Daintree National park