Přejít k hlavnímu obsahu

Růžové jezero Hillier: pohřebiště jednorožců, nebo hříčka přírody?

Australské jezero Hillier vypadá jako by v něm havarovaly kamiony plné žvýkaček nebo zubní pasty perlička. Jeho růžová barva fascinuje návštěvníky ostrovů u břehů jihozápadní Austrálie už od počátku 19. století. Co stojí za jeho neobvyklou barvou?

Bizarní slané jezero vypadá jako sytě růžový drahokam orámovaný pásem bílého písku se solnými krustami. Od pobřeží ho dělí jen úzký pruh kajeputových a eukalyptových lesů. Jezero objevil v roce 1802 anglický mořeplavec, kartograf a hydrograf Matthew Flinders a posádka jeho lodi byla dokonce natolik duchapřítomná, že byly z jezera odebrány cenné vzorky vody.

Vědci stále s naprostou určitostí nevědí, proč vypadá jako z jiné planety. Jako nejpravděpodobnější se jeví přítomnost řasy Dunaliella salina, což je zelená řasa vyskytující se v silně slaných vodách. Tato řasa vypouští do vody červené barvivo karotenoid a je důvodem, proč je růžové například jezero Laguna Salada de Torrevieja ve Španělsku. V jezeře Hillier je ovšem situace složitější, protože když byla voda při pokusech přemístěna do prostředí bez přítomnosti této řasy, voda stejně zůstala růžová.

Jiné teorie zase ukazují na slanomilné bakterie, které produkují bikarbonát sodný, jenž při reakci se solí může způsobovat růžové zabarvení. Přítomnost těchto bakterií však v jezeře nebyla potvrzena. Dost možná je tak za růžovou barvou v tomto jezeře něco jiného. Třeba tu kdysi vykrvácelo stádo jednorožců. Nebo se sem chodily koupat panenky Barbie? To asi ne, teorie založené na bakteriích nebo řasách sice nezní tak poeticky, ale jsou pravděpodobnější.

V současnosti je jezero součástí národního parku. V jeho okolí hnízdí vzácné druhy ptáků, kteří tu rovněž mají rezervaci. Jezero je velice mělké, v žádné části není vody více než do pasu. Doufejme tedy, že si naše planeta tento zázrak uchová. Vzhledem ke klimatickým změnám a s ním souvisejícím vysycháním jezer bude mít co dělat.

Dlužno dodat, že jezero Hillier není jediné růžové jezero na světě a dokonce ani v Austrálii, avšak určitě patří k těm úplně nejkrásnějším. Kdo by si v něm však chtěl zaplavat a nechat se omývat blahodárnou růžovou vodou, má smůlu. Koupání je zde zakázáno.

Příkladem dalších růžových jezer je třeba senegalské jezero Retba, v němž vodu barví právě řasa Dunaliella salina nebo kanadské jezero Dusty Rose, kde ale za všechno může narůžovělá hornina, po které stéká voda z vrcholu hory nad vodní plochou. Růžová skála prosvítá i zdola, jelikož tvoří podklad jezera. Jak prosté. Růžová je zkrátka všude.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-34° 5' 40.1676", 123° 12' 9.9396"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Dominika Ečerová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Růžové jezero Hillier: pohřebiště jednorožců, nebo hříčka přírody?