Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší koupání v Česku: výběr top míst, kam zavítat o horkém víkendu

Pokud ne zrovna teď, jednou na dilema, kam se vydat k vodě, zaručeně dojde. Vybrali jsme pro vás nejlepší koupání v ČR podle kvality vody, okolní scenérie a samozřejmě dostatečné nabídky zábavy a vyžití pro celou rodinu.

Koupaliště Divoká Šárka – staré rodinné dědictví

Koupaliště Divoká Šárka vzniklo roku 1930. Toto unikátní koupání ve středu stejnojmenného údolí s vysokými skalami je označováno za nejklidnější pražské koupaliště. Vodu do bazénů čerpá z nedaleko protékající řeky, díky čemuž se k čištění využívá jen minimum chemie. 

Návštěvníkům nabízí koupaliště dva bazény, dětské brouzdaliště, menší tobogán, skluzavky, houpačky a trampolíny. Aktivní jedinci se mohou vydovádět při stolním tenisu, nohejbalu a volejbalu na uzavřeném hřišti. Koupaliště se nachází 10 minut chůze od nejbližšího parkoviště.

Divoká Šárka je ráj pro všechny, kteří milují skalnatou přírodu a relaxování na čerstvém vzduchu mimo civilizaci.

Aqualand Moravia – kopec srandy pro celou rodinu

Jižní Morava se nechlubí pouze skvělým vínem a bohatou úrodou ovoce, ale také nejmodernějším aquaparkemČeské republice. Aqualand Moravia nabízí největší počet zastřešených vodních atrakcí. Najdete zde tucet bazénů, dvě desítky tobogánů, sauny, kryokomoru a římské lázně. 

koupání v ČR
V každém koutku naší úžasné země najdete nějaké to pěkné koupání.
Zdroj:
Bigstockphoto

 

Koupaliště Mšeno – koupání mezi uměním

Výjimečným architektonickým dílem ve stylu art déco jsou více než 75 let staré městské lázně ve Mšeně u Mělníka. Lázně nabízí 50metrový bazén napájený ze skalního pramene, jenž udržuje vodu příjemně studenou. Ideální koupání pro celou rodinu o horkém víkendu.

Návštěvu koupaliště lze spojit i s výlety do okolí. Obec nabízí unikátní skalní útvar Mšenské pokličky. Vydat se můžete také na turisticky velice atraktivní Cinibulkovu stezku.

Hostivařská přehrada – zábavné koupání v hlubinách lesů

Největší vodní plochou Prahy je Hostivařská přehrada nabízející v klidné lokalitě stejnojmenného lesoparku vyžití v podobě písečné a nudistické pláže, sportovišť, zapůjčení lodiček a zakoupení občerstvení. Pro své možnosti širokého vyžití při odpočinku u vody velice často vyhledávané koupání i turisty. 

V letošním létě 2017 přehrada nabízí všem návštěvníkům obří vodní skluzavku. Pravidelně se tu také odehrávají ve večerních hodinách koncerty. Pokud si u vody stěžujete na nudu, tady ji nenajdete.

Zatopený lom Výkleky – průzračná voda s rybami a raky

Vyhledávané místo pro potápění i přírodní koupání. Lom Výkleky na Přerovsku láká na čistou vodu s viditelností až do 3 metrů. Celý lom je obestřený obřími skalisky. Díky čistotě vody zde můžete běžně najít i ryby a raky. Hloubka celého lomu je 6 metrů. 

Řeka Berounka – historické koupání u zámku Dobřichovice

Mezi Prahou a hradem Karlštejn leží na toku malebné řeky Berounky městečko Dobřichovice ukrývající nádherně dochovaný zámek z roku 1253, který daroval Václav I. řádu Křižovníků s červenou hvězdou. Hned za zdmi tohoto zámku naleznete travnaté prostranství vhodné pro letní opalování a koupání na toku samotné řeky.

Toto místo využívají ke koupání hojně obyvatelé Dobřichovic a cyklisté, kteří sjíždějí z nedaleké stezky. Pokud se chcete zchladit po návštěvě Karlštejnu a užít si unikátní koupání v proudech Berounky, tohle je vaše místo.

Jezero Milada

Jezero Milada patří k poměrně novým turistickým cílům, kam míří vodomilové z velké části severních Čech. Najdeme ho nedaleko Teplic a Ústí nad Labem. Z Prahy sem dojedete za 50 minut, takže pokud jste z metropole, klidně to pojměte jako tip na super výlet.

Dřív se tu těžilo hnědé uhlí, až do roku 1997. V roce 2001 se oblast dolu začala napouštět – trvalo to 9 let! Vzniklo tak jezero o rozloze 252 hektarů, což je jen o trochu míň než rozloha Máchova jezera. Maximální hloubka je tu skoro 25 metrů.

Milada nabízí krásnou čistou vodu, dá se tu koupat, rybařit, spatříte tu i jachting a je to ideální plocha pro paddleboarding – fakt se tu svezete. 

Vodní nádrž Slezská Harta

Tahle údolní nádrž na Moravici nedaleko obce Slezská Harta (kousek od Bruntálu) vznikla kvůli nutnosti posílení vodárenského zdroje Kružberk. Součástí nádrže je malá vodní elektrárna a opodál spatříte i největší a nejzachovalejší stratovulkán v ČeskuVelký Roudný.

Kromě toho, že se tu parádně vykoupete nebo si nachytáte rybky, tady můžete nasednout na loď a vydat se na vyhlídkovou plavbu. A v létě 2023 přibylo i plovoucí molo s lavičkami v zátoce u Vápenné pece. Kromě hezkého posezení nabízí bezpečné místo pro přivázání paddleboardů a lodiček a je tu i žebřík do vody.

Lom Kristýna

Na okraji maloměsta Hrádek nad Nisou, téměř na trojmezí, se rozkládá vyhlášený lom Kristýna. Čeká vás tu krásný les, písečné pláže a čistá voda, která sem proudí z podzemí. Vodní plocha je 14 hektarů, ale pozor – hloubka dosahuje až 28 metrů!

Kristýna je ideální místo na koupačku, rybolov a vodní sporty. Kromě toho je u lomu i možnost občerstvení a kemp, klidně tu můžete naskočit na kolo nebo inline brusle a svézt se po okolí. A když dojde na praktické věci, můžete si zajet na nákupy do Polska (8 minut autem) nebo do Německa (11 minut autem).

Koupání v Liberci a okolí: tady vás budou horké letní dny bavit

Vodní nádrž Ejpovice

Nedaleko Ejpovic, kousek od Plzně, je zatopený lom, další z řady těch, ve kterých je koupačka i jakýkoli vodní sport naprosto za odměnu. Co takhle vyzkoušet tady vodní lyžování nebo wakeboarding?

Jezero nabízí vodní plochu 44 hektarů, hluboké je až 43 metrů a není tím jediným, co se tu dá obdivovat. Za pozornost stojí i Ejpovické útesy, které do roku 1993 patří k přírodním památkám. Přímo u jezera je i kemp a vede tudy cyklostezka. 

vodní nádrž Ejpovice
Na tomhle místě se těžila železná ruda, a to až do roku 1967.
Zdroj:
Shutterstock

 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

 
 

Místo

50° 5' 57.1236", 14° 19' 7.2012"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší koupání v Česku: výběr top míst, kam zavítat o horkém víkendu