Přejít k hlavnímu obsahu

Kapverdské ostrovy – exotický ráj, kde není pro stres místo

Šumící oceán, obří vlny, tvarující běloskvoucí pláže, jejichž písek strukturou připomíná polohrubou mouku, okouzlující písečné duny, třpytivé slunce, které desítku ostrůvků zahřívá 350 dnů v roce, ale také věčně usměvaví místní, kteří na předloktí třímají pestrobarevné náramky s nápisem „no stress“. Tak přesně tohle jsou Kapverdy. Vítejte v ráji, kde nemá stres co dělat.

Zmíněné miniaturní náramky s několika potištěnými kostičkami, na kterých se třpytí legendární heslo Kapverd, tady najdete prakticky na každém rohu. Nosí je místní, turisté, delegáti, ale třeba i obsluha plážových barů. I přes chudobu, která zemi sužuje a nepříliš příznivé podmínky pro pěstování čehokoli, si tady nikdo nestěžuje.

Kdy se na Kapverdy vydat?

Sluncem zalité pláže, nápadně připomínající daleký Karibik, teploty, jež celoročně nespadnou pod 20 stupňů a bouřlivý oceán, který zde panuje obří silou, lákají do luxusních resortů turisty z celého světa. Nejde však o žádnou „masovku“. Kapverdy jsou dobře utajeným rájem, který vám po první návštěvě přiroste k srdci. Chcete si užít klidnou dovolenou? Vydejte se sem mimo hlavní turistickou sezónu, která trvá přibližně od dubna do října, a vychutnejte si božský klid.

Tradiční rybářská loďka Kapverďanů. Čerstvé ryby a mořské plody jsou zdejším bohatstvím.
Zdroj: bigstock.com

Panenské ostrovy s pohnutou historií

Informace o objevení Kapverd se značně liší. Obecně panuje názor, že ostrovy byly objeveny až po příjezdu Evropanů15. století. Po objevení písmen a znaků na skále Rocha Escrita, která je součástí kapverdského ostrova Sao Nicolau, se však historikové domnívají, že k objevení tohoto pozemského ráje došlo ještě mnohem dřív. Pravdou však zůstává, že historie ostrovů byla velmi pohnutá a dosti nešťastná.

V roce 1945 se totiž staly ostrovy součástí portugalského impéria a Portugalci je využívali jako vězení pro odsouzené trestance. Kromě toho Kapverdy sloužily také jako překladiště otroků a mezistanice při průzkumných výpravách do Afriky. Mořeplavci tady doplňovali zásoby paliva, vody a potravin a zejména pak handlovali s otroky a otrokyněmi z Afriky. Onu pomyslnou „STOPku“ Portugalcům vystavilo až zrušení otroctví v roce 1876.

Pláž Santa Monica na ostrově Boa Vista je jednou z nejkrásnějších pláží světa.
Zdroj: Archiv autorky

Ještě v první polovině dvacátého století byly Kapverdské ostrovy stále portugalskou kolonií. Situace se ovšem razantně změnila v jeho druhé polovině. Kapverdy se staly zámořskou provincií a v 60. letech Kapverďané dokonce obdrželi oficiální status obyvatel Portugalska. 7. července roku 1975 se staly ostrovy konečně nezávislé a Kapverdská republika se vůbec poprvé objevila ve školních atlasech.

Turismus – to je, oč tu běží

Razantnější rozvoj turismu na Kapverdách započal na počátku 90. let. Díky Evropské unii a Světové bance začaly na jednotlivých ostrovech vyrůstat letiště a menší přístavy. S výjimkou jednoho ostrova mají dnes letiště všechny ostatní. Protože tady nepanují příznivé podmínky pro zemědělství a na mnoha ostrovech mají problémy s pitnou vodou, země se orientuje zejména na rybolov a cestovní ruch. Megalomanské hotelové resorty tady jako houby po dešti vyrůstají pod hlavičkami exkluzivních značek Hilton Hotels & Resorts, New Horizonz či Riu.

Na ostrovech zažijete nespočet nezapomenutelných zážitků. Romantika a silné emoce vás tady čekají na každém kroku.
Zdroj: Archiv autorky

Přesto je zde turismus stále ještě v plenkách, což bude vyhovovat zejména lidem, kteří preferují klidnou dovolenou, na níž mohou zavítat prakticky během celého roku. Zdejší teploty oscilují okolo 25 stupňů Celsia a slunce tady svítí v průměru devět hodin denně. Z 365 dnů v roce je na Kapverdách obvykle 350 dnů slunečných bez jediné dešťové přeháňky.

Co však může dovolenou nepěkně zkomplikovat, je silný vítr. Ostrovy se totiž dělí na dvě skupiny – závětrné a návětrné. Drtivá většina turistů míří na některý z druhé skupiny jmenovaných, proto je potřeba připravit se na silnější vítr a červenou vlajku na pláži. Největší pravděpodobnost, že se silného větru dočkáte, je během listopadu až května. Poté vítr utichá, objevovat se ale naopak mohou nečekané srážky a přeháňky. 

Kapverdy jsou známé svými okouzlujícími plážemi s pískem, který svou strukturou připomíná polohrubou mouku.
Zdroj: Archiv autorky

Co dělat na Kapverdách?

Drtivá většina turistů míří na ostrov Sal anebo Boa Vista. Oblíbený je však i ostrov Santiago, který je v porovnání s výše jmenovanými mnohem zelenější a hornatější. Pokud preferujete čistě odpočinkovou a „válecí“ dovolenou, splní Kapverdy i vaše nejniternější očekávání a nejtajnější přání. O romantiku, spoustu nečekaných a nezapomenutelných zážitků, šumění rozbouřeného oceánu a přenádherné písčité pláže tady totiž není nouze.

A když už jsme u pláží, musíme představit alespoň některé z nich. Bezkonkurenčně nejkrásnější je pláž Santa Monica na ostrově Boa Vista, která se mimo jiné řadí také mezi nejkrásnější pláže planety. Na paty jí šlape Praia de Chaves, kterou opět najdete na zmíněném ostrově Boa Vista. Za návštěvu ale jistě stojí i pláž Ponta Preta na sousedním Salu nebo Tarrafal Beach na ostrově Santiago.

Viana desert je jedním z přírodních zázraků ostrova Boa Vista, které rozhodně musíte navštívit.
Zdroj: Archiv autorky

Že vás už válení na plážích nebaví? Vydejte se na průzkum ostrova. Učinit tak můžete v rámci fakultativních výletů pořádaných cestovní kanceláří anebo na vlastní pěst. Na ostrovech si můžete půjčit čtyřkolku, elektrokolo či automobil. Ostrov obvykle zvládnete projet za jeden, maximálně dva dny.

Kochat se tady můžete nejen okouzlujícími písečnými dunami, obřím slaným kráterem a jezerem, které má údajně léčivé účinky, ale také můžete navštívit nevyzpytatelnou sopku Pico Do Fogo, magické „Modré oko“, některý ze zdejších kostelů či klášterů, památníky obětem obchodu s otroky nebo další kulturně a přírodně zajímavá místa. Lákavé jsou i plavby lodí s možností rybolovu, pozorováním delfínů, velryb anebo ohrožených želv, které na zdejší pláže připlouvají klást vajíčka.

Krásnou podvodní jeskyni „Blue Eye“ najdete v zátoce Buracona. Sluneční paprsky v ní vytváří magické modré oko.
Zdroj: Wikimedia Commons

Pro milovníky adrenalinu a vodních sportů nabízí Kapverdy ideální podmínky. Díky jejich větrnosti a obřím vlnám si na své přijdou příznivci surfování, kitesurfingu nebo windsurfingu. Samozřejmostí jsou také nejrůznější centra pro potápěče a milovníky šnorchlování.

Gastroorgasmus a antistresová terapie šokem

Během návštěvy Kapverdských ostrovů ale nesmíte vynechat také gastro zážitek v podobě návštěvy některé z místních restaurací. Mořské plody, tuňáci a další ryby jsou zdejším pravým a nefalšovaným bohatstvím a jejich chuti podlehnou i ti, kteří rybám v našich podmínkách příliš neholdují. Každé ráno (obvykle vyjma neděle) jsou u ostrovních přístavů pořádány tradiční trhy, na kterých pořídíte pouze ty nejčerstvější ryby prakticky „za hubičku“.

Co je na Kapverdách nejlepší? Onen božský klid a skutečnost, že jde o dostupnou exotickou destinaci, která ještě nepodlehla masovému turismu. Pokud potřebujete vyčistit hlavu, zbavit se nahromaděného stresu, nechte problémy doma za dveřmi a uleťte každodenní rutině na jedno z nejkouzelnějších míst planety.

 
 

Místo

16° 6' 52.5312", -22° 48' 38.2464"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kapverdské ostrovy – exotický ráj, kde není pro stres místo