Přejít k hlavnímu obsahu

Cachupa – národní pokrm země, kde není pro stres místo

Dobře utajený ostrovní ráj a země, kam dostal stres zákaz vstupu. Takové jsou Kapverdské ostrovy! Vždy dobře naladění Kapverďané a zajímavá kuchyně dělají z ostrovů ráj na zemi. 

Kapverdská kuchyně je směsí té kreolské a portugalské. Odpovědět tak jednoduše na otázku, co tady ochutnat, nejde. Těšit se ale můžete na vydatná a dobře dochucená jídla i pokrmy, které se těm evropský zas tolik nevzdalují.

Příkladem je třeba národní kapverdské jídlo cachupa, které někteří turisté a cestovatelé přirovnávají k našemu guláši. Pokrm je složený z fazolí, zeleniny a masa a toho, co má daná rodina nebo restaurace právě po ruce. Aby byla cachupa správně hustá, namísto mouky používají Kapverďané dýni, která pokrm snadným a zdravým způsobem dochutí.

Jedna cachupa, spousta chutí

Pokrm můžete ochutnat v mnoha obměnách a variantách. Každá rodina má totiž svůj vlastní recept na tu nejlepší cachupu široko daleko. Proto je potřeba jich ochutnat víc a jednotlivé recepty subjektivně porovnat. Pokud jsou součástí cachupy ryby, pak jde o cachupu ricu. Jestliže rodina spotřebuje zbytky osmažené na pánvi z předešlého dne, pak pokrmu říkají cachupa guizada.

cachupa 2
Vypadá to prostě skvěle!
Zdroj:
bigstockphoto.com

Co si pro přípravu cachupy přichystat?

Recept je sice náročný na suroviny, samotná příprava je ale hračka. Potřebovat budete ½ kg kukuřice, 1 hrnek bílých fazolí, 1 hrnek červených fazolí, půl hrnku zelených fazolí, celé kuře, kilogram vepřového masa (třeba kotlety), kilo hrubě nakrájeného zelí, kilogram oloupaných sladkých brambor nakrájených na plátky, kilo dýně, půl kila mrkve, kilogram zelených banánů, kilo rajčat, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 150 dl olivového oleje, 150 dl bílého vína, sůl, 2 bobkové listy a kousek choriza na ozdobení.

Příprava je jednoduchá

A jak na samotnou přípravu pokrmu? Den před vařením si namočte ve studené vodě kukuřici a fazole. Luštěniny uvařte a nechte stranou okapat. Připravte si pánev, na které na olivovém oleji osmahnete cibuli a česnek. Jakmile se rozvoní, přidejte uvařené a okapané luštěniny. Jakmile změknou, přidejte zelí, banány, mrkev, dýni, sladké brambory a dostatek vody. Vařte vše ve velkém hrnci.

Na další pánvi si osmahněte rajčata s troškou cibule a masem nakrájením na kostičky, přilijte bílé víno a nechte vyvařit. Následně vše společně orestujte. Dle chuti osolte, přidejte bobkové listy a nasypejte do hrnce k luštěninám. Vše společně vařte zhruba půl hodiny až do chvíle, než se jednotlivé chutě spojí. Servírujte s orestovaným chorizem.

 
 

Místo

14° 55' 58.0656", -23° 30' 40.2948"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cachupa – národní pokrm země, kde není pro stres místo