Přejít k hlavnímu obsahu

Pobřeží na dohled: Nejkrásnější pláže v dojezdové vzdálenosti z ČR

Pro milovníky slunce, moře a písku je letní dovolená jedním z vrcholů roku. Ačkoliv Česká republika nemá přímý přístup k moři, existuje mnoho nádherných pláží v dojezdové vzdálenosti z Česka. Pojďme se podívat na několik destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci slunečného odpočinku a křišťálově čisté vody, a to vše bez nutnosti dlouhých letů do exotických destinací.

Chorvatský Dubrovnik: Písek, oblázky i průzračná voda

Dubrovnik je klenotem Jadranu a jeho okolí nabízí některé z nejkrásnějších pláží ve Středomoří. Pláže jako Banje a Šunj jsou známé svým křídově bílým pískem a azurovým mořem. Díky leteckým spojům a možnosti cestovat autem, je Chorvatsko oblíbená destinace pro letní dovolenou s celou rodinou. V případě, že se rozhodnete je do Chorvatska autem, rozhodně zkontrolujte, jestli máte platné havarijní pojištění. Oprava v zahraničí by se vám mohla totiž pořádně prodražit. Samozřejmostí by pak mělo být cestovní pojištění pro celou posádku.

Písečné pláže jsou i u Baltu: Objevte poloostrov Hel

Helská kosa je úžasným přírodním územím nacházejícím se na severním pobřeží Polska, oddělujícím Baltské moře od Zátoky Pucké. Tvoří ji úzký pruh písčitých dun, který se táhne do moře na délce přibližně 35 kilometrů. Tato oblast je zapsána na seznamu Ramsarských mokřadů, což znamená, že je chráněným územím důležitým pro zachování biologické rozmanitosti.

Helská kosa je proslulá svými nádhernými plážemi s jemným pískem a čistou vodou. Během letních měsíců je poloostrov Hel ideálním místem pro slunění, plavání i další vodní aktivity. Milovníci přírody si zde rovněž přijdou na své, ať už při procházkách podél pobřeží, nebo pozorování místní fauny a flóry. Na své si přijdou i milovníci ryb a polské kuchyně.

Německá Rujána: Exotika po německé dálnici

Ostrov Rujána, ležící v Baltském moři u pobřeží Německa, je domovem několika krásných pláží, které lákají návštěvníky nejen ze sousedních zemí. Dostanete se sem po bezplatné a bezkonkurenční německé dálniční síti a pláže jako Prora Beach nebo Binz Beach jsou známé svou čistotou a klidnou atmosférou, ideální pro rodinnou dovolenou. Skvělá je i místní gastronomie plná ryb a dalších mořských plodů. Doporučujeme však vyrazit až během prázdnin, kdy už je Baltské moře vyhřáté.

Objevte krásu rakouských jezer

Ačkoli Rakousko nemá přístup k moři, nabízí mnoho malebných pláží na svých jezerech. Alpská jezera jako Wolfgangsee nebo Ossiacher See jsou obklopena nádhernou přírodou a nabízejí možnost slunění a koupání v průzračné vodě stékající z Alp. Kde jinde strávíte jeden den koupáním v jezeře a druhý den na ferratách s překrásnými sceneriemi? Z jihu Moravy jste zde navíc doslova za pár hodin.

Balaton: Ráj pro cyklisty

Balaton, nazývaný také "Maďarské moře", je největší sladkovodní jezero ve střední Evropě. Tato oblast je populární pro své písečné pláže, teplé vody a širokou škálu rekreačních možností, včetně plavání, vodních sportů a wellness. Podél celého jezera navíc vede cyklostezka, takže můžete krásně kombinovat cyklistiku s vodními sporty.

Užijte si dovolenou podle svých představ

Tyto destinace jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají krásné pláže a fascinující přírodní scenérie v dosahu ČR. Stačí jen vybrat svou oblíbenou destinaci a vydat se na dobrodružství poblíž domova. Nebo se podívejte na další tipy, kam vyrazit autem mimo ČR.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pobřeží na dohled: Nejkrásnější pláže v dojezdové vzdálenosti z ČR