Přejít k hlavnímu obsahu

AKTUALIZOVÁNO: „Povinný test na covid-19 není důvod pro bezplatné storno,“ vzkazují cestovky

Když už jsme měli trochu pocit, že se svět dává do pořádku a brzy se bude zase moct cestovat, aspoň v rámci Evropy bez větších problémů, přišel další problém.

Od 17. srpna 2020 totiž musí mít každý, kdo se chystá jakkoli přicestovat do Řecka, negativní test na covid-19, a to ne starší 72 hodin. Taková rodinná dovolená se tak může značně prodražit, protože cestující si musí test zaplatit sami. Koho by napadlo zrušit kvůli téhle komplikaci zájezd u cestovní kanceláře, narazí. 

Podle AČCKA totiž není zavedení povinnosti prokázat se negativním testem oprávněným důvodem ke zrušení zájezdu, aniž by došlo k zaplacení storno poplatku, který byl sjednán. Řecko bylo jednou z destinací, kam se Češi začali letos hrnout ve velkém. Teď ale cestovkám znovu hrozí, že si zájezd do téhle země nikdo nebude chtít zaplatit.

Cena za test není nijak nízká – například ve fakultních nemocnicích vychází na necelých 1 800 Kč. Za expresní rozbor se ale šplhá i k částce 7 000 Kč. I kdyby ale šlo o 1 800 Kč, dovolená pro dva dospělé a dvě děti už může řádně zatížit rodinná rozpočet. Pak už je otázka, jestli je výhodnější zaplatit za test, nebo za stornování smlouvy.

O celé situaci chce s Řeckem jednat kromě profesních asociací i premiér Andrej Babiš.

AKTUALIZACE K 13. 8. 2020:

Andrej Babiš jednal s řeckým premiérem a dostal od něj potvrzení, že Česko bude co nevidět vyřazeno ze seznamu zemí, jejichž občané musejí mít pro vstup do Řecka platný QR kód a negativní test na covid-19. Zdrojem informací je Babišův profil na Facebooku a Novinky.cz.

 
 

Místo

37° 59' 1.716", 23° 43' 39.1404"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

AKTUALIZOVÁNO: „Povinný test na covid-19 není důvod pro bezplatné storno,“ vzkazují cestovky