Přejít k hlavnímu obsahu

Karneval v Riu de Janeiro letos nebude

Karneval v Riu de Janeiro je taková životní jistota. Tedy až do letoška. Letos se totiž nekoná a město varuje před případnými soukromými oslavami.

Pravděpodobně ta nejbarevnější událost na světě se pravidelně koná na přelomu února a března už pěknou řádku let (vždy od pátku do středy, přičemž poslední den karnevalu připadá na Popeleční středu). První zmínka o něm pochází z roku 1723. S počátkem 20. století dostávala čím dál víc prostoru jihoamerická kultura před tou evropskou a byla to teprve 2. světová válka, co každoroční pořádání festivalu zastavilo. A letos je to stále velmi bezútěšná situace, která panuje okolo šíření koronaviru.

Nikoho to nejspíš moc nepřekvapí, takový velkolepý karneval by mohl být „skvělým“ místem pro pořádné roznášení viru. Brazilci jsou ale z toho poměrně zklamaní a smutní. Aby nedocházelo k nepříjemnostem (aspoň ne ve velké míře), starosta Ria varoval občany i všechny ostatní zájemce o veselí, že v ulicích města budou posíleny policejní hlídky a žádné soukromé akce nebudou tolerovány.

Rio de Janeiro 2021 2
Zdroj:
bigstockphoto.com

Je tu ale aspoň naděje na příští rok – do konce roku 2021 by totiž podle odhadů mělo být naočkováno celé obyvatelstvo Ria. Tak snad se jim zadaří!

 
 

Místo

-22° 54' 24.6492", -43° 10' 22.4292"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Karneval v Riu de Janeiro letos nebude