Přejít k hlavnímu obsahu

Svačiny na cesty nejsou jen řízky s chlebem

Chystáte se na dovolenou nebo na prodloužený víkend? Plánujete delší cestu? Pokud jste už také přejedení řízků s chlebem, pojďte se inspirovat něčím jiným.

Nic nenechte náhodě

Ať už jedete kamkoliv, nic nenechávejte náhodě a dělejte si seznamy. Často se stane, že si jídlo zapomenete připravit nebo vyndat z lednice. A pak máte tašku plnou oblečení, za to jste bez jídla. Pokud nejste limitováni trvanlivými potravinami, je to o to snazší.  

Pro masožravce

Řízků s chlebem od maminky už se vám přejedlo? Pokud jste masoví, můžete zvolit pro změnu karbanátek v chlebu nebo jiné alternativy. Udělejte těstovinový salát s masem či slaný domácí quiche na různé způsoby. Můžete si také jednoduše nachystat obložené housky se zeleninou a pro zdravější verzi použít celozrnné pečivo.

Zeleninové variace

Je tolik možností, jak si vytvořit chutné zeleninové svačiny na cesty. Nejjednodušší je nakrájet různé druhy zeleniny do krabičky. Ozvláštníte to domácím humusem nebo jakoukoliv oblíbenou pomazánkou. Co takhle si připravit salát z řepy s oříšky? Na přípravu jednoduchého salátu stačí pár surovin, které určitě najdete i doma. A co takhle lahodné smoothie?

Domácí koláče nad všechny kupované

Jestliže jste milovníci sladkého, dopřejte si domácí koláče i na cestách a neodbývejte se kupovaným pečivem. Co takhle den předem upéct domácí perník či štrúdl? Není špatné ani usmažit pár lívanců, které se dají svačit i samotné nebo s ovocem.

Pokud máte rádi tradiční recepty, na internetu jich najdete spousta, včetně originálnějších variací. Inspirujte se zdravější variantou štrúdlu, kde můžete zužitkovat i jablka, která vám doma přebývají.

Zdravější štrúdl nejen na cesty

  • 210 g žitné mouky
  • 1 vejce
  • 100 g tvarohu
  • 500 g jablek
  • 2 lžičky skořice
  • 40 g rozinek
  • 2 dlc rumu

Pokud chcete využít rum, nejprve si do něj namočte rozinky. Mezitím do mouky přidejte vejce a tvaroh. Rukama zapracujete, a pokud se těsto drolí, přidejte po lžících vodu. Pokud se naopak lepí, přisypte mouku. Jablka si očistěte a nastrouhejte nahrubo. Poté přisypte skořici a případně i rozinky namočené v rumu. Těsto si rozdělte na dvě části, na pomoučeném vále vyválejte obdélník, přidejte připravenou náplň a zamotejte do požadovaného tvaru. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem. To stejné udělejte i s druhou polovinou. Pečte na 180 °C asi 40 minut.


Zdravější cukry

Je jednoduché koupit sušenky a zabalit je do tašky. Pokud sháníte zdravější variantu, zkuste si nakrájet do misky různé druhy ovoce, přidat mix oříšků, nebo na delší cesty přibalit i sušené ovoce. Velkou dobrotou jsou také zdravější chipsy – zeleninové, kokosové či jiné alternativy.

Inspirujte se v letácích Billa, kde najdete nejen suroviny na zmiňovaný recept, ale i na další varianty svačin na cesty. Nenechávejte nic na poslední chvíli, ale jídlo na cestu si naplánujte. Veškerá příprava může zabrat jen pár minut a zaženete tím hlad na cestách i na několik hodin.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Svačiny na cesty nejsou jen řízky s chlebem