Přejít k hlavnímu obsahu

Drážďanská štola: slaďoučké potěšení, které Sasové k zbláznění milují

Zatímco my si neumíme představit svátky zimy bez vánočky, v Německu, speciálně pak v Sasku, by nebyly Vánoce kompletní bez tradiční štoly. A to ne jen tak ledajaké.

Řeč je o tradiční a pravé Drážďanské štole, která mezi ostatními naprosto vyniká. To pochopí každý, kdo ji ochutná. Jakmile tak učiníte, budete se na další Vánoce těšit nejvíc právě na ni. Ačkoli štol během adventu vznikne nepočítaně, Drážďanskou štolu pod chráněnou známkou Dresdner Christstollen může péct jen asi 150 cukrářů. Při nákupu ji poznáte podle štolové pečeti. 

Sladká historie? Spíš ne

Původní štola, o níž je mimochodem první zmínka z roku 1329, vznikala z kvasnic, vody a mouky coby církevní postní jídlo. Nesmělo se do ní přidávat mléko ani máslo (místo něj se používal olej), což se naštěstí změnilo, když o to požádal saský kurfiřt Albrecht III. přímo tehdejšího papeže Inocence VIII. List o másle z roku 1491, který povoloval použít tuhle surovinu, štolu zachránil.

Když v ní pak časem přibyly rozinky, hořké a sladké mandle, kandovaný citrón a pomeranč a posypka z moučkového cukru, vznikla dobrota jako žádná jiná.

pravá Drážďanská štola
Štola má svým tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách.
Zdroj:
Shutterstock

Už na přelomu 15. a 16. století se štola prodávala na Striezelmarktu v Drážďanech, který je nejstarším vánočním trhem v Německu

Recept a podoba štoly se ustálily na počátku 20. století. Dneska ji peče 150 pekařů a cukrářů v Drážďanech a okolí, kteří jsou členy ochranného svazu pekařů Schutzverband Dresdner Stollen, jenž funguje od roku 1991). Každý má přitom svůj rodinný recept předávaný z generace na generaci, takže platí, že co dílo, to unikát. 

Labužnická záležitost, která má své slavnosti

Štola se už v dávných dobách těšila oblibě, saský král ji dokonce od roku 1560 dostával k Vánocům. V současnosti si můžeme tenhle nezaměnitelný produkt šikovných rukou připomenout a vychutnat na Slavnostech Drážďanské vánoční štoly, jež se konávají vždycky v sobotu před druhou adventní nedělí, a to už od roku 1994.

Při slavnostech prochází průvod starou částí Drážďan a na náměstí Schlossplatz dojde k odhalení zhruba čtyřtunové štoly, kterou sem na povozu dotáhnou koně. Štolu tu pak někdo pověřený rozkrájí nožem dlouhým víc než metr a všechno je rozdáno mezi návštěvníky Štrýclu (vánočního trhu).

Při slavnostech se volí taky Dresdner Stollenmädchen, patronka štoly na další rok, která pak reprezentuje štolu při nejrůznějších příležitostech. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

51° 3' 1.4652", 13° 44' 14.1432"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Drážďanská štola: slaďoučké potěšení, které Sasové k zbláznění milují