Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kam do Drážďan? 6 míst, na která prostě musíte

Saská metropole láká turisty z různých koutů hlavně severních Čech především na své velkolepé a okouzlující vánoční trhy (Striezelmarkt). 

Drážďany ale můžete obdivovat po celý rok i bez tlačenice u stánků. Je tu spousta zajímavostí, z nichž si určitě každý vybere. Máme pro vás pár tipů na místa, která byste měli navštívit, ať už příroda rozkvétá, nebo začíná mrznout.

Zwinger

Původně nádvoří velkolepého zámku, který tady však nestojí, Zwinger, patří k nejznámějším symbolům města. Jde o komplex barokních budov v místech, v nichž se v dávných dobách nacházelo městské opevnění. Prostoru mezi vnější a vnitřní hradbou se už tehdy říkalo Zwinger. Stejně jako celé Drážďany, i tenhle komplex byl při náletech v roce 1945 těžce poničen, ale Sasové svůj poklad z počátku 18. století jen tak nedali a hned po válce se pustili do jeho rekonstrukce.

Zwinger nechal vybudovat saský kurfiřt a polský král August II. Silný, první příkaz ke stavbě byl vydán v roce 1709, ovšem základní kámen byl položen až o dva roky později. Kurfiřt potřeboval prostor, na němž by mohl pořádat jezdecké a maškarní slavnosti, jaké se v té době odehrávaly ve Francii. Do parády si měl tenhle projekt vzít architekt Matthäus Daniel Pöppelmann. Spoustu plastik, které tady uvidíte, zase vytvořil sochař Balthasar Permoser

Dneska Zwinger slouží vesměs jako galerie, velmi známý je zdejší Matematicko-fyzikální pavilon, v němž najdete sbírku historických fyzikálních a astronomických přístrojů. To, co vás ale zaujme na první pohled, bude nejspíš kruhová budova, pavilon se zvonkohrou, označovaný taky jako Městský pavilon, do něhož byla v roce 1936 instalovaná zvonkohra se 40 zvonky z míšeňského porcelánu (mimochodem Míšeň je odsud, co by kamenem dohodil). 

Zwinger Drážďany
Zwinger je komplex barokních budov, dneska slouží především jako galerie.
Zdroj:
Bigstockphoto

Frauenkirche

Symbolem Drážďan s velkým S je evangelicko-luterský kostel zvaný Frauenkirche, Kostel Panny Marie, který patří k těm nejvýznamnějším barokním stavbám v celém Německu

Na místě, kde dnes velkolepý kostel stojí, býval už v 11. století dřevěný kostelík zasvěcený Panně Marii. Ten sloužil ke christianizaci Lužických Srbů, kteří oblast obývali. Ve 12. století tu vznikla kamenná románská stavba, která byla ještě několikrát upravována.

K největšímu zvratu v historii Frauenkirche došlo pravděpodobně v roce 1945 během známého bombardování Drážďan, kdy ze stavby zbyly jen trosky. Zajímavé je, že bomby nedopadaly přímo na kostel, ovšem pískovec, z něhož byl kostel postaven, nevydržel teploty kolem 1 200 °C způsobené požárem města.

Trosky tady navzdory opravám celého města připomínaly válku celých 45 let. V roce 1982 se u nich konaly protesty proti tehdejšímu režimu v NDR. Na rekonstrukci došlo až v roce 1994, kdy se teprve začalo s tříděním a restaurací sutin. Celý projekt trval 12 let a kostel v jeho dnešní podobě tvoří ze 43 % původní součásti – dají se poznat snadno, jsou tmavší než ty nové. K vysvěcení došlo v roce 2005, v předvečer Dne reformace. 

Frauenkirche Drážďany
Frauenkirche je nejspíš to první, co se spoustě lidí vybaví, když se začne mluvit o saské metropoli.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hofkirche

Největší chrámová stavba Svobodného státu Sasko stojí jen kousek od Zwingeru a společně s budovou opery, o níž si řekneme za chvíli, tvoří krásnou trojici budov na Starém Městě. 

Barokní kostel, který byl v roce 1980 povýšen na katedrálu, pochází z poloviny 18. století a vkusně spojuje římskou a německou barokní architekturu. Pomyslnou třešničkou na dortu interiéru katedrály je schránka se srdcem Augusta II. Silného. Exteriér zase může zaujmout 78 sochami svatých na střeše, kterým dal vzniknout Lorenzo Mattielli.

Hofkirche Drážďany
Katedrálu Hofkirche najdete hned u Zwingeru.
Zdroj:
Bigstockphoto

Semperoper

Semperova opera je operní dům Saské státní opery a najdeme ho přímo u Zwingeru. Pochází z 1. poloviny 19. století, o jeho výstavbu ve stylu vrcholné italské renesance se zasadil architekt Gottfried Semper. Už v roce 1869 budovu opery a baletu poničil požár, po němž následovala rekonstrukce, a nevyhnulo se jí ani bombardování během 2. světové války. Na rozdíl třeba od Frauenkirche ale došlo na opravu už v 80. letech 20. století. 

V Semperově opeře se odehrála nejedna světová premiéra významných děl, například Richarda Wagnera nebo Richarda Strausse

Semperoper Drážďany
V Semperově opeře se odehrála nejedna světová premiéra děl známých skladatelů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Augustův most

V roce 1287 stál v místech dnešního Augustova mostu jednoduchý, přesto však významný kamenný most. Byl totiž jedním z prvních na Labi. Až v roce 1727 nechal August II. Silný vybudovat mohutnější most a o návrh požádal už zmíněného architekta Pöppelmanna. 

Augustův most poznáte jednoduše. Spojuje totiž vnitřní Staré Město s vnitřním Novým Městem, přičemž nedaleko jeho konce, na Neustädter Markt, se nachází nádherná socha Augusta II. Silného zvaná Zlatý jezdec. Socha v nadživotní velikosti je pozlacená a v její historii je i hodně zajímavý střípek – od konce 2. světové války až do roku 1956 byla schována ve štole v nedalekém Pillnitz

Augustův most
Augustův most je sám o sobě ikonický.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kunsthofpassage v novější části města

Vzhůru od historie do Neustadtu, tedy na Nové Město! Určitě už jste někdy viděli obrázek z Drážďan s modrým domem, na němž je instalováno podivuhodně členité potrubí. Zajděte se na něj podívat! Najdete ho jednoduše, vydejte se podle mapy ke Kunsthofpassage, což je taková malá oáza klidu mezi dvěma poměrně rušnými novoměstskými ulicemi. 

Kunsthofpassage Drážďany
Při dešti je nejen na co se dívat, ale i co poslouchat.
Zdroj:
Bigstockphoto

V Kunsthofpassage najdete hned několik krámků s rukodělnými výrobky a suvenýry, dá se tu posedět u dobré kávy, a zdejší klid vás naprosto pohltí. A samozřejmě si tu můžete na vlastní oči prohlédnout onen modrý dům s roztodivnými okapy. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

51° 3' 1.4652", 13° 44' 14.1432"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam do Drážďan? 6 míst, na která prostě musíte