Přejít k hlavnímu obsahu

Místo s neuvěřitelnou historií: Mešita v Córdobě vlastně není mešita

Aby to nebylo tak jednoduché, původně šlo o křesťanský kostel. Tohle místo nesmíte při návštěvě španělské Córdoby vynechat, protože má neuvěřitelnou atmosféru.

Jen si to představte. Nejdřív tu stál pohanský chrám z dob Římanů, jakmile oblast obsadili Vizigóti, vznikl zde křesťanský kostel zasvěcený španělskému mučedníkovi Vincencovi ze Zaragozy, který si na sklonku svého života prošel mučením na skřipci, trháním masa i rožněním. Přesto se od něj ani od jeho učitele, biskupa Valeriána, místodržitel Dacián nedozvěděl, co chtěl.

Jenže! V 8. století převzali vládu na většině území dnešního Španělska Arabové, kteří si samozřejmě žádali zavedení nových pořádků. Křesťanský kostel tak začal arabský emír Abdurrahmán I. předělávat na mešitu a pokračovali v tom i tři jeho nástupci. 

mešita Cordoba v noci
Velkolepá světelná a hudební show Duše Cordoby je akce, kterou byste si neměli nechat ujít.
Zdroj:
Bigstockphoto

Mešita? Kdepak, je to katedrála

Tím to ale neskončilo, protože jak víme, Arabové na jihu Evropy nezůstali. V roce 1236 dobyl Córdobu kastilský král Ferdinand III. Ještě téhož roku se mešita dočkala přestavby na křesťanský kostel.

Alfons X. pak nařídil dostavbu dvou kaplí a ještě dalších 250 let docházelo k drobným úpravám. Přes obrovskou nevoli měšťanů byla vybudována kostelní gotická loď a taky se začalo s přestavbou na katedrálu, jež byla nakonec zasvěcena Neposkvrněnému početí Panny Marie.

mešita Cordoba interiér
Vnitřek katedrály je naprosto úchvatný!
Zdroj:
Bigstockphoto

Dneska se tak můžeme dívat na nádherný poklad, na němž vyniká ornamentální mozaikou zdobená podlaha, fascinující výzdoba stěn, učiněné bludiště mezi sloupy i barokně velkolepé kaple a kupole. Na konci 20. století, po mnoha letech úpadku, se katedrála dočkala zápisu na seznam UNESCO.

Žádný drobeček, tenhle skvost

Katedrála dneska patří k těm největším sakrálním stavbám světa. Je dlouhá 179 metrů a široká 134 metrů. Zaujímá plochu 23 000 metrů čtverečních.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

37° 53' 17.4336", -4° 46' 45.7788"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Místo s neuvěřitelnou historií: Mešita v Córdobě vlastně není mešita