Přejít k hlavnímu obsahu

Modrá mešita v Mazar-e-Sharifu prý ukrývá ostatky jednoho ze zakladatelů islámu

Doby, kdy budou do Afganistánu proudit davy turistů, jsou vzdálené asi stejně, jako pravidelné linky převážející cestovatele na Mars. I tahle země ale ukrývá mnohá tajemství.

Jedním z nich je i tzv. Modrá mešita (Hazrat Ali) – svatyně v centru města Mazar-e-Sharif, k níž neustále proudí davy poutníků z blízkého i vzdáleného okolí. Vyfotografovat se při krmení zdejších holubů je vyvrcholením pouti do svatého místa. Pro muslimy je totiž svatyně a její okolí místem neuvěřitelného významu.

Mešita Mazar-e-Sharif
Proč zrovna „Modrá mešita“? V 15 století byla totiž ozdobená převážně modrými kachlíky.
Zdroj:
Bigstock.com

Údajné místo odpočinku čtvrtého chalífy Aliho

Mnozí totiž věří, že právě tady, a nikoliv v iráckém Nadžafu, jak tvrdí některé zdroje, má být pohřben čtvrtý chalífa, tedy nejvyšší imám, Ali – bratranec a zeť samotného proroka Mohameda.  Sunnité považují Aliho za čtvrtého kalifa Rashiduna , šíitští muslimové pak za prvního kalifa a imáma po Mohamedovi. Zároveň také věří, že Ali a další šíitští imámové, jsou právoplatnými nástupci Mohameda. Proto je pro místní Modrá mešita tak významná.

Tělo Aliho prý původně dlouho spočívalo v Nadžafu. Potom jej ale jeho příznivci přenesli do Afghánistánu a ukryli ho na tajném místě. Legenda tvrdí, že do hrobu tělo dokonce přivezl bílý velbloud. Místo posledního odpočinku Aliho bylo v průběhu let zapomenuto a to až do dne, kdy se místnímu mulovi zdál sen, ve kterém mu samotný Ali bin Abi Talib vyjevil, že byl tajně pohřben nedaleko Balchu, starobylého města na hedvábné stezce.

Modrá mešita Afghánistán
Zdroj:
wikimedia.org

Nalezený hrob položil základy města Mazar-e-Sharif

Hrob objevený ve vesnici Khwaya Chairan, byl svým vzezřením neuvěřitelně jednoduchý a tělo prý i po pětiset letech vypadalo jako živé. Nález hrobu ve své podstatě položil základy města Mazar-e-Sharif. Vládnoucí Sultán Sanjar tady totiž nechal postavit první mešitu, do jejíž blízkosti se začali stěhovat lidé z dalekého okolí. Během poměrně krátké doby se tak z vesnice Khwaya Chairan stalo město Mazar-e-Sharif, což v překladu znamená svatyně nebo hrobka vznešeného.
 

Modrá mešita jako centrum a symbol města

Centrem města a hlavním symbolem byla právě Modrá mešita. Proč modrá? V 15. století ji totiž při výstavbě ozdobili ornamenty z převážně modrých kachlíků. Závěrem musíme zmínit ještě jednu zajímavost, která se k mešitě a především městu Mazar-e-Sharif váže. Město se v roce 2001 stalo vůbec prvním, které se přidalo na stranu Afghánské severní aliance. Během novoročních oslav, které Talibán původně zrušil jako neislámské, se do Modré mešity v tento rok sjelo kolem milionu lidí.

 
 

Místo

36° 42' 33.4404", 67° 6' 38.9916"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Modrá mešita v Mazar-e-Sharifu prý ukrývá ostatky jednoho ze zakladatelů islámu