Přejít k hlavnímu obsahu

Po stopách Harryho Pottera: Alnwick Castle se objevil v Kameni mudrců i oblíbeném seriálu

Ať už ságu o kouzelnickém učni s jizvou na čele znáte a milujete, nebo to není zrovna váš šálek čaje, určitě jste tuhle anglickou památku už někde zahlédli.

A to nejen ve zmíněném filmu, ale taky v řadě dalších. Natáčel tady například světoznámý Mr. Bean v roli Edmunda Blackaddera nebo Hugh Laurie, kterého zase známe především jako Doktora House. O které památce je řeč?

Hrad pod nadvládou vévodů z Northumberlandu

„Modří už vědí“, že následující řádky budou patřit druhému největšímu obydlenému sídlu ve Spojeném království. Hradu Alnwick Castle, ležícímu asi 50 kilometrů severně od Newcastlu v anglickém hrabství Northumberland, je už od viktoriánských dob přezdíváno Windsor severu. Od nepaměti zde totiž sídlí rodina vévody z Northumberlandu.

Ledový zámek i máslový ležák. Tak vypadají vánoce v londýnských Bradavicích

Vůbec první zmínky o tomhle anglickém skvostu pocházejí z roku 1096, kdy baron z Alnwicku položil základy hradu, jenž se stal později dějištěm řady filmových klenotů a seriálových legend. V roce 1309 získal hrad prapotomek Viléma Dobyvatele Henry de Percy, který původní tvrz opevnil, zrekonstruoval a zpevnil její věže. Od roku 1750 zde žijí potomci vévodů z Northumberlandu.

Alnwick Castle při západu slunce
Proslulý anglický hrad se objevil ve filmech o Harry Potterovi nebo seriálu Panství Downton.
Zdroj:
bigstockphoto

Místo svíček lampy

Hrad do dnešních dob prošel řadou rekonstrukcí a úprav. Současnou podobu získal až v 18. století. Většina interiérů však pochází až z 50. let 19. století. Módní výstřední neogotika, do které byl hrad předělán, si dokonale notuje s veselými renesančními motivy, o které se zasloužili řemeslníci až z daleké Itálie. Během prohlídky narazíte i na mozaikové podlahy a štukové stropy.

Další zajímavostí je, že Alnwick Castle byl prvním šlechtickým sídlem v severovýchodní Anglii, do nějž byla zavedena elektrická energie. Od roku 1889 ji sem dodávala nedaleká hydroelektrárna, jež v hradu rozsvěcovala 100 elektrických lamp.

Pohled na hrad Alnwick Castle
Během prohlídky si můžete vyzkoušet i hodinu létání na košťatech.
Zdroj:
Bigstockphoto

Alnwick Castle v hledáčku filmařů

Pokud vám tenhle novogotický hrad přijde povědomý, pak jste ho určitě viděli v některém z filmů a seriálů, kde se objevil. Na mysli máme třeba film Harry Potter a Kámen mudrců, kde hrad, respektive jeho věžičky, hradby, bašty, věžičky a padací mosty poskytly prostor exteriérovým scénám v Bradavicích (např. lekce létání na koštěti či utkání ve famfrpálu), nebo dobrodružný snímek Robin Hood: Král zbojníků, ve kterém se objevil například Kevin Costner.

Zahlédnout jste ho mohli i v několika seriálech. Objevil se například v komediální sérii Černá zmije, kde zazářil legendární Rowan Atkinson, nebo v seriálu Panství Downton, kde ho režiséři převlékli do poněkud modernějšího hávu. V prostorách hradu se ale natáčely i historické filmy Ivanhoe či Elisabeth a jeho interiér jste mohli zahlédnout i v trháku Transformers: Poslední rytíř z roku 2017.

Náš tip: Pokud na prohlídku hradu vypravíte, návštěvu naplánujte na brzké ranní hodiny. To proto, abyste se mohli zúčastnit hodiny létání na košťatech. Vstup na lekci je zdarma v rámci vstupného na hrad.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

55° 24' 56.329", -1° 42' 21.4117"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po stopách Harryho Pottera: Alnwick Castle se objevil v Kameni mudrců i oblíbeném seriálu