Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Hitlerova léčba, experimenty na lidech i vraždy. To je nemocnice v Beelitz

Nějaký další opuštěný dům? Rozhodně. Není to ale obyčejný dům. Jde o bývalý a dneska už značně zchátralý komplex sanatoria v Beelitz nedaleko německé metropole.

Milovníci urbexu tady určitě zajásají, stejně tak fotografové. Opuštěná místa, jako je tohle, jsou naprosto fascinující, i když působí hrůzostrašně až hororově. V tomhle případě tím spíš, že jde o opuštěnou nemocnici, kde dodnes zůstala část (historického) vybavení. Procházka komplexem není pro slabé povahy a ani ti odolnější tu možná nebudou tak úplně ve své kůži.

Beelitz chodba
Místo chodí objevovat milovníci urbexu i fotografové.
Zdroj:
bigstockphoto
Beelitz chodba 2
Od roku 1990 komplex chátrá.
Zdroj:
bigstockphoto

Skoro jako městečko

Nemocniční komplex Beelitz Heilstätten vznikal postupně v letech 1898 až 1930. Celý projekt měl ve finále 60 budov a fungoval jako takové městečko samo pro sebe. Byla tu nejen nemocniční část, ale taky pekařství, řeznictví, pošta nebo restaurace. Část komplexu už za 1. světové války sloužila jako vojenská nemocnice, v níž se zotavovali ranění němečtí vojáci. Tak se do historie nemocnice zapsal třeba i Adolf Hitler, který se tu v roce 1916 léčil s poraněnou nohou. 

Beelitz výtah
Sanatorium mělo původně sloužit pacientům s plicními chorobami. Tenkrát byla velmi rozšířená tuberkulóza.
Zdroj:
bigstockphoto
Beelitz terasa
Ve vojenské nemocnici, která v komplexu vznikla, se v roce 1916 léčil i - tehdy ještě neznámý - Adolf Hitler.
Zdroj:
bigstockphoto

Původně sanatorium k léčbě plicních chorob

Umístění až 60 kilometrů za Berlín bylo z hlediska čistého vzduchu skvělé hlavně pro pacienty s plicními chorobami, kteří se sem jezdili léčit v hojném počtu – to byl taky původní záměr vybudování sanatoria. Až s přicházejícími boji od roku 1914 se do nemocnice dostávalo čím dál víc vojáků. Celý komplex se zaměřoval i na léčení jiných potíží a na svých 200 akrech měl co nabídnout i 600 pacientů najednou.

Beelitz operační sál
Během 2. světové války i po ní se tu měly odehrávat vědecké experimenty na lidech.
Zdroj:
bigstockphoto
Beelitz kuchyně
Do objektu je sice vstup zakázán, ale vidíte sami...
Zdroj:
bigstockphoto

Místo pro vrahy a pokusné králíky

Jakmile Hitler se svými nohsledy rozpoutal 2. světovou válku, na nemocnici v Beelitz nebylo zapomenuto. Naopak – nacistům podle všeho sloužila k provádění nejrůznějších vědeckých experimentů na lidech a tyhle hrůzy neskončily ani po válce, kdy v neméně odporných praktikách pokračovali Sověti. Po jejich odchodu zůstalo funkční ještě neurologické rehabilitační centrum, ale od roku 1990 komplex už jen chátral. 

Beelitz klavír
V komplexu se dají najít různé poklady.
Zdroj:
bigstockphoto

Další neveselý milník nemocnice v Beelitz se datuje do let 1989-91, kdy v jejím blízkém okolí řádil sériový vrah Wolfgang Schmidt. Na svědomí měl nakonec šest životů. V roce 2008 tu v místě bývalé vrátnice zavraždil fotograf svou modelku. Místo pro hrůzy jako stvořené?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

52° 14' 7.0728", 12° 58' 42.42"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hitlerova léčba, experimenty na lidech i vraždy. To je nemocnice v Beelitz