Přejít k hlavnímu obsahu

V Rilském klášteře odpočívá levá ruka jeho zakladatele a z fresek se vám zatočí hlava

Nejslavnější bulharský pravoslavný klášter zaujme na první pohled. Pokud se budete chtít v Bulharsku podívat na něco neobyčejného, zamiřte právě sem.

Klášter se nachází u silnice č. 107 a nedá se minout. Je až neuvěřitelné, že se rozkládá na ploše 8 800 metrů čtverečních. A ani jeho okolí není nezajímavé – klášter je zasazen do údolí v Rilských horách, které pro změnu lákají spoustu vyznavačů hikingu. Rilský monastýr najdete asi 120 kilometrů od Sofie a nejjednodušší je dopravit se sem autem, svým nebo půjčeným.

Zničila ho lavina i požár

Rilský klášter to v minulosti neměl vůbec jednoduché. V 10. století ho založil sv. Ivan Rilský, a to u jeskyně v horách, kde sám jako poustevník žil. Ve 14. století se místem prohnala lavina a nový klášter byl postaven na soutoku řeka Rilská reka a Drušljavica.

Rilský monastýr
Před vstupem do kláštera musíte mít zahalená ramena a kolena (a pochopitelně všechno mezi tím).
Zdroj:
Bigstockphoto

Ještě ve 40. letech téhož století byl přestavěn na pevnost s kostelem sv. Marie a v 19. století ho poničil požár. Tenkrát z něj zbyla jen kamenná věž nazývaná Chreljova kulata. Dnešní podoba je tedy až z 19. století, konkrétně z let 1834–1862. 

Nezaměnitelný klášter v barvách tradičních krojů

Klášter je typickou ukázkou tzv. bulharské renesance (období 18. a 19. století). Patří k nejvýznamnějším památkám v celém Bulharsku a taky je od roku 1983 na Seznamu světového dědictví UNESCO

Rilský klášter
Rilský monastýr založil v 10. století poustevník Ivan Rilský.
Zdroj:
Bigstockphoto

Klášter vás okouzlí hned, o tom není pochyb. Jeho podoba je nesmírně hravá, o což se starají nejen nejrůznější detaily, ale především tři barvy – hnědá, bílá a červená – které jsou typické pro bulharské lidové kroje

K tomu nejzajímavějšímu, co můžou návštěvníci vidět uvnitř, patří ikony a nádherně barevné fresky v kostele sv. Bohorodičky nebo první bulharský glóbus. Poutníci sem často míří, aby spatřili stříbrnou schránku s levou rukou Ivana Rilského. 

Součástí kláštera je velká knihovna, kuchyně, muzeum a asi tři stovky místností, které měli kdysi mniši k dispozici. Dokonce se tu dá ve skromných podmínkách i dneska přespat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

42° 7' 38.172", 23° 8' 1.5036"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Rilském klášteře odpočívá levá ruka jeho zakladatele a z fresek se vám zatočí hlava