Přejít k hlavnímu obsahu

Vyšehrad miloval a ctil i největší Čech

Legendární Šemík tady podle pověsti přeskočil hradby, řádili tu Husité a na posmrtné pouti si na slavném kopci poležel i otec vlasti Karel IV. Vyšehrad býval nejvýznamnějším místem v zemi a jeho historie právem dodnes fascinuje spoustu turistů. A ten výhled dolů!

Výlet na Vyšehrad má tu výhodu, že tam můžete strávit prakticky celý den. Atrakcí je tu nepočítaně. Aby se tady turisté vyznali, mají na pomoc mapy okolí. Ani na nich ale není všechno. Co tedy je na jednom z nejzásadnějších míst české historie k vidění?

Na Vyšehrad se nejčastěji chodí od metra. Cesta k Táborské bráně ulicí Na Bučance není nejkrásnější, zato dost krátká, takže do pěti minut od výstupu stojíte u brány. Hned za ní se objeví zvláštní tenisový kurt zabudovaný do hradeb. Viděli jste seriál Hříšní lidé města pražského, konkrétně díl o dámském střevíci, který vypadl z auta kokainem předávkované dívce?

Pan rada Vacátko v podání Jaroslava Marvana zahajuje pátrání po viníkovi u kurtu, kde po osudovém drogovém večírku mládež hraje tenis. Ano, jde právě o tento kurt. Poznáte ho snadno, od roku 1969, kdy měl seriál premiéru, se místo nijak zvlášť nezměnilo.

A pak už na vás čekají všechny známé atrakce areálu národní kulturní památky Vyšehrad. Dostanete se ke slavnému Jedličkovu ústavu a hned nahoře jsou dvě krásné vyhlídky: po cestě shora vlevo Vyhlídkové místo u Leopoldovy brány, vpravo pak známá Gorlice s pohledy na pravobřežní část města. Pohled na levý břeh Vltavy je ještě hezčí, když se Vyšehradskými odsud vydáte směrem k řece kolem děkanství a baziliky sv. Vavřince. 

Mimochodem, ve Vyšehradských sadech a v jejich okolí upoutá leccos, ať už zřícenina starého hradu, galerie Vyšehrad, několik sousoší uprostřed parku nebo kaplička sv. Vojtěcha.

Oblíbené místo největšího Čecha

To nejpoutavější čeká o kousek níž. Impozantní kostel sv. Petra a Pavla nelze nevyfotit. Během oslav 700. výročí narození Karla IV. se tu konala velká mše. Vyšehrad je totiž s císařem římským a největším Čechem hodně spjatý, minimálně proto, že ho zvelebil a stanovil, aby právě zde začínala korunovační cesta nového panovníka. Ctil ho jako posvátné místo Přemyslovců, rodu jeho matky.

Za kostelem sv. Petra a Pavla najdete nejslavnější hřbitov republiky – vyšehradský Slavín. Leží tady Bedřich Smetana i Antonín Dvořák, oba bratři Čapkové, Milada Horáková, Vlasta Burian, Jan Neruda, Božena Němcová… nepočítaně velkých osobností naší historie.

O kousek níž se potom vynoří nepřehlédnutá Cihelná brána, jedna z hlavních dominant Vyšehradu. Kasematy pod ní ukrývají šest originálních soch z Karlova mostu. Vstup sem je zpoplatněný, ale například v rámci Muzejní noci se sem lze dostat i zadarmo.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 3' 51.7932", 14° 25' 5.5236"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vyšehrad miloval a ctil i největší Čech