Přejít k hlavnímu obsahu

Borgund Stave: Roubený kostel v Norsku, který vám nedá spát

Zvláštní duše, které magicky přitahuje mystika a romantika podbarvená temnější atmosférou, rozhodně musí zavítat do Norska. Kostel Borgund Stave je ohromí. 

Obmotejte klíční kostí kosti černou šálou a táhněte ji až skoro k očím. Vlasy nechte rozcuchané a nazujte těžké černé boty s drobným nánosem prachu a špíny. Velkou kapuci černého kabátu nechte přes hlavu jen ledabyle přepadávat a rukávy stáhněte až ke konečkům prstů. 

Chvíli bezostyšně předstírejte, že do těch nejřezavějších detailů rozumíte klokotavému zvuku, který vydávají černočerní krkavci, procházející se po rozpraskaných a lehce vyvrácených náhrobcích. Stůjte po kolena v líné kouřové mlze kurážně tak, jako by právě ona byla vaším zvířecím přítelem, ležícím věrně u vašich nohou. A teď nasajte vůni tlejícího listí přehnaně zhluboka, až se citelně zabydlí ve vašich orgánech. 

Nechte na sebe v kleštích malebného, avšak až děsivě monumentálního okolí mocně zapůsobit všechny dřevěné trámy, věže a detailní řezby dračích hlav. Pro dekadentní samotáře pak atmosféru šperkují ty nejlibější tóny v podobě zvuku vrzající branky, pro nepolapitelné Pány run klikatící se runové nápisy. 

Pokud jsou konkrétně tyto představy vašemu srdci blízké, příjemně vás z nich mrazí u páteře a vůbec se vám z nich právě teď nechtělo vystoupit do všední reality, Borgund Stave v Norsku zkrátka nesmíte minout. Najdete ho asi 220 kilometrů severovýchodně od Bergenu.

Borgund kostel
Kostelíky tohohle typu k Norsku jednoznačně patří.
Zdroj:
Shutterstock

Turistická dominanta

Úžasné roubené kostely jsou jednoznačně lákavou dominantou norského venkova. Borgund Stave není zdaleka jediným dřevěným kostelíkem, který byste v této krajině našli. Jednoznačně ale patří k nejnavštěvovanějším. Že je mimořádně úchvatný koneckonců potvrzuje i potřeba kopírovat ho, a do posledního dřívka tak stejný kostel najdete třeba i v USA nebo v Německu

Je jedním z 28 dřevěných kostelů v Norsku, z nichž každý má své veleosobité kouzlo. Téměř všechny kostely stojí na kamenných základnách. Těm pravděpodobně nejvíc vděčíme za to, že se venkovské klenoty drsné norské krajiny uchovávají v perfektním stavu už po celá staletí. K tomu nemenší měrou přispívá i dehtování, které se vždycky co pár let pravidelně provádělo. To kostelíky chrání nejen před krutými povětrnostními podmínkami, ale vdechuje jim taky tu nádherně sytou černou barvu. 

Konstrukce roubeného kostela je založena na nosných sloupech a hřebíky byste hledali marně. Kostelík je obzvláště zapamatovatelný galeriemi, bočními loděmi, zvýšenou střechou nad centrálním prostorem, hřebenovou věžičkou a šupinovitou střechou.

Co se interiéru týče, ten je jednoduchý a nevymalovaný. Kazatelna z poloviny 16. století a oltářní obraz s malbou znázorňující ukřižování, který pochází z roku 1654, jsou těmi nejvýznamnějšími prvky, jaké můžete uvnitř kostela zahlédnout. 

Borgund Stave
Kostel stojí za prohlídku zvenčí i uvnitř.
Zdroj:
CA Irene Lorenz / Shutterstock

Na skok do historie

Kostel Borgund Stave se střechou rozloženou do sedmi pater, byl postaven kolem roku 1180 a je zasvěcen apoštolu Ondřejovi. Přestože se jednalo o křesťanský kostel, dračí motivy na hřebenech a runové nápisy přece jen nesou stopy pohanské tradice. 

Kostel byl používán jako farní kostel obce Lærdal až do roku 1868, kdy byl přeměněn na muzeum. Jde o jeden z mála dřevěných kostelů, kterému se podařilo vyhnout se požáru. V dřívějších dobách mnoho těchto roubených kostelíků lehlo popelem.

Filefjell i nový kostel Borgund

Samotný kostel není to jediné, co vás absolutně okouzlí. Jižně od kostela stojí zvonice, ve které býval zvon ze 13. století. Jedná se o jedinou samostatně stojící roubenou zvonici v Norsku a pravděpodobně byla postavena ve středověku.

V sousedství pak najdete moderní návštěvnické centrum s expozicemi o vlivu roubených kostelů na každodenní středověký život v Norsku. Toto centrum bylo otevřeno v roce 2005 a je rovněž úžasným zážitkem. Vidět v něm můžete také výstavu Unikátních vikinských vynálezů, která zobrazuje nálezy z raného období vikinské doby. Milovníky potěší i kavárna a muzejní obchod.

V blízkosti kostela se vyřádí i milovníci pěší turistiky. Kongevegen, stará královská cesta přes horu Filefjell, nový kostel Borgund (1886), staré letní pastviny a nádherná krajina. To všechno si můžete dopřát. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

61° 2' 49.3368", 7° 48' 44.3844"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Borgund Stave: Roubený kostel v Norsku, který vám nedá spát