Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Výprava na Roosevelt Island v New Yorku. Lanovkou třeba k „neštovicové“ nemocnici

Až budete prozkoumávat New York, nemusíte se nutně celou dobu tlačit s davy ostatních turistů. Vydejte se třeba na Roosevelt Island.

Ostrov zasvěcený 32. prezidentovi Spojených států

Úzký, zato však dlouhý ostrov na řece East River, který k New Yorku neodmyslitelně patří, je zasvěcen 32. prezidentovi Spojených států. Tím nebyl nikdo jiný než Franklin Delano Roosevelt známý především vytvořením souboru sociálních a ekonomických opatření, které si možná ze školy pamatujete pod názvem New Deal. Jen připomeneme, že program probíhal v letech 1933-37 a jeho cílem bylo zreformovat a ozdravit americkou ekonomiku zasaženou Velkou hospodářskou krizí, která byla následkem propadu akcií na americké burze v říjnu 1929

Co na Roosevelt Island vidět?

Tuhle nudli (myslíme tím maximálně 240 metrů široký a 3,2 kilometrů dlouhý Roosevelt Island) si lidé právem nejčastěji spojují s památníkem zmíněného prezidenta. Není divu, pobyt na tomhle místě je skvostný. Rozhodně si udělejte procházku po Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park, odkud je nádherný výhled na Manhattan a konkrétně třeba na sídlo OSN.

Roosevelt Island 6
Vpravo na fotce vyčnívá sídlo OSN v New Yorku.
Zdroj:
redakce
Roosevelt Island 5
Zdroj:
redakce

Dalším zajímavým místem je Roosevelt Island LightHouse, maják z roku 1872. Najdete ho na severním cípu ostrova. 

Roosevelt Island 4
Zdroj:
redakce
Roosevelt Island 3
Zdroj:
redakce

K tajemnějším lokalitám pak patří The Octagon. Dříve zde bývala nemocnice pro duševně nemocné (především pro vojáky z 1. světové války), v těchhle místech bývala vstupní brána. A pak jsou tu známé pozůstatky Smallpox Hospital, nemocnice otevřené v roce 1856. Léčili si zde nemocní s neštovicemi a k dispozici bylo 100 lůžek. Právě proto, že nemocnice chátrá, přitahuje zvědavce a má opravdu osobité kouzlo.

Roosevelt Island 2
Zdroj:
redakce
Roosevelt Island 1
Zdroj:
redakce

Ve Smallpox Hospital se vyléčilo 7 tisíc lidí s neštovicemi za 19 let

Nemocnice na jižním cípu ostrova sloužila „jen“ 100 let, z toho jen 19 let se v ní léčily osoby s neštovicemi. Očkování sice už bylo na světě, nicméně neštovice do New Yorku stále "přiváželi" přistěhovalci.

Smallpox Hospital kresba 1
Zdroj:
bit.ly/3lwDxch
Smallpox Hospital kresba 2
Zdroj:
bit.ly/38Im6SP

Z původní „neštovicové“ nemocnice se později stalo školicí středisko pro zdravotní sestřičky, přidružené k městské nemocnici. Už na počátku 50. let 20. století ale došlo k opuštění budovy a péče, která se tu byla do té doby dostupná, se přesunula do Queensu. V roce 1972 pak byla budova zařazena do Národního registru historicky významných míst a jako jediná zřícenina ve městě získala označení New York City Landmark

Smallpox Hospital 2006
Zdroj:
bit.ly/38Mwf0D

Město vydalo v roce 2007 asi 4,5 miliónu dolarů na stabilizaci objektu, krátce po tom, co se zřítila značná část severní stěny. Dneska můžeme z budovy vidět aspoň obvodové zdi za plotem. I tak má ale tohle místo neuvěřitelnou atmosféru.

Důkazem toho je i to, že si budova Smallpox Hospital „zahrála“ třeba ve Spider-manovi z roku 2002 nebo ve filmu For Love or Money z roku 1993. Budova, která je Smallpox Hospital nápadně podobná, se vyskytuje i ve videohře Grand Theft Auto IV a pohráli si s ní i v Marvel Comics.

Jak se na Roosevelt Island dostat?

To je právě další věc! Jednak se sem dá dojet metrem, ale mnohem větší zážitek ze samotné cesty budete mít, pokud se rozhodnete nasednout na lanovku, která spojuje ostrov s Manhattanem. Nástupní stanice je v místě, kde se protíná 59. ulice s 2. avenue. Jízda jedním směrem trvá asi 10 minut. A to je to bezva!

lanovka na Roosevelt Island
Zdroj:
bigstockphoto.com
 
 

Místo

40° 45' 46.7316", -73° 56' 56.6916"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výprava na Roosevelt Island v New Yorku. Lanovkou třeba k „neštovicové“ nemocnici