Přejít k hlavnímu obsahu

Vodní hrad Trakai stráží litevská jezera

Ne že by to do Litvy na dovolenou člověka třeskutě svádělo. To vás sem zavede spíš zvědavost než vášeň. Nakonec ale nelitujete, protože neležíte na přelidněné pláži nebo nelezete po horách. To ale v žádném případě neznamená, že by vám Litva neměla co nabídnout. Naopak. Třeba Trakai…

Jakmile překročíte hranice a ocitnete se v Litvě, poznáte tak nějak jiný svět. Na venkově budete mít pocit, že jste zpátky v 50. letech – území nikoho občas naruší ves o třech domech a u každého na políčku lopotící se člověk. Ve větších městech si polepšíte a dostanete se do prostředí, které jsme tady v Česku měli zhruba na konci 90. let. Odpovídá tomu stav staveb i oblečení místních. I přesto ale budete mít v Litvě možnost si libovat. Nabízí totiž spoustu krásných a zajímavých míst. A je tu levno.

Trakai: tady pobývali šlechtici i vězni

Jedním z takových míst je obec Trakai se stejnojmenným hradem opodál. Ten leží asi 30 kilometrů západně od metropole Vilniusu a jde o jednu z nejvýznamnějších litevských památek. Čím je tak zvláštní?

Trakai nádvoří
Ostrovní hrad je jednou z nejvýznamnějších památek v Litvě.
Zdroj:
LMspencer / Shutterstock

Hrad Trakai (česky Troky) je vodní hrad. Litevci ho kdysi dávno postavili na ostrůvku na jezeře Galvé, a to z červených cihel, díky čemuž se vryje do paměti ještě snáz. Na ostrov se dostanete snadno po pěší lávce, maximálně s jízdním kolem. Celý hrad se dá obejít a za poplatek se podíváte i do jeho útrob. 

Voda, která si žádá oběti
Voda, jíž je hrad Trakai obklopen, je údajně tak nějak zakletá. Velkovévoda Gedimino do ní prý hodil hlavu jednoho z křižáckých bojovníků a od té doby voda nezamrzá a neroztává, dokud si nevyžádá oběť.

Strohé gotické prostory vás dostanou svou jednoduchostí a účelností. V dobách, kdy na hradě žili šlechtici, sloužilo devět komnat k obývání. Kromě nich je zde místnost o rozloze asi 20x10 metrů, která sloužila k reprezentačním účelům, a nápadné věže, jež byly vystavěny pro obranu.

Trakai vchod
Moc míst, v nichž se člověk cítí jako v pohádce, v Litvě není. Trakai si ale oblíbíte.
Zdroj:
Shutterstock

Mimo jiné zde můžete zavítat do muzea historie a současnosti hradu, kde se seznámíte s životem tehdejší šlechty i nevolníků. Možná vám neunikne ani některá z krátkodobých nebo dlouhodobých výstav nebo expozice věnovaná Karainům, kterým se budeme věnovat o pár řádků níž.

Od 14. století, kdy byl hrad postaven, sloužil jako sídlo šlechticů po dvě staletí. Od 18. století bylo posláním hradu věznit neposlušné občany. Do té doby, než byl pobourán a zbyly z něj jen trosky. Dnes si turisté prohlížejí podobu hradu z 15. století, do níž se dostal jen díky rozsáhlé rekonstrukci, která trvala od konce 2. světové války až do 90. let.

Malé město zpestřuje turecká menšina

V městečku Trakai, které čítá asi 6 000 obyvatel, žije z na první pohled nepochopitelného důvodu asi třísetčlenná menšina tureckých Karainů. Jejich předci se sem dostali za vlády knížete Kestutise ve 14. století, kdy je sem přivezl z Krymu jako válečnou kořist. Potomci tehdejší kořisti tady žijí dodnes a uchovávají si svůj jazyk i zvyky. Inu, svět je nevypočitatelný.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

54° 39' 8.28", 24° 56' 0.96"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vodní hrad Trakai stráží litevská jezera