Přejít k hlavnímu obsahu

Litevci milují cepelíny. Poctivé plněné knedlíky ve tvaru vzducholodi

Pokud rádi ochutnáváte národní speciality a máte v plánu podívat se do Litvy, pak si vyšetřete v žaludku dost místa a zamiřte na cepelinai.

Cepelinai jsou skutečně plněné knedlíky, které Litevci považují za svoje národní jídlo a zbožňují ho i obyvatelé východní části Polska. Nejsou to ale ledajaké plněné knedlíky. Zaujmou totiž už svým vzezřením, kterým si vysloužily název – nápadně připomínají vzducholodě typu zeppelin. A taky jsou o dost větší než naše plněná klasika, obvykle dosahují velikosti průměrné pěsti.

Vzhled ale není vším, co se vám bude na cepelínech zamlouvat. Tyhle šišky se vytvářejí z bramborového těsta a pak se plní – obvykle mletým masem nebo houbami, ale i tvarohem. Na nich pak nesmí chybět kysaná smetana a slanina nebo vepřové sádlo a škvarky. Kombinace chutí a hutného těsta a neméně hutných ingrediencí napovídá, že je to všechno, jen ne lehké jídlo, které snadno a rychle strávíte.

Mimochodem – na údajně nejlepší cepelíny si můžete zajít ve Vilniusu, do restaurace Telegrafas. Tam je dělají z neuvěřitelně jemného těsta, plní je raky nebo langustami a zalévají šafránovou omáčkou!

cepelinai
Cepelíny v Litvě prostě musíte ochutnat!
Zdroj:
Bigstockphoto

Národním jídlem už víc než 150 let

Obyvatelé Litvy považují tenhle gastronomický majstrštyk za svoje národní jídlo už víc než 150 let. Dřív se mu ale říkalo didžkukuliai (v překladu činky) a svůj modernější název získalo až v roce 1900, a to na počest hraběte Ferdinanda von Zeppelina

Příprava je náročnější, než možná čekáte

Vypadá to sice na jednoduché jídlo, ale sami Litevci ho doma vaří jen při zvláštních příležitostech. K jednoduchosti má totiž dost daleko. Dokonce se obměňuje nejen náplň a směs na polití a dozdobení, ale i složení těsta – jeho součástí jsou vařené i syrové brambory a jejich „správný“ poměr není jasně dán.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

54° 41' 13.7652", 25° 16' 46.7472"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Litevci milují cepelíny. Poctivé plněné knedlíky ve tvaru vzducholodi