Pokud rádi ochutnáváte národní speciality a máte v plánu podívat se do Litvy, pak si vyšetřete v žaludku dost místa a zamiřte na cepelinai.
Cepelinai jsou skutečně plněné knedlíky, které Litevci považují za svoje národní jídlo a zbožňují ho i obyvatelé východní části Polska. Nejsou to ale ledajaké plněné knedlíky. Zaujmou totiž už svým vzezřením, kterým si vysloužily název – nápadně připomínají vzducholodě typu zeppelin. A taky jsou o dost větší než naše plněná klasika, obvykle dosahují velikosti průměrné pěsti.
Vzhled ale není vším, co se vám bude na cepelínech zamlouvat. Tyhle šišky se vytvářejí z bramborového těsta a pak se plní – obvykle mletým masem nebo houbami, ale i tvarohem. Na nich pak nesmí chybět kysaná smetana a slanina nebo vepřové sádlo a škvarky. Kombinace chutí a hutného těsta a neméně hutných ingrediencí napovídá, že je to všechno, jen ne lehké jídlo, které snadno a rychle strávíte.
Mimochodem – na údajně nejlepší cepelíny si můžete zajít ve Vilniusu, do restaurace Telegrafas. Tam je dělají z neuvěřitelně jemného těsta, plní je raky nebo langustami a zalévají šafránovou omáčkou!
Obyvatelé Litvy považují tenhle gastronomický majstrštyk za svoje národní jídlo už víc než 150 let. Dřív se mu ale říkalo didžkukuliai (v překladu činky) a svůj modernější název získalo až v roce 1900, a to na počest hraběte Ferdinanda von Zeppelina.
Vypadá to sice na jednoduché jídlo, ale sami Litevci ho doma vaří jen při zvláštních příležitostech. K jednoduchosti má totiž dost daleko. Dokonce se obměňuje nejen náplň a směs na polití a dozdobení, ale i složení těsta – jeho součástí jsou vařené i syrové brambory a jejich „správný“ poměr není jasně dán.