Přejít k hlavnímu obsahu

S dětmi na dovolenou: 5 chyb, které vám mohou vše zbytečně zkomplikovat

Letní dovolená je něčím, na co se těšíme celý rok. S dětmi však přicházejí mnohé změny – dovolená je jim do značné míry podřízena. Jak vše zvládnout tak, aby si výlet naplno užili děti i dospělí? Přinášíme rady sepsané na základě zkušeností těch, kteří již mají několik letních dovolených po vlastní ose s dětmi za sebou.

1. Chyba v přípravě: Rozplánujte vše do detailu

Pokud jste byli na svých dovolených bez dětí zvyklí improvizovat a problémy řešit až ve chvíli, kdy nastaly, máte sice skvělé předpoklady pro řešení krizových situací, které i na dovolené s dětmi nepochybně nastanou, nejde však o ideální přístup k věci.

S dětmi se totiž problémů objevuje obvykle mnohonásobně více a řešení není vždy jednoduché. Když budete trčet dvě hodiny v zácpě a pak – protože jedete na dovolenou na blind – na místě další dvě hodiny hledat volné pokoje, moc pohody si v autě neužijete.

Jedete-li tedy na dovolenou autem s dětmi, vždy předem rezervujte ubytování a dokonale naplánujte trasu tak, aby při ní bylo co nejméně problémů. Pro klid v duši nezapomeňte sjednat cestovní pojištění, zkontrolujte technický stav vozu a chybu neuděláte ani včasným zakoupením lístků do zábavních parků, pokud máte jejich návštěvu v plánu. Rezervujte si i stoly v restauracích, děti s vámi nebudou chtít hodinu chodit po promenádě a vybírat nejlepší podnik pro večeři až na místě.

2. Chyba v domluvě: Rodiče musejí fungovat jako dokonale sehraný tým

Maminka věci zakazuje a tatínek povoluje? Děti budou tohoto systému zneužívat a vytvoří pnutí ve vašem vztahu. Prodiskutujte mezi sebou, jak budete děti na dovolené usměrňovat, a čiňte společná rozhodnutí. Pokud jeden rodič učiní rozhodnutí bez vědomí druhého, měl by ho ten druhý následně podpořit. Teprve zpětně můžete problém probrat. Děti by měly mít vždy jasné stanovisko.

3. Chyba v programu: Vždy musíte mít eso v rukávu

Vyjedete na „dovču“ k večeru a spoléháte na to, že děti po cestě usnou? A co když ne? Vždy musíte mít záložní plán pro případ, že něco nevyjde. Můžete si zahrát hru, přečíst pohádku, pustit film, projít se po pláži, postavit hrad z písku. Možností je mnoho, jen nesmíte prováhat vhodný okamžik.

4. Chyba ve stravě: Hladové dítě slovním fotbalem nezklidníte

I dospělí hůře zvládají stresové situace, pokud mají hlad, dokážou se ale přemoci a vydržet. U dětí toto neplatí. A tak je vhodné mít s sebou dostatek tekutin i jídla, které v případě problémů můžete vytáhnout, a pokrýt tak dětské potřeby.

5. Chyba v sebekontrole: Křikem nevyhrajete, buďte pozitivní

Došlo na nejhorší a rodina se pohádala? Udržte si nadhled a věci řešte s klidem. Pozitivní přístup je nejrychlejší cestou k tomu, abyste vše dali opět do pořádku a mohli si dovolenou užívat naplno.

 
 

Místo

50° 5' 15.9772", 14° 24' 50.9646"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

S dětmi na dovolenou: 5 chyb, které vám mohou vše zbytečně zkomplikovat