Přejít k hlavnímu obsahu

Převážení kol automobilem: Za nesprávně ukotvení hrozí pokuta

Cyklistika je nejoblíbenějším sportem Čechů. A protože se blíží období velikonočních prázdnin a prvních dovolených, budeme zanedlouho řešit, jak převézt sebe i kola do vzdálenějších míst. Pokud jste zvolili automobil, měli byste si osvojit několik základních rad a tipů, jak kolo správně ukotvit a následně ho bez větších komplikací dopravit z bodu A do bodu B.

Vozit kolo uvnitř anebo venku?

Ti, kdo upřednostňují spotřebu, doporučují vozit kola uvnitř automobilu. Takové kolo na střešním nosiči totiž dokáže zvednout spotřebu vozu o několik litrů. Například když pojedete po dálnici rychlostí 100 kilometrů v hodině, kola na střeše zvýší spotřebu asi o třetinu. Na druhou stranu jejich převážení uvnitř vozu nepatří mezi ideální a rozhodně ne bezpečné alternativy. Nejenže kola zaberou uvnitř auta spoustu místa, také musíte dbát na jejich dostatečné ukotvení, jinak představují riziko zranění pro řidiče i samotnou posádku.

Měli byste vědět: Jestliže vás zastaví silniční hlídka a shledá kola nedostatečně ukotvená, hrozí vám pokuta až do výše 130 000 korun.

Ne každé auto je pro střešní nosič vhodné

Mnohem bezpečnějším způsobem, jak kola na automobilu upevnit, je střešní nosič. Před jeho samotnou koupí je však důležité zkontrolovat, zda je váš vůz pro ukotvení střešního nosiče vybaven. Ne každé auto totiž disponuje “hagusy”, na které je možné připevnit příčníky a na ně nosič kola. Pokud si nejste jisti, ověřte si raději v servisu, zda je střešní nosič možno namontovat. Pravděpodobně budete muset nějakou součástku dokoupit. Další nevýhodou je i skutečnost, že kolo budete muset pro správné upevnění zvedat do výšky, což může být problém zejména u vyšších aut typu SUV nebo MPV. V tomto případě je dobré přizvat si na pomoc další osobu.

I kolo na kouli má jistá úskalí

Ani umístění nosiče na tažné zařízení auta není tak úplně bez komplikací. Nosičem totiž zakryjete poznávací značku vozu, což je u nás nelegální. V takovém případě tak máte dvě možnosti – buďto si nechat vyrobit třetí značku, která vás vyjde na 600 korun, a jednoduše ji umístíte na připravené místo nosiče anebo budete registrační značku při každém použití nosiče demontovat, což je poměrně nekomfortní. Pakliže byste na silnici chtěli vyrazit bez viditelné poznávací značky, připravte se na to, že vám hrozí pokuta až do výše 10 000 Kč.

Výběr nosiče není hračka

Ať už jste se rozhodli pro střešní nosič anebo nosič, který ukotvíte na tažné zařízení, vždy je potřeba vybírat ho pouze u známých a ověřených prodejců, kteří nabízí originální kousky. Nosič vybírejte dle toho, kolik kol chcete převážet. Klíčovou roli hraje také tvar rámu kola. Jiný nosič si koupíte na tenké silniční kolo, jiný pak na velké a těžké elektrokolo. Nezbytným parametrem při výběru je i nosnost nosiče a zabezpečení proti případným nenechavcům. Ověřte si proto, jak odolné jsou zámečky nosiče a kola na nich zbytečně nenechávejte. Zjistěte si také informace o doporučené rychlosti jízdy. Lepší výrobci garantují 130 km/h, někteří ale třeba jen 70 km/h.

                  

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Převážení kol automobilem: Za nesprávně ukotvení hrozí pokuta