Přejít k hlavnímu obsahu

Čtyři evropské země, kam se vyplatí letět letadlem

Evropa je druhým nejmenším světadílem a poloha České republiky v jejím středu je obrovským předpokladem k tomu relativně velkou část kontinentu projezdit autem, vlakem nebo autobusem. Přesto i v Evropě existují země, kam se vyplatí letět letadlem. Máme pro vás čtyři tipy.

Nizozemsko

Možná to leckoho překvapí, ale letět nemusíte nikam daleko. Oproti autu ušetříte i při cestách třeba na pomezí střední a západní Evropy. Pokud si pohrajete s termínem odletu na podobném srovnávači cen letenek, jako je například eSky.cz, můžete se dostat na částku nižší než za cestu vlakem, autobusem i autem. A řeč nemůže být ani o úspoře času. Let trvá asi hodinku a půl a při vhodné konstelaci za něj zaplatíte i méně než 2 500,- Kč.

Proč ale vlastně do Nizozemska vyrazit? Zkusme se držet třeba jen hlavního města země tulipánů. Leckoho uchvátí typická architektura v centru města. Ulice tu lemují úzké vysoké domy, které činí už tak uvolněnou atmosféru Amsterdamu ještě specifičtější. Na adrese Prinsengracht 267 je jedním z takových domů i proslulý Dům Anny Frankové. Nejnavštěvovanější místo v Amsterdamu je muzeem zaměřeným nejen na život Anny Frankové, ale i na 2. světovou válku a holocaust.

Pokud máte o dovolené raději veselejší místa, zkuste Muzeum hašiše. Ve které jiné evropské zemi by měl stát dům zasvěcený konopí? Uvítáte-li spíše historii, zkuste nejstarší dochovanou stavbu v Amsterdamu. Oude Kerk - starý kostel tu stojí už od 2. poloviny 13. století. Svatostánek ostře kontrastuje se svým okolím, neboť stojí ve čtvrti červených luceren. A co by to bylo za návštěvu Nizozemska bez tulipánů? Na okraji Amsterdamu najdete Keukenhof, nejrozlehlejší květinový park v Evropě. Tady oči přecházejí nejen z tulipánů.

Amsterdam toho nabízí mnohem více, ale byla by chyba neopustit hranice města. Milovníci techniky ocení například četné větrné mlýny na venkově nebo složitě vyprojektované poldry - půdu, kterou člověk doslova vyrval moři. Zkuste si vyhledat například skanzen Kinderdijk zapsaný na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

čtyři evropské země letadlem 2
Zdroj:
esky.cz

Portugalsko

Když letadlem, tak určitě do nejvzdálenější země na kontinentu a tou je Portugalsko. Největším lákadlem je zde opět hlavní město Lisabon. Obrovským historickým centrem se tu po úzkých křivolakých uličkách proplétají prastaré žluté tramvaje a bohatá architektura i neznalému prozradí leccos o impozantní koloniální historii celého státu. K tomu ten klid, výhledy na Atlantik a sklenka výborného vína...

Tím je ještě více proslulé druhé největší město Portugalska - Porto. Zdejší sklepy dají vzpomenout na Jižní Moravu, jen mok je poněkud tmavší a silnější. Ze spousty zdejších památek lze vypíchnout například katedrálu Sé do Porto, barokní kostel Igreja dos Clérigos a zejména jeden z nejznámějších mostů v Evropě - Ponte Luís I. Ten v roce 1886 postavil Gustav Eiffel a je to na něm poznat.

Francie

Když je řeč o jednom z nejvýznamnějších architektů evropské historie, nelze v našich toulkách letadlem po Evropě vynechat Francii. Její hlavní město toho nabízí tolik, že se omezíme pouze na něj. Země galského kohouta je totiž tak velká a na zajímavá místa bohatá, že na ni jedna dovolená nemůže stačit. Jen se podívejte na sestřihy ze slavné Tour de France.

Naopak Paříž dokáže během několikadenní dovolené uhranout. Letadlem jste tu za necelé dvě hodinky a zpáteční letenka může vyjít na pár tisíc. Abyste ušetřili, plánujte včas a použijte srovnávač cen letenek, například https://www.esky.cz/letenky/0/0/ci/par/pariz.

Tak v Paříži bychom byli a teď co tady? Eiffelovu věž, dominantu Paříže a kdysi nejvyšší stavbu světa netřeba představovat. Našinec by neměl minout ani slavný Vítězný oblouk. Jednak jej dal vystavět Napoleon Bonaparte na památku vítězství v bitvě u Slavkova a jednak stojí na západním konci nejslavnějšího pařížského bulváru Champs-Élysées. Právě tady každoročně končí nejslavnější cyklistický závod světa přezdívaný Stará dáma.

Stále jsme ale nezmínili ani jednu ze tří nejnavštěvovanějších památek Paříže. Na Eiffelovu věž ročně vystoupá 7 milionů turistů. Nejvytíženější zdejší pamětihodnost jich ale přivítá až dvakrát tolik, pokud je tedy otevřena. Katedrála Notre-Dame nejen v tomto ohledu nemá konkurenci, ale po rozsáhlém požáru v roce 2019 bude otevřena až v roce 2024.

Dočasně je tak nejnavštěvovanějším místem Paříže Bazilika Sacré-Cœur stojící na vrcholu Montmartre. Zmínit se musíme i o muzeu Louvre, kam ročně zavítá 10 milionů lidí. Plochou jde o třetí největší muzeum na světě a ve zdejší sbírce čítající více než půl milionu předmětů se jako perla skví známá Mona Lisa renesančního umělce Leonarda da Vici.

čtyři evropské země letadlem 2
Zdroj:
esky.cz

Finsko

Čtvrtým tipem na výlet letadlem po Evropě vás možná trochu překvapíme. Země tisíců jezer není nejčastějším cílem z výloh cestovních kanceláří. Přesto by byla škoda ji nenavštívit. Vzhledem k její poloze to lépe než letadlem opravdu nepůjde. A na co že vás chceme na sever nalákat?

Hlavní město Helsinky přivítá milovníky historie, památek i přírody. Jeho poloha na samém jihu Finska dala vzniknout zdejší pevnosti Suomenlinna, kterou najdete na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. A to samé lze říct i o nedalekém městečku Porvoo, jehož architektura prozradí, že jde o nejstarší město ve Finsku.

Nadšení cestovatelé by ve Finsku neměli vynechat ani jezerní oblast na východě, Laponsko se svébytným obyvatelstvem na severu nebo vesnici Santa Clause v Rovaniemi.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čtyři evropské země, kam se vyplatí letět letadlem