Přejít k hlavnímu obsahu

Do zahraničí bez hotovosti a bez starostí

V otázce placení v zahraničí nemá jasno většina českých turistů. Každoročně řeší jedno a to samé dilema – měli by si s sebou vzít dostatek finančních prostředků v hotovosti, nebo si vystačí s kartou? Zásadním kritériem je cílová destinace. Téměř vždy je praktičtější volbou karta, ale samozřejmě se mohou naskytnout i situace, kdy se může hodit hotovost.

Když před dvěma lety provedla agentura Ipsos průzkum pro UniCredit Bank na téma zahraničních plateb, výsledky nikoho příliš nepřekvapily. Zcela bez hotovosti, spoléhajíc se pouze na kartu, tehdy do zahraničí vyráželo pouze šest ze sta dotázaných. Z analýzy vyplynulo také to, že si většina Čechů mění peníze ještě před vycestováním. Bezhotovostní platební styk zvítězil u necelé desetiny respondentů.

Češi se bezhotovostním platbám brání především kvůli obavám z vysokých poplatků a nevýhodných kurzů. Mnozí turisté příliš nevědí, jak používat kurzovní lístek, a navíc mají strach z nefunkčnosti karty. Nutno podotknout, že neoprávněně – v tradičně nejnavštěvovanějších destinacích je kombinace karty a menší hotovosti pro drobné výdaje naprosto dostačující. Kartou lze platit téměř všude a obvykle za výhodnější kurz než v případě hotovosti ze směnárny. 

V „civilizovaném“ světě je platba kartou naprosto běžná. Jednu z mála výjimek představují některé destinace v Asii a Africe, které se doposud nepřipojily ke globálním platebním sítím. K zemím s nejmenším počtem bankomatů patří Myanmar, Somálsko, Kiribati, Sierra Leone a Haiti. Před odjezdem za exotikou se proto raději informujte, jak se v dané zemi věci mají a v případě potřeby si s sebou vezměte hotovost v dolarech, eurech či librách (tzv. tvrdá měna se nejsnáze mění za lokální).

Pokud si nejste s placením v exotické destinaci jistí, poraďte se před odjezdem ve své bance. Kompetentní pracovník vám poskytne o platebních možnostech přesné informace. 

kreditka v zahraničí 2
Zdroj:
bigstockphoto.com

Proč mít s sebou kreditku?

Za určitých zemích vás může paradoxně velmi omezovat běžná platební karta. Někteří obchodníci platbu debetní kartou neakceptují a přijímají pouze kreditní karty. Tento způsob platby je bezpečnější pro ně i pro držitele karty – používají se peníze banky a nikoliv vlastní finanční prostředky a případné problémy nemají přímý dopad na osobní účet.

Kreditní karta vám může být k užitku také v situacích, kdy se vám do cesty připletou nečekané výdaje nebo se vám zalíbí dražší zboží s neodolatelnou slevou. Mnoho turistů za výhodnými nákupy vyráží cíleně – za módou do Itálie, pro šperky zase do Arábie... Mít k dispozici až několik desítek tisíc, a to i bezúročně, se zkrátka vyplatí.

Jak kreditní, tak debetní kartu oceníte také v případě odcizení. Pokud vám někdo ukradne peněženku nebo kartu nedopatřením vytratíte, okamžitě si ji necháte zablokovat a do místa pobytu zaslat novou. Stejně tak je poměrně snadné reklamovat neoprávněné transakce.

Resumé? S kartou procestujete téměř celý svět – jen si v dostatečném předstihu zkontrolujte její platnost. Prošlá karta by vám zaslouženou dovolenou zbytečně pokazila.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Do zahraničí bez hotovosti a bez starostí