Přejít k hlavnímu obsahu

Co si vzít do batohu na turistický výlet v zahraničí?

Oblečení pro případ nečasu, lékárnička, svačina a dostatek pití. Co dalšího s sebou vzít do batohu na turistický výlet v zahraničí? Poradíme, bez čeho se neobejdete a co vám vaši cestu zpříjemní. Užijte si výlet bez starostí.

Kvalitní batoh je základ

Vyrážíte s krosnou nebo jen s menším sportovním batohem? Ať už budete spát pod stanem nebo někde v chatičce, spolehlivý batoh s dostatkem prostoru na důležitou výbavu, pití i svačinu rozhodně oceníte. Turistické batohy s bederními popruhy usnadní i náročnější výšlapy.

Podívejte se i na to, z jakých materiálů je dělaný. Spousta firem dnes nabízí nepromokavé batohy, které oceníte nejen ve vlhkém prostředí, ale hlavně v dešti. Nepromokavý materiál spolehlivě ochrání vaši výbavu včetně oblíbeného foťáku, i když venku padají trakaře. Alternativu představují pláštěnky na batohy

Oblečení pro všechny případy

Do batohu si na turistický výlet vezměte i nějaké rezervní oblečení. Déšť přeci nepřekvapí jen váš batoh, ale i všechny účastníky výletu. Ale nejde jenom o déšť, stačí, když zajde sluníčko a teplota klesne o několik stupňů. Když se k tomu přidá ještě ostrý vítr, nachlazení je na světě.  

Do batohu si sbalte nějaký spolehlivý svršek. Může jít buď o mikinu z funkčního materiálu nebo fleecovou bundu. Na outdoor aktivity jsou jako dělané, mají malou hmotnost a zároveň pěkně zahřejí. Pro případ deště zvolte nepromokavou bundu nebo pláštěnku, ty jsou dobré hlavně pro děti. Dobré je zabalit i nějaký ten nákrčník nebo pokrývku hlavy. 

Svačina, která dodá energii a zažene hlad

Při turistice spálíte až 250 až 400 kcal za hodinu v závislosti na tempu a náročnosti terénu. Myslete proto na to, že musíte tělu pravidelně doplňovat chybějící energii. Jinak se za chvíli unavíte a do cíle výlet protrpíte. Jaké svačiny jsou na turistiku nejlepší?

  • Ovoce. Zdroj rychlé energie. Jablka nebo mandarinky jsou do batohu ideální, jelikož se jen tak nerozmačkají. 
  • Sušené ovoce. Sušené ovoce je nabité cukry, takže vám přinese rychlou vzpruhu. Hlídejte si množství, je celkem kalorické. Vůbec nejlepší jsou hrozinky, ale také fíky, datle nebo meruňky.
  • Oříšky a semínka. Zdravé a chutné. Udělejte si zásobu oříšků a semínek v naturální podobě, ty smažené mají jednou takovou kalorickou dávku. Navíc je po nich žízeň.
  • Sušené maso. Pořádná dávka bílkovin vás poctivě zasytí, když začne kručet v břiše. Nouzovka, která vydrží i v přeplněném batohu bez úhony. Navíc je trvanlivé. 
  • Sendviče. Namazaný chleba se sýrem a zeleninou je sázkou na jistotu, hodí se i jako lehčí oběd. Pozor na to, co zvolíte za náplň. Aby se vám nezkazila. 

Svačinky potřebují nejen dospělí, ale i děti. Jestli vyrážíte s drobotinou, zabalte jim s sebou něco, co mají rádi. Však víte, jak umí být vybíravé. Nám se osvědčily kukuřičné krekry, pufované rýžové chlebíčky, ovoce a ovesné sušenky.  

Nezapomínejte na pití

V batohu si udělejte dostatek místa na pití. Počítejte s tím, že při pěší turistice potřebujete zhruba jeden litr vody na dvě hodiny chůze. Tento údaj berte jako orientační, samozřejmě závisí na náročnosti terénu a počasí. 

Jestli víte, že cestou potkáte občerstvení nebo pitný horský pramen, nemusíte si s sebou brát tolik lahví. Raději se však ujistěte, že vody budete mít spíš víc než míň. 

Základní lékárnička, repelent a opalovací krém

Při túře se může stát opravdu cokoliv. Do batohu si s sebou zabalte základní lékárničku, která bude obsahovat dezinfekci, obinadlo, krém na štípance, náplasti, prášky na zažívání a bolest. Jestli chcete mít jistotu, že vám nebude nic chybět, v obchodech pořídíte už kompletní turistické neboli tzv. outdoor lékárničky. 

Repelent je další důležitá věc, kterou byste si s sebou na turistiku rozhodně měli vzít. A to nejen v případě, že se budete pohybovat v přírodě. Užijete ho i večer, třeba když půjdete poznávat památky nebo sedět v restauraci. Komáří štípance nejsou nic příjemného. Na dotěrný hmyz narazíte jak na jihu u moře, tak ve vlhkých pobaltských státech. 

A samozřejmě opalovací krém. Mažte se při koupání, opalování i turistice, ať už v lese nebo v horách. Ostré sluníčko umí nadělat pěknou neplechu, a to jak u dospělých, tak malých dětí. 

Doklady mějte vždy při sobě 

Ať už se vydáváte v zahraničí kamkoliv, vždy při sobě mějte všechny důležité doklady: 

  • občanský průkaz nebo cestovní pas, 
  • kartičku pojištěnce 
  • a doklad o cestovním pojištění. 

Jestli s vámi cestují děti, vezměte také jejich cestovní doklady. Jednak není bezpečné důležité dokumenty nechávat na ubytování, za druhé nevíte, co se kdy semele. Vždy je lepší být připravený na všechny situace.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co si vzít do batohu na turistický výlet v zahraničí?