Přejít k hlavnímu obsahu

Cestování se má opět zjednodušit. Výhodu budou mít lidé, kteří prodělali covid-19

Po očkování nebo prodělání nemoci covid-19 se lidé vyhnou testování i karanténě. Předpokládaná imunita doteď platila pouze 90 dní. Nově by to mělo být dvakrát tolik!

Nová pravidla, která výrazně usnadní a zlevní cestování i využívání služeb osob, které nemoc prodělaly, připravuje hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podle nejnovějších informací by měla být změna ohlášená už tento pátek (21. 5. 2021 – pozn. redakce) a platit by mohla reálně začít od příštího týdne.

Kromě cestování ale navrhovaná změna ulehčí také život zaměstnancům nebo živnostníkům, kteří se po prodělání nebudou muset celých šest měsíců testovat. A to ani při návštěvě restauračních zařízení, hotelů nebo využívání služeb.

Studie ukazuje, že i po půl roce protilátky a buněčná imunita pro prodělání onemocnění člověka významně chrání, takže určitě je dobré toho využít,“ prohlásil minulý týden ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Nově by se mohla imunita po prodělaném covidu prodloužit ze stávajících 90 na 180 dní.
Zdroj:
bigstockphoto

Podmínkou je samozřejmě pozitivní PCR test, který nemoc u vybrané osoby v minulosti prokázal. Tady je potřeba zmínit, že samotná přítomnost protilátek IgG, kterou si tělo po nákaze vytvořilo, nespadá mezi výjimky z testování a není dle aktuálních pravidel průkazným potvrzením o prodělání nemoci covid-19.

Lidé, kteří nejsou očkovaní nebo nemoc neprodělali v posledních 90, nově 180 dnech, se při odletu/příletu do/ze zahraničí nebo využívání některých služeb tak stále budou muset testovat antigenními nebo PCR testy. Cena PCR testů má ale dle nejnovějších informací vlády klesnout na 640 Kč a lidé by měli na dva testy měsíčně nárok zdarma.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 5' 0.1814", 14° 26' 34.6469"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestování se má opět zjednodušit. Výhodu budou mít lidé, kteří prodělali covid-19