Přejít k hlavnímu obsahu

„Dovolenkové“ PCR testy zdarma? Vláda chystá zásadní změnu

Koronavirus nám zkomplikoval nejen každodenní život, ale taky cestování. Kdo chce vyrazit za hranice, musí se v drtivé většině případů prokázat „propustkou“.

Sem spadá očkování, prodělání covidu v poslední době nebo absolvování antigenního nebo PCR testu. A ten rozhodně není zadarmo. Společně s cizojazyčným certifikátem a sedmidenní platností vás vyjde v různých laboratořích napříč Českem na 600 až 1 600 korun.

Když si propočítáme náklady na testování čtyřčlenné rodiny, kdy je často potřeba absolvovat jeden PCR test před odletem, další během pobytu (zpravidla den před odletem zpátky do ČR) a poslední po návratu do Česka, cena rodinné dovolené se může navýšit klidně i o několik desítek tisíců korun! A to je pro řadu cestovatelů zcela likvidační a neproveditelné.

V posledních dnech nicméně médii proletěly zprávy, které informovaly o tom, že vláda chystá plán, jak usnadnit občanům cestování do zahraničí i po tuzemsku: „dovolenkové“ testy zdarma.

Podle premiéra se mají od června 2021 změnit pravidla pro úhradu PCR testů, které jsou pro vstup nebo návrat do/z oblíbených dovolenkových destinací vyžadovány. Vláda od června dle všeho sníží úhrady, které pojišťovny vyplácí za provedené testy na koronavirus. Měnit se bude i to, jak často se lidé mohou zdarma testovat.

Táta a syn koukají do mobilu
Potvrzení o očkování, prodělaném covidu nebo negativním testu by mělo být do budoucna součástí mobilní aplikace.
Zdroj:
bigstockphoto

Deníku MF Dnes premiér Andrej Babiš konkrétně sdělil: „Připravuje se úprava národní strategie testování včetně úpravy frekvence testování a úpravy – snížení výše úhrady za testování na covid jak u výkonu antigenního testování, tak u výkonu PCR testování,“ řekl Babiš deníku.

Cena PCR testů by měla podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové klesnout na 640 Kč a lidé by měli na dva měsíčně nárok zdarma. Jen pro představu – pojišťovny v současné době platí odběrovým místům za jeden antigenní test 350 korun, za PCR test 1 300 korun.

Bezplatné PCR testy by měly být dostupné občanům Česka, kteří budou chtít cestovat po ČR i do zahraničí, a to v období od června do září 2021. Testy by se měly hradit všem občanům starším 6 let, kteří ještě nemají kompletní očkování nebo v nedávné době neprodělali onemocnění covid-19, jež je další „propustkou“ k normálnímu životu a cestování.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 4' 28.4552", 14° 25' 22.9611"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

„Dovolenkové“ PCR testy zdarma? Vláda chystá zásadní změnu