Přejít k hlavnímu obsahu

Helma na lyže je základ

Helma by dnes měla být základním prvkem vybavení každého lyžaře. Nejen dětí, ale i dospělých.

Rychlosti na lyžích nejsou malé, běžně 60 km/hod. Sjezdové tratě se pak zejména o zimních prázdninách zahušťují. A ne každý lyžař kolem vás své lyže dobře a bezpečně ovládá. Úrazy hlavy, jak potvrzují lékaři, jsou pak docela časté. Stačí jen v rychlosti upadnout a bouchnout se hlavou o tvrdý povrch sjezdovky. Lyžařská helma je prostě dobrou prevencí úrazu.

Na trhu jsou dnes desítky kvalitních modelů. Pro běžné lyžování doporučujeme helmu „s měkkýma ušima“, protože závodní helma není tak pohodlná. Vybírejte od zavedených značek (například POC, SCOTT, KASK, CASCO, BRIKO, SWEET PROTECTION…), které mají s výrobou helem dlouholeté zkušenosti. Některé z nich dokonce nejen s lyžařských, ale třeba i na motorky.

Na výběr si vyčleňte čas a v klidu zkoušejte víc modelů. Nejdůležitější je, aby helma dobře seděla, a aby do ní co nejpřesněji zapadly lyžařské brýle. Někdy je to trochu věda. Pokud nekupujete obojí, vezměte si na zkoušení vždy vlastní brýle, abyste měli záruku, že vám vše dobře padne.

Hitem poslední doby jsou tzv. helmy štítové, které mají sklápěcí štít s tmavým sklem. Není pak nutné mít sjezdařské brýle. Více tyto helmy volí ženy. Co je lepší? Záleží na osobních preferencích. I štítová helma se může potit.

Někdo rád nosí pod helmu i tenkou čepičku nebo šátek, zejména muži kvůli tomu, že „mezivrstva“ saje pot. I s tím je potom třeba při výběru helmy počítat.

Cena zohledňuje nejen kvalitu, ale často také doplňkové bezpečností prvky, které ještě více chrání mozek před úrazem. Jsou to zejména systémy MIPS a SPIN, které ochraňují mozek při nepřímém úderu před tzv. rotačními silami. Takto vybavené helmy určitě doporučujeme.

Dalším kritériem výběru je pak barva a vnější tvar – prostě aby helma dobře vypadala na hlavě a ladila s oblečením. Většina značek má dnes i speciální helmy pro ženy, ty se však zaměřují hlavně na specifický ženský design. Mít nutně dámskou helmu není nutné, stačí klidně „unisex“.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Helma na lyže je základ