Přejít k hlavnímu obsahu

10 cyklotrailů v Česku, které letos konečně musíte zkusit

Rádi se občas někde svezete na odpruženém kole, třeba v Itálii nebo Rakousku, ale českých trailů jste zatím moc nepoznali? Letos nejspíš budete mít příležitost. Tady jsou naše tipy, které stojí za objevení. Kromě jízdy si často užijete i skvostnou přírodu.

Možná jste dosud ani netušili, kolik takových trailů máme. Ať už jste odkudkoli, pravděpodobně nebudete muset urazit lán světa. A skvělé je i to, že si terén na kolech můžou užít jak děti nebo začátečníci, tak i ti nejostřílenější jezdci. Stačí si správně vybrat!

Singltrek pod Smrkem

O Singltreku pod Smrkem už jsme před časem psali, ale přesto, nebo snad právě proto nesmí v našem výčtu chybět. Jde o skvěle promyšlenou síť cest čtyř různých obtížností. Nepotřebujete žádnou lanovku (ta tady ani není), všude v pohodě vyšlápnete sami, i když někde to dá trošku zabrat. To svezení potom za to ale stojí. Mimochodem – k dispozici je tu 80 kilometrů stezek.

Kde to je: Nové Město pod Smrkem

Další vybavení: občerstvení, parkoviště, půjčovna kol, myčka na kola, rybník, tábořiště

Bikepark Klíny

Na druhou stranu severních Čech se taky dostalo. Bikepark Klíny je známý po celé zemi tím, že se tady vyřádí i profíci. Zároveň je ale nutno dodat, že si tu v klidu může na jednodušších tratích zajezdit každý. Je to klasika – zelené a modré stezky jsou pro ty méně otrlé a rodiny s dětmi, červené a černé jsou pro ty, kteří se nahoře nadechnou a dole vydechnou.

Na Klínech se jezdí nahoru lanovkou, která je pro tyto účely v provozu od května do října.

Kde to je: Klíny (asi 10 km od Litvínova, 25 km od Mostu)

Další vybavení: parkoviště, restaurace, půjčovna kol a koloběžek, lanovka

Šemberské stezky

Ve středních Čechách se bude dát pěkně zajezdit na Šemberských stezkách. Trail je tu sice dlouhý jen 5 kilometrů, a když se sem nažene víc lidí, bude to vyžadovat notnou dávku trpělivosti, ale pro ty, kteří mají Český Brod kousek od bydliště, to určitě na chvíli postačí. Jsou tu úžasné klopené zatáčky, vlny a taky pěkné příležitosti si pořádně poskočit. Neznamená to ale, že by se sem mohli vydat jen maximálně zkušení jezdci.

Šemberské stezky ještě nejsou otevřené. K otevření mělo dojít 18. dubna, ale termín musel být posunut.

Kde to je: prostor mezi Tuchorazí a Zahradami (3 km od Českého Brodu)

Další vybavení: nezjistili jsme

Trutnov Trails

Promyšlená síť přírodních stezek je i nedaleko Trutnova. Na zdejší poježdění doporučujeme celoodpružená kola, protože jinak to rozhodně nebude projížďka růžovou zahradou. Na výběr je tu modrá, červená a černá stezka. Při pomalejším tempu si tu zajezdí všichni, ale rychlost dodá na adrenalinu klidně i té nejjednodušší. Černá je pak pro zkušené jezdce, kteří si dokážou vychutnat syrovost přírodního povrchu, udusané hlíny a kamenů.

Kde to je: Lhota (6 km od Trutnova)

Další vybavení: parkoviště, restaurace, servis a půjčovna kol

Bikepark Tanvaldský Špičák

Každý, kdo si rád vyrazí do Jizerek, ať už v zimě, nebo v létě, už určitě zabrousil na Tanvaldský Špičák. Kromě toho, že se tu dá v zimě pěkně zalyžovat, se tu dá několik měsíců taky dobře zajezdit na kole. Na své si tu přijde každý – od dětí a začátečníků na obyčejných kolech až po ty nejzkušenější s „celopéry“ a helmami s integrálem.

Stezky jsou tu dvě – modrá a červená. I na modré si můžete užít adrenalin, když na to přijde a trochu to „pustíte“. A na červené zase čeká krátký úsek náročností spíš černý. Kromě udusané hlíny se občas objeví u kámen. Když si navíc uděláte trochu zajížďku na Malý Špičák (z červené stezky po lesní cestě), dojedete na začátek staré bobové dráhy, v jejímž korytě se na kole může svézt. Dejte ale pozor na kombinaci rychlosti a klopených zatáček.

Kde to je: Albrechtice v Jizerských horách (7 km od Tanvaldu, 30 km od Liberce)

Další vybavení: parkoviště, restaurace, lanovka, rozhledna, půjčovna kol, dětské hřiště

jízda na cyklotrailu
V Česku je spousta míst, kde se na kole vydovádíte. Objevte je!
Zdroj:
www.pixabay.com

Bikepark Rokytnice nad Jizerou

V Rokytnici nad Jizerou je taky taková klasika s lanovkou. Ale vyplatí se sem přijet a vyzkoušet to. Čeká tu na vás modrá, červená a černá trať. Zatímco modrá je opravdu pro každého, na červené přituhuje a na černé se potí i ti nejostřílenější bajkeři. Nechybí tu skalky, dropy a skoky a prostě všechno, co potřebujete k tomu, abyste si dole řekli „jo, tak to bylo hustý“.

Kde to je: Rokytnice nad Jizerou

Další vybavení: parkoviště, lanovka, půjčovna kol a doplňků, občerstvení

Bikepark Říčky

Krásné poježdění nabízí traily v Říčkách. Nahoru se svezete lanovkou a dolů si to svištíte, jak uznáte za vhodné. Modročervená stezka je dlouhá něco málo přes 2 kilometry a ocení ji začátečníci a mírně pokročilí. Černá stezka (necelé 2 kilometry) pak potěší ty zdatnější, kteří se nebojí technicky náročnější jízdy.

Kde to je: Říčky v Orlických horách

Další vybavení: parkoviště, lanovka, půjčovna kol a doplňků, občerstvení

Rychlebské stezky

Rychlebské stezky si zamilují spíš pokročilejší bajkeři. Technické stezky s lávkami a kameny jim rozbuší srdce dřív, než řeknou „trail“. Na druhou stranu si na tu pěknou a poklidnou jízdu můžou přijít i začátečníci a děti, a to na singlu u potoka. Celkem je tu připravených 85 kilometrů stezek a to už je tedy vážně něco. Pamatujte ale, že tu budete celou dobu šlapat, protože lanovka tu skutečně není.

Kde to je: Černá Voda (21 km od Jeseníku)

Další vybavení: půjčovna a servis kol, občerstvení, kemp, parkoviště, pumptrack, skill centrum

Cykloaréna Vysočina

Máte Nové Město na Moravě spojené se závody světového poháru horských kol v cross country? Správně! Pokud máte radši střídání rychlostí, sjezdů a výjezdů a občas nějakou tu překážku než plynulejší jízdu přírodou, tady si budete připadat jako v nebi.

Sami si tu vyšlápnete na vršek a pak se dolů spustíte jednou ze tří stezek – vydovádět se můžete na oranžové smyčce, povozit se na delší modré trase nebo si pocvičit techniku na trase červené. Na kopci nedaleko si můžete vyzkoušet černý trail, kde se jezdí závody. Pro odlišné povahy je tu cvičný a rodinný okruh.

Kde to je: Nové Město na Moravě (45 km od Havlíčkova Brodu)

Další vybavení: parkoviště, občerstvení, pumptrack

Bike aréna Vsetín

Nahoru si vyšlápnete po asfaltce, dolů se spustíte terénem. Celková délka stezek je asi 20 kilometrů. Není tu kdovíjaké zázemí, ale to koneckonců ani příliš nepotřebujete, když je vaším cílem se povozit. Stezky jsou tu spíš hravé a pro plynulou jízdu. Modrá stezka je hodně klikatá a klesá jen zvolna, červená je místy prudší a občas se tu dá i poskočit. Černá je ještě o něco strmější, ale nečeká tu na vás nic extra nezvladatelného. O něco hezčí svezení nabízejí traily z druhé etapy budování – Mrazice a Duhový.

Kde to je: Semetín (7 km od Vsetína)

Další vybavení: parkoviště, myčka kol, servis a půjčovna, občerstvení

Necháte se letos zlákat k projížďce terénem? Dejte nám vědět, kde se vám líbí nejvíc!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 cyklotrailů v Česku, které letos konečně musíte zkusit