Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky v Olomouckém kraji: Zvolíte pohádkovou, tvarůžkovou nebo vojenskou trasu?

Poznejte Olomoucký kraj i z jiné perspektivy a vydejte se na kole malebnými cyklotrasami. Tady je pár tipů, kam zamířit.

Pohádková cyklotrasa z Uničova

Tahle cyklotrasa je vhodná pro rodiny s dětmi, které se rozhodly prozkoumávat Olomoucký kraj na kole. Začátek trasy volte u Vesnického muzea, které po předchozím objednání můžete taky navštívit. Poté pokračujte po neoznačené asfaltové cestě až k Jelenímu kopci a odbočte doleva až k Novým Dvorům.

Tady můžete navštívit areál Nové zámky, který byl vystavěn v romantickém stylu. Poté pokračujete dál po stezce do obce Červenka a pak až do Litovle, kterému se ne nadarmo přezdívá „Hanácké Benátky“. Po Moravské stezce se následně vydáte přes Šargounský mlýn až ke Střeni.

Zde se odpojíte a nasměrujete doleva na Lhotu nad Moravou. Ve Střeni se můžete svlažit ve zdejší vyhlášené hospodě U Bulhara a pak pokračujte do Pňovic, přes Dětřichov až k Želechovicím, kde na vás čeká přírodní koupaliště. Cestou zpátky minete Brníčko a dojedete do Uničova.

Délka: Celá cyklotrasa měří okolo 27 kilometrů.

Rodinka na kole
Některé z uvedených tras jsou vhodné pro rodiny s dětmi, jiné si užijí zejména zkušenější cyklisté.
Zdroj:
Bigstockphoto

Cyklotrasa po vojenských objektech

Tato cyklotrasa spojuje 30 vojenských objektů císařsko-královské olomoucké pevnosti. Pokud hledáte celodenní cyklotrasu, tato vojenská je pro vás doslova jako stvořená.

Naučná stezka spojuje tři desítky objektů, ke kterým se dostanete pomocí navigace a QR kódů umístěných na každém z nich. Po naskenování vám vyběhne prezentace s řadou užitečných i zajímavých informací.

Trasa je vhodná zejména pro pokročilejší cyklisty. Délka, stejně jako notné převýšení, totiž dokáže méně zkušené potrápit. Za výchozí bod si zvolte Korunní pevnůstku, odkud se dostanete až k poslednímu zastavení s názvem Řepčín-Prachárna.

Délka: Cyklotrasa je velmi náročná a měří přes 86 kilometrů.

Cyklotrasa z Olomouce kolem oblasti Libavá

Další náročná cyklotrasa začíná a končí v centru Olomouce. Z města vyjedete cyklostezkou vedoucí na Bystrovany a Velkou Bystřici. Odtud pokračujete do Mariánského Údolí až na Hrubou Vodu.

Zde pak končí mírně zvlněná rovina a dále budete muset do kopce. V Hrubé Vodě můžete navštívit krásný přírodní park Údolí Bystřice, který je známý pro svůj velký počet kaňonů, skalních ostrohů a kamenných moří. V pramenné oblasti pak můžete najít také zbytky rašelinných luk.

Poté se vydejte směrem do Jívové a Hraničných Petrovic a následně z kopce do Těšíkova. Těšíkov je známý Těšíkovskou kyselkou, kterou tu můžete ochutnat. Zpátky do Olomouce se pak dostanete přes Bělkovice, Bohuňovice a Černovírský les.

Délka: Náročná cyklotrasa měří kolem 50 kilometrů.

Olomoucké cyklotrasy
Máme pro vás několik tipů na cyklotrasy v Olomouckém kraji.
Zdroj:
foto: bigstockphoto

Cyklotrasa Olomouckých tvarůžků

Pokud máte rádi vůní zrajícího sýru původem z olomouckých Loštic, vydejte se unikátní cyklotrasou, která začíná v Mohelnici. Odtud budete pokračovat přes Moravičany a Doubravici do Řimic, kde můžete navštívit slavný pravoslavný kostel.

Poté zamiřte do Bílé Lhoty a nezapomeňte navštívit turisty velmi oblíbené arboretum. Pak se vydejte přes Hrabí a Palonín do Loštic.

V Lošticích si nenechte ujít návštěvu známého Muzea Olomouckých tvarůžků, židovský hřbitov či synagogu nebo Památník Adolfa Kašpara. Zpátky do Mohelnice se pak dostanete znovu přes Moravičany.

Délka: Cyklotrasa je dlouhá 23 kilometrů a je vhodná i na rodinný výlet s dětmi.

Cyklotrasa přes Peklo až k prameni Odry

Cyklotrasa začíná v Lipníku nad Bečvou, odkud se po modré značce dostanete na Bohuslávky, kterými projedete směrem na Loučku a Podhoří. Na okraji Podhoří odbočíte doleva do údolí, kterému je přezdíváno Peklo.

Toto údolí je okrajem výcvikového prostoru Libavá. Do vojenského prostoru se smíte podívat pouze jednou v roce, a to 1. května, kdy se pořádá akce Bílý kámen, jinak je sem vstup přísně zakázán.

Údolím se pak projedete kolem Čertovy kazatelny a napojíte se na silnici, která vede doleva do vesnice Kozlov. Odtud se dáte na červené značení, které vás vyvede až k prameni řeky Odry.

Délka: Délka trasy je 42 kilometrů a je vhodná pro pokročilé cyklisty.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 46' 12.761", 17° 7' 4.6998"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky v Olomouckém kraji: Zvolíte pohádkovou, tvarůžkovou nebo vojenskou trasu?