Němci mají spoustu jídel, o kterých by se dalo říct, že jsou národní. Bylo proto těžké vybrat si jedno, zato však neuděláte chybu, když ho ochutnáte!
Eintopf, pečené vepřové ramínko, špecle, Schwarzwaldský dort, Drážďanská štola… To všechno jsou dobroty, kterými spousta z nás při návštěvě Německa nepohrdne. Patří mezi ně i currywurst, který si dáte jak v lepším občerstvení, tak klidně i na tolik navštěvovaných vánočních trzích. A klidně si ho můžete připravit i doma. Jen zapomeňte na představu, že jde o párek s kečupem!
Kari omáčka na currywurst je nezaměnitelná. Klobásu vybírejte pozorně, použijte tradiční bílý bratwurst a jako přílohu podávejte opečené brambory nebo hranolky.
Co budete potřebovat: 4 bílé klobásy (bratwurst), brambory na opečení nebo hranolky, rajčatové pyré, cibuli, kari podle chuti (pro představu – vhodné množství jsou třeba 2 lžíce), sůl, cukr krystal, 2 lžíce sladké papriky, ¼ hrnku vinného octa
Postup je následující:
• Oloupejte cibuli, nakrájejte nadrobno a nechte ji v hrnci na oleji zesklovatět.
• Pak k ní přidejte kari a sladkou papriku. Počkejte, až se koření rozvoní.
• K téhle směsi dejte rajčatové pyré, ocet a cukr. Všechno pořádně promíchejte.
• Nechte směs 20 minut zlehka probublávat a osolte podle chuti.
• Na grilu nebo na pánvi připravte klobásy. Hotové je můžete nakrájet na kolečka, je to lepší.
• Opečte brambory nebo připravte hranolky.
• Kolečka klobásy vyskládejte na talíř, přelijte je sósem a nakonec přidejte přílohu. Dobrou chuť!
Currywurst je neodmyslitelný symbol německého fast foodu. V Berlíně o tuhle dobrotu není nouze, ale dáte si ho v pohodě po celém Německu. Poprvé ho ve svém občerstvení připravila v roce 1949 Herta Heuwerová v berlínské čtvrti Charlottenburg. Na tomhle místě byla v roce 2003 na důkaz obliby currywurstu dokonce odhalena pamětní deska! V roce 2009 se pokrm dočkal otevření vlastního muzea.