Přejít k hlavnímu obsahu

Aktuální black list přepravců, kteří nesmí létat uvnitř EU

Asi nikoho nepřekvapí informace o tom, že létání je nejbezpečnějším způsobem přepravy z výchozího bodu A, do cílového bodu B. S touto informací souvisí také tvrzení, které říká, že z celé cesty na vaši dovolenou je nejnebezpečnější doprava autem či městskou hromadnou dopravou na letiště.  Pro malé srovnání – například jízda autem je 62x nebezpečnější než přeprava letadlem.

Jak je na tom Evropa?

Evropa patří světově mezi oblasti s nejvyšší bezpečností letectví. A to zejména díky účinnému uplatňování vysokých standardů. Tuzemské letectví úzce spolupracuje s bezpečnostními orgány členských států, ostatními zeměmi a mezinárodními organizacemi v oblasti letectví. Proto může nabídnout nejen vysoký komfort, ale především již zmíněnou bezpečnost.

Existují ovšem letecké společnosti, které provozují svou činnost v podmínkách, které nedosahují základní, mezinárodně uznávané bezpečnostní úrovně. Tyto letecké společnosti jsou proto uvedeny na tzv. Black listu, chcete-li „Černé listině“. Černá listina je seznam společností, kterým je zakázáno provozovat svou činnost uvnitř Evropské unie.

Aktuální černou listinu leteckých přepravců
vystavených zákazu působení uvnitř EU najdete zde.

Prvopočátky a současnost

Černá listina leteckých přepravců vystavených zákazu působení uvnitř EUbyla poprvé zveřejněna v březnu roku 2006. Listina je neustále aktualizována a doplňována. Součástí listiny jsou také nejrůznější změny. Některé společnosti z ní byly vymazány, jiné naopak přibyly.

Oproti listině z června roku 2018 byly v prosincové verzi provedeny změny týkající se leteckých dopravců, kteří získali osvědčení v Angole. Dva dopravci byli do seznamu zařazeni, zatímco 7 leteckých společností bylo z listiny odstraněno, protože již více nejsou držiteli osvědčení provozovatele letecké dopravy (AOC).

Co na to cestovní kanceláře?

Cestovní kanceláře se řídí Nařízením č. 2111/2005, které říká, že všechny CK mají povinnost zahrnout do všeobecných obchodních podmínek, jež jsou součástí smlouvy, sdělení o povinnosti informovat cestující o identitě skutečného leteckého přepravce. Pokud cestující letí mimo EU s dopravcem, který je na Černé listině, má nárok na přesměrování nebo na vrácení peněz.

 
 

Místo

50° 6' 6.57", 14° 15' 47.376"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Aktuální black list přepravců, kteří nesmí létat uvnitř EU