Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší parťák na dlouhé cesty: dá se kvalitní auto sehnat i v bazaru?

Automobil dnes vlastní téměř každý, kdo disponuje řidičským průkazem. Je to vcelku jasné, vždyť auto je zkrátka nejlepší parťák jak na dlouhé, tak na krátké cesty. Jak je to ale s jeho pořízením? Koupit auto nové nebo to z druhé ruky?

Koupě nového vozu je vždy velkým rozhodnutím a nese s sebou spousty otázek. Jakou značku vybrat? Kolik peněz chci do vysněného vozu investovat? Chci auto fungl nové nebo z auto bazaru? A dá se vlastně v dnešní době sehnat kvalitní bazarové auto?

Jak vybrat kvalitní auto z bazaru a nenaletět?

Chystáte se koupit ojetinu? Dodržujte následující zásady a můžete tak významně snížit riziko špatné koupě.

Nehleďte na kilometry, ale na stav

Číslo uvedené na etiketě za čelním sklem či na tachometru nemusí dnes znamenat absolutně nic. Jedna věc je faktický kilometrový nájezd a druhá pak samotné zacházení s automobilem. Vůz s vysokým nájezdem, ale kvalitní péčí, může být v o poznání lepším stavu než automobil, který sice téměř nejezdil, ale nikdo se o něj prakticky nestaral. Nebojte se proto před koupí bazarového auta navštívit vámi vybraný servis, kde vám mechanik sdělí, v jaké kondici se vůz nachází. Částečně může pomoci také VIN karoserie a servisní knížka.

Ptejte se

Než se pro koupi konkrétního vozu rozhodnete, nebojte se zeptat na cokoliv, naopak, dotěrnými otázkami můžete prověřit loajalitu prodejce. Ptejte se, zda byl vůz bouraný. Pokud ano, chtějte vědět, zda je o nehodě nějaký záznam.

Chtějte testovací jízdu

Možnost projet se v autě, které byste si rádi koupili, by měla být dnes už samozřejmostí. Pokud se bude prodejce cukat, najděte si raději jiný autobazar, ať si domů neodvezete  zajíce v pytli. V případě, že se o vůz skutečně zajímáte, nebojte se zeptat, zda za volantem můžete strávit více času i za cenu toho, že palivo si sami uhradíte.

Kopě ojetého auta
Při výběru ojetého auta byste si měli dát pozor na spoustu věcí.
Zdroj:
Unsplash.com

Kde koupit spolehlivé ojeté auto?

Koupě od soukromé osoby

Koupě auta od soukromé osoby je v podstatě nejlevnější možnost, která může poskytnout zajímavé úlovky. Spousta soukromníků se ani příliš nesnaží dát auto do skvělého stavu, takže můžete reálně zhodnotit stav vozu. Před koupí si přečtěte smlouvu, ale počítejte s tím, že uplatnit nějakou záruku je v tomto případě téměř nemožné. Než za auto zaplatíte, nejprve si předchozího majitele trochu proklepněte, stačí vygooglit jméno, telefonní číslo a e-mail. U vozu si zase podle VIN kódu ověřte, jestli je jeho minulost v pořádku.

Koupě auta z bazaru

I koupě auta z bazaru může být výhodná a seženete zde i kvalitní auta, jen je potřeba být obezřetný. Před tím, než do bazaru vyrazíte, pořádně si ho prověřte. Prostudujte různá fóra a pátrejte po konkrétních zkušenostech lidí. Před samotnou koupí pozorně čtěte smlouvu! Auto nekupujte a smlouvu nepodepisujte ihned, solidní podnikatel vám ji nechá k prostudování doma. Celá věc se vám v hlavě rozleží a budete mít i dostatek času si prověřit VIN daného vozu.

Dovoz auta ze zahraničí

Pokud se rozhodnete pořídit si vůz ze zahraničí, proč ne. Většinu ojetin tam seženete levněji než u nás a obvykle i v lepším stavu. Nebojte se vyšších nájezdů, auta například z Německa jsou velmi dobře servisovaná. Úskalím tohoto nákupu však může být reklamace, která se řeší špatně, protože ji musíte vyřizovat v zemi, ve které jste auto koupili.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší parťák na dlouhé cesty: dá se kvalitní auto sehnat i v bazaru?